ΑΘΗΝΑ |
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (σε όλη την πρωινή βάρδια, 7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ 24ωρη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν οι διεκδικήσεις για:
ΛΑΡΙΣΑ |
Από το πρωί οι εργαζόμενοι ήταν εκεί με τα πανό των σωματείων τους, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απαιτούσε με το πανό της να μπει τέλος σε όλες τις απολύσεις.
Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αυξήσεις στους μισθούς απαιτούσαν με το πανό του σωματείου τους οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, ενώ και με το πανό της η ΟΕΝΓΕ απαίτησε να σταματήσει ο εμπαιγμός και να διοριστούν οι 208 γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της Αττικής. Ανάμεσα στα μπλοκ των σωματείων διαδήλωσε και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν δεκάδες επικουρικοί και συμβασιούχοι από την περιφέρεια.
Το σύνθημα «Επικουρικοί, stage, συνεργεία, κάνανε γαλέρες τα νοσοκομεία» κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τον «Ευαγγελισμό» μέχρι το υπουργείο Υγείας, αποτυπώνοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που γενικεύονται και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ενώ με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία» και «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνα κατακτιέται», οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
Παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ πραγματοποιήθηκε χτες από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, την Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας και συνταξιουχικές οργανώσεις.
Αντιπροσωπεία τους έθεσε στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Καθώς δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις, προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν εντός δεκαπενθήμερου με νέα κινητοποίηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν, οι φορείς απαιτούν: Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Να γίνει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί ΜΕΘ Παίδων και παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να δημιουργηθεί σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο στο κτίριο του πρώην Νοσοκομείου 409, με συντήρηση και ανακατασκευή του κτιρίου, επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση όλων των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου απασχολούνται πάνω από 2.000 εργάτες. Δημιουργία νέου σταθμού ΕΚΑΒ στην ανατολική πλευρά της Πάτρας που να καλύπτει και τις ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών. Να λειτουργήσουν άμεσα οι δημόσιες Μονάδες Αποκατάστασης της 6ης ΥΠΕ, που μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη: Στη Λευκάδα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων στην είσοδο του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο, όπου δεκάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ. Στη Λάρισα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο, με το Εργατικό Κέντρο να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Υγεία. Στην Καρδίτσα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του νοσοκομείου, με τη συμπαράσταση Σωματείων άλλων κλάδων και φορέων, με αίτημα αιχμής την άμεση λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής σε ό,τι αφορά τις εφημερίες, αλλά και της Γυναικολογικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.