ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σε πόλεις όλης της χώρας, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν την ώρα που η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε ανακοίνωσή του για τα σημερινά συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο - σκούπα για τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το οποίο δίνει "γην και ύδωρ" στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης.

Παλεύουμε κόντρα στα εμπόδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σπέρνει σύγχυση και μοιρολατρία και κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου, ξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση, στον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για στήριξη των μέτρων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το μαζικό και ενωτικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, να διαδηλώσουν σήμερα «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα» και να διεκδικήσουν «σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωή με δικαιώματα».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Η κυβέρνηση ΝΔ φέρνει για ψήφιση το πολυδιαφημισμένο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο, που δίνει νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους μονοπωλιακούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται κάθε συζήτηση για να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων, αιτήματα που επανειλημμένα έχει καταθέσει η Ομοσπονδία μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Στα συλλαλητήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Αντίστοιχο κάλεσμα έχουν επίσης απευθύνει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Συγκεντρώσεις σε πόλεις όλης της χώρας

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί για σήμερα Πέμπτη και σε Αγρίνιο (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (7 μ.μ., δημαρχείο), Αμφισσα (7 μ.μ., πλατεία Λαού), Βόλο (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιαννιτσά (7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ), Δράμα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Ζάκυνθο (6.30 μ.μ., παλιά Νομαρχία), Ηγουμενίτσα (6.30 μ.μ., ΟΤΕ), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών), Θήβα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καβάλα (6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Καλαμάτα (7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κεφαλονιά (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Κω (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Λαμία (6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου), Λιβαδειά (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Μυτιλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς), Ξάνθη (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Ρόδο (6.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρ. Φεραίου), Τρίπολη (6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού), Χαλκίδα (6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Χανιά (7 μ.μ., Αγορά).

Χτες πραγματοποιήθηκαν μαζικά συλλαλητήρια σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στη Ζώνη

Παράλληλα με την προετοιμασία των συλλαλητηρίων, συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και κλάδους και χώρους δουλειάς.

Χτες το πρωί έκαναν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα αιτήματά τους γύρω από τη Συλλογική Σύμβαση.

Με την αγωνιστική πρωτοβουλία τους, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών απαίτησαν την τήρηση της ΣΣΕ που έχουν υπογράψει, κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή νέας Σύμβασης καθώς και για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία.

Στην κατεύθυνση αυτή, απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις

Συνεχίζεται σήμερα, με στάση εργασίας και συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση, το πρόγραμμα παρεμβάσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Με ανάλογες πρωτοβουλίες τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο ενημέρωσε δεκάδες εργαζόμενους για το πολυνομοσχέδιο, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, ενώ προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση, την Κυριακή 3/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Στο μεταξύ, οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις, με τις οποίες σωματεία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της δράσης τους, συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα:

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρη πανελλαδική απεργία

Από την κινητοποίηση των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης
Από την κινητοποίηση των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ χτες ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των δήμων, ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, το οποίο εκτός των αντιλαϊκών χτυπημάτων στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, διευκολύνει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Η εικόνα από τη 48ωρη απεργία δείχνει μεγάλα έως υψηλά ποσοστά συμμετοχής, που σε αρκετούς δήμους έφταναν το 100%.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία και σε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 10.30 π.μ. Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο που οργανώνουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Χτες πραγματοποιήθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις στην Αττική.

Στην Αθήνα έγινε μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ - ΟΤΑ) μέχρι την Περιφέρεια Αττικής. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί στο αίτημα των απεργών ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Ακολούθησε νέα πορεία στο δήμο Γλυφάδας, καθώς η δημοτική αρχή είχε στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό σε συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο που έφερε κοντέινερ στο χώρο του αμαξοστασίου. Σκοπός ήταν να αποθέτονται στα κοντέινερ τα απορρίμματα, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων δεχόταν περιορισμένο αριθμό απορριμματοφόρων, λόγω της απεργίας.

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

MotionTeam

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Επίσης, στο δήμο Πειραιά, όπως καταγγέλλεται από τα σωματεία, η δημοτική αρχή άφησε να διαρρεύσει φήμη για παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να μην απεργήσουν. Καταγγέλλουν ακόμα ότι το προσωπικό ασφαλείας, που προορίζεται για τη συλλογή απορριμμάτων σε χώρους όπως νοσοκομεία και σχολεία, η δημοτική αρχή το χρησιμοποίησε για να εξυπηρετήσει μαγαζάτορες!

Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίους Αναργύρων και Πετρούπολης κατέβηκαν σε κοινή πορεία στους δρόμους της πόλης, ενημερώνοντας τους κατοίκους για το περιεχόμενο και τους στόχους του αγώνα τους.

Στο δήμο Ηλιούπολης, το Σωματείο προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου.

Στο Μαρούσι, το Σωματείο κατήγγειλε τη δημοτική αρχή, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει ακόμα και το πλύσιμο των πεζόδρομων, αναθέτοντάς το σε εργολάβο, με το πρόσχημα ότι ο δήμος δεν έχει το απαιτούμενο μηχάνημα. Για το ζήτημα αυτό καλούσε σε απογευματινή συγκέντρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνέχισαν τον αγώνα τους με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σήμερα θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα αμαξοστάσια και στις άλλες υπηρεσίες των δήμων.

Στον Βόλο, έπεσε στο κενό η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Στο χώρο του αμαξοστασίου, όπου εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία, το ΠΑΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, με τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», να εκφράζει τη στήριξη του ΠΑΜΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους δήμους. «Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, η απεργία έχει καθολική συμμετοχή. Είμαστε για δεύτερη μέρα στο αμαξοστάσιο», τόνισε η Εύη Καρυδάκη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο πλευρό των απεργών

Την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους εκφράζουν με ανακοινώσεις, περιοδείες και άλλες μορφές οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την προωθούμενη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων.

Σχετικές ανακοινώσεις έχει εκδώσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ηράκλειο, Ικαρία κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν με επιστολή τους να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας «εκφράζει την αντίθεσή της στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου (...) Εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή της στον αγώνα των σωματείων του δήμου (ΕΕΔΑ - ΠΡΟΟΔΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ)».

Τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο στηρίζουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Μακεδονία.

Με κοινή δήλωσή τους καταγγέλλουν την προσπάθεια να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων των δήμων, και ειδικότερα αναφέρονται στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με ΣΔΙΤ.

Οπως αναφέρουν, «η υπογραφή τον Ιούνη του 2015 της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ανάμεσα στη ΔΙΑΔΥΜΑ και τον ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) υποχρέωσε τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας να πληρώνουν πανάκριβα τέλη. Ετσι, από 35 ευρώ τον τόνο που πλήρωναν τα σκουπίδια οι Δυτικομακεδόνες, θα πληρώνουν 132 ευρώ τον τόνο. Η σύμβαση επιπλέον προβλέπει εγγυημένη ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών τους 120.000 τόνους σκουπίδια (90.000 από τη Δυτική Μακεδονία και 30.000 από την Ημαθία), ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου που τα διαχειρίζεται».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για τη σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αττικής.

Προπύλαια: Φοιτητικοί σύλλογοι.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές: Ανω Λιόσια (5 μ.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (5 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής), Ελευσίνα (5.15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ), Μενίδι (5.15 μ.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινος Μύλος (5.15 μ.μ., τριγωνική πλατεία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ