ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και την εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες

Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις πραγματοποιήθηκαν χτες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο το πρωί στην Αθήνα και αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους, που χτες κατέβηκαν σε πανελλαδική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο πέρα από το χτύπημα στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, με το άρθρο 179 διευκολύνει παραπέρα την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 10.30 π.μ.

Στο συλλαλητήριο και τη συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο της χτεσινής πανελλαδικής στάσης εργασίας, έγιναν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Χαυτεία, όπου μίλησε ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης. Αμέσως μετά, μαζί με τη συγκέντρωση των εργαζομένων που ήρθε από την πλατεία Καραϊσκάκη, πορεύτηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή, με κατάληξη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκεί κατήγγειλαν το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φρόντιζε να απουσιάζει, παρότι οι εργαζόμενοι την αναζήτησαν διαδοχικά στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης.

Στα Γιάννενα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων πραγματοποίησε συγκέντρωση στο εργοτάξιο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία των συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας του δήμου και της δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μίλησε η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Β. Μιχελάκη, δύο υπομνήματα με τις θέσεις τους για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο και για το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Παράλληλα, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 21/10, στις 12 μ., για την «κοινωφελή εργασία» και σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 22/10.

Κάλεσμα στήριξης από το ΠΑΜΕ

Τη στήριξή του στους αγώνες των εργαζομένων στους δήμους εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων, που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε, φυσικά, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Η επίθεση στους εργαζόμενους των δήμων αφορά όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Θα χειροτερέψουν οι υπηρεσίες και θα βάλουν για μια ακόμη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση τομέων των δήμων. Οταν είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει και σε άλλους τομείς όπως Ενέργεια, μεταφορές, νερό κ.λπ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έρθει με φόρα να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 32% των απαιτήσεων του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, πατώντας στο 68% που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους με κεντρικά αιτήματα: Κάτω τα χέρια σας από την οργάνωση και δράση των Συνδικάτων. Κάτω τα χέρια σας από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο - "έκτρωμα" ξεκινούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στηρίζει με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους απέναντι στις αντιδραστικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσω από το περιβόητο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και ταυτόχρονα να οργανώσουν τον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο - "έκτρωμα" της κυβέρνησης».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΕ
Καημός για... τον «ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων» και το «φιλοεπενδυτικό κλίμα»

Με μια ομιλία... «περιβόλι», στη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ήρθε να επιβεβαιώσει ανάγλυφα ότι πραγματικός καημός της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ είναι... «ο ανταγωνισμός των υγιών επιχειρήσεων», όπως και το πώς θα υποστηρίξουν την απάτη ότι το «φιλοεπενδυτικό κλίμα» μπορεί να συνδυάζεται και με «προστασία της εργασίας».

Στη λογική αυτή, ο Γ. Παναγόπουλος έφτασε επίσης να χαρακτηρίσει... «αχρείαστες εξαιρέσεις» τις διατάξεις που σμπαραλιάζουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν είπε κουβέντα για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και το ηλεκτρονικό φακέλωμα (που άλλωστε αποτελούν ανατροπές που πρόβαλλε ως «λαγός» η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις δύο πανεργατικές απεργίες, με τις οποίες οι εργαζόμενοι της χώρας μας απάντησαν στην νέα αντεργατική πρόκληση της κυβέρνησης! Αντ' αυτού, περίσσεψαν τα παρακάλια προς τον υπουργό Εργασίας...

ΠΑΜΕ: Επιβεβαιώνεται η επικαιρότητα του συνθήματος «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»

Σε σχόλιό του, για την τοποθέτηση του Γ. Παναγόπουλου στη Βουλή, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«"... Οι άσχημες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσο αναφορά, τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων θα φανούν σχετικά σύντομα..."

Με αυτόν τον επίλογο ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή! Μιλώντας για αποσπασματικές πλευρές του πολυνομοσχεδίου και για το μητρώο των εργοδοτικών οργανώσεων, έκρυψε τη βαθιά συμφωνία για μέτρα που η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχει υπογράψει όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχει συμφωνήσει στα τωρινά με τις κυβερνήσεις και τις εργοδοτικές ενώσεις.

Η "υγιής επιχειρηματικότητα", η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ο καημός για το αν το "φιλοεπενδυτικό κλίμα" προστατεύεται με βάση την "προστασία της εργασίας", δεσπόζουν στις θέσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και της τοποθέτησης του προέδρου της.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι ξένη προς τους εργάτες, τους ανέργους, τη νεολαία που εργάζεται με τους χειρότερους όρους δουλειάς. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν οι επαφές του είναι το ΔΝΤ, η Λαγκάρντ, η Βελκουλέσκου και ο Γιούνκερ.

Η απουσία του ίδιου και της υπόλοιπης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ από τα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, εκεί που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στενάζουν από τα βάρβαρα μέτρα που υλοποιούνται κατά γράμμα πάνω στις πλάτες τους, έχουν αποτυπωθεί.

Οι "συντριπτικές πλειοψηφίες" που τους στηρίζουν, όπως αναφέρει και φαντασιώνεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, καταγράφονται κάθε φορά στην πραγματική ζωή, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στις εργατικές κινητοποιήσεις, εκεί που μόλις την προηγούμενη βδομάδα οι εικόνες στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ έδειξαν μόλις 15 εργατοπατέρες, να περιφέρουν το σώμα τους.

Τα ανταλλάγματα, που έχει πάρει η πλήρως απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, επιστρέφονται σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο από μια χούφτα εργατοπατέρων που μιλάνε στο όνομα των εργαζομένων, οι οποίοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Ας είναι καλά οι νοθείες, οι εργοδοτικές παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα δεκάδες "προγράμματα κατάρτισης" που δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα και συσχετισμό.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει τη στήριξη και την ανοχή της απαξιωμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, αλλά απέναντί της έχει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που λειτουργούν με ζωντανές διαδικασίες, δεν βρίσκονται στο άρμα της εργοδοσίας και των κυβερνητικών εναλλαγών.

Γι' αυτό και το σύνθημα "Συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών" παραμένει επίκαιρο και στην πρώτη γραμμή, μαζί με το σύνθημα "Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας"».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ
Διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή

Από την κινητοποίηση των συμβασιούχων δασεργατών για το δικαίωμα στη δουλειά
Από την κινητοποίηση των συμβασιούχων δασεργατών για το δικαίωμα στη δουλειά
Στο υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή διαδήλωσαν χτες για το δικαίωμα στη δουλειά δασεργάτες που δουλεύουν με συμβάσεις μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», οι οποίες λήγουν το επόμενο διάστημα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η χτεσινή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Τα δάση θέλουν προστασία 12 μήνες το χρόνο», διαμήνυσαν οι δασεργάτες, ωστόσο οι συμβάσεις 5.066 εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας λήγουν το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικούν 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων, ενώ παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και άρση των περιορισμών που θέτει το άρθρο 103 του Συντάγματος στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Στο υπουργείο Εργασίας, όπου αρχικά συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι, οι εκπρόσωποί του δήλωσαν «αναρμόδιοι» να απαντήσουν στα αιτήματά τους, αποφεύγοντας να πάρουν θέση και επιδιώκοντας να κάνουν τους εργαζόμενους «μπαλάκι» από υπουργείο σε υπουργείο.

Ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων στα κόμματα.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων, μέσα και έξω από τη Βουλή, μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.

Συγκρότησαν πανελλαδική συντονιστική επιτροπή

Μία μέρα πριν, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους συμβασιούχους δασεργάτες - δασοπόνους - δασολόγους - διοικητικούς, που εργάζονται στις Δασικές Υπηρεσίες και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, από το καλοκαίρι του 2018, μέσω της «κοινωφελούς εργασίας».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ