ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή «πυξίδα» την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Τουσκ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Τουσκ
Το στίγμα της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτώβρη, όπου ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τις διαθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας με τη Β. Μακεδονία και την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Αλβανίας, στόχοι που, όπως είπε, αποτελούν τις «σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ.

Ανέφερε δε ότι αυτό που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι «πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες», τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία.

Θέμα που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι και το δημοσιονομικό πλαίσιο, για το οποίο ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ο «επταετής κύκλος προγραμματισμού» της ΕΕ προβλέπει ότι ο «καινούργιος προϋπολογισμός» της θα είναι «εξαιρετικά πιεσμένος» λόγω Brexit, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για παραπέρα αντιλαϊκά μέτρα.

Προανήγγειλε, δε, ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit, για το οποίο δεν έδωσε καμία παραπέρα πληροφορία. Πάντως να σημειωθεί ότι αυτοί που ζήτησαν μέτρα ...προστασίας και προνόμια για την αντιμετώπιση του Brexit είναι οι εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επανέλαβε και την πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει τα μέτρα καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση» της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, «επιταχύνοντας τον ρυθμό των επιστροφών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το μόνο στοιχείο» της «καινούργιας πολιτικής» της ΝΔ. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξωραΐσει τον χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τους οποίους εμφάνισε ως τάχα δυνάμεις «ασφάλειας και ειρήνης».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου απαντώντας σημείωσε ότι η ζωή του λαού από την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ γίνεται διαρκώς όλο και χειρότερη, για να ευνοηθούν τα μονοπώλια, ενώ «με το θέμα της Τουρκίας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η ασφάλεια της χώρας», αλλά η αστική της τάξη με τις πλάτες ΕΕ και Αμερικανών «διεκδικεί και τη μισή Κύπρο και το μισό Αιγαίο, σαν συνεκμετάλλευση, γιατί οι "αξίες" τους είναι τι θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια».

Ανέφερε ότι «μας ανησυχεί βαθιά» ότι για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ, «η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη πολεμική βάση, είναι μαγνήτης κινδύνων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός προσπέρασε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία καταπατώντας «κάθε διεθνές δίκαιο και βεβαίως υπάρχουν τα παιχνίδια που παίζονται με τις ΗΠΑ».

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλες ανησυχίες, που καταγράφονται και από ευρωπαϊκά και αμερικανικά οικονομικά ινστιτούτα και από κυβερνήσεις και από την ΕΕ για μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Προετοιμάζονται, θωρακίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τράπεζες, μεγάλα μονοπώλια, που την περασμένη δεκαετία πήραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σαν ενέσεις ρευστότητας, χρήματα που κόβονται από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα των λαών της Ευρώπης» και ρώτησε «αν συζητείται κάποιος ειδικός σχεδιασμός πέρα από όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ». Ερώτηση κατέθεσε και σχετικά με την αναθεώρηση της Σένγκεν.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ενώ στη συζήτηση πέρα από τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν και τα ζητήματα της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

Ευλαβική προσήλωση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Τον Ντ. Τουσκ συνάντησε χτες και ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την αξίωση να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να υπηρετεί με ζήλο τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια, στους οποίους σημαντική ώθηση έδωσε η κυβέρνησή του για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην περιφερειακή διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι και αφορούσε τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του PES Σ. Στάνισεφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Β. Ντάντσιλα, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου Μ. Σίμοβιτς και της Β. Μακεδονίας Ρ. Σεκερίνσκα και άλλοι αρχηγοί κρατών της περιοχής.

Προσηλωμένος στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ο τέως υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση «ήδη από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής», ενώ υποστήριξε «με ιδιαίτερη έμφαση το σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών», κουνώντας μάλιστα το δάχτυλο στην ΕΕ ότι διακινδυνεύει την «αξιοπιστία» της αν δεν προωθήσει άμεσα «την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η πάγια θέση της χώρας μας είναι και υπέρ των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας» με την προϋπόθεση της τήρησης, όπως είπε, του «ευρωπαϊκού δικαίου» για την ελληνική μειονότητα «ιδίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας της ιδιοκτησίας».

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διάσκεψης υπογράφτηκε Διακήρυξη που θα αποσταλεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπογράφτηκε και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ρουμανίας.


Στην Αθήνα σήμερα ο Στόλτενμπεργκ

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την παρουσία στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο και την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις, που «σφραγίζει» τη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου. Και βέβαια μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και είναι στα σκαριά η συγκρότηση «διεθνούς δύναμης» με επικεφαλής τις ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, όπως και οι επόμενες ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, σχέδια στα οποία διεκδικεί «πρωταγωνιστικούς ρόλους» η κυβέρνηση, για την αναβάθμιση της αστικής τάξης.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο γγ της λυκοσυμμαχίας πραγματοποιεί περιοδεία σε όλα τα ισχυρά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγά του, με στάσεις χτες στη Ρώμη (είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε και τον υπουργό Εξωτερικών Λ. Ντι Μάγιο, ενώ και ο Πομπέο είχε επισκεφτεί την Ιταλία πριν από τον ερχομό του στην Ελλάδα), σήμερα στην Αθήνα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ποιους θα δει εκεί.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να εμφανίζει το μαύρο άσπρο για την επικίνδυνη εμπλοκή

Σε προκλητικό αναποδογύρισμα της πραγματικότητας συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση, για να «χρυσώσει το χάπι» της παραπέρα εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που μετατρέπουν το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και τις «στενές σχέσεις» με τους μακελάρηδες ως τάχα «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο ρ/σ «Θέμα», επέμεινε για τη στάση των Αμερικανών ότι «δεν μας έχει δώσει στο διμερές επίπεδο (...) το δικαίωμα η αμερικανική Διοίκηση να αμφιβάλλουμε για όσα ειπώθηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο - επαναλαμβάνω με τον πιο πανηγυρικό τρόπο (σ.σ. στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα). Ουδέποτε από το '74 μέχρι τώρα έχει γίνει αναφορά στην Τουρκία από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Πόσο μάλλον από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που ήρθε στην Αθήνα, υπέγραψε συμφωνία και (...) δεν πήγε στην Αγκυρα. Δεν πήγε».

Βέβαια, ο Πομπέο, με σειρά τοποθετήσεών του στην Αθήνα, αυτό που ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά είναι ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση «ανταγωνιστικά» με την Τουρκία, που «είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχουμε σημαντικές στρατιωτικές υποδομές εκεί. Εχουμε σημαντικούς πολιτικούς στόχους (...) Μια επιτυχημένη Τουρκία, μια ανεπτυγμένη και οικονομικά ευημερούσα Τουρκία είναι σημαντική (...) για όλους μας. Οπότε εργαζόμαστε, επισταμένως, ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα»...

Χαρακτηριστική και η απάντηση που έδωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», όπου ερωτώμενος σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι μόνο απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο, πόσο μάλλον να μιλήσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μιλώντας για «διεθνή ύδατα», αλλά παρέπεμψε ευθέως στο εν εξελίξει παζάρι, όσο και στα σχέδια συνδιαχείρισης με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα: «Αυτήν τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στη διπλωματική προσπάθεια. Συζητάμε μαζί τους (...) Υπάρχουν ευρέως αναγνωρισμένοι κανόνες για τα διεθνή ύδατα και ζητάμε από κάθε έθνος να συμμορφώνεται με αυτούς (...) Ολοι έχουν την προσδοκία ότι κάθε χώρα που θέλει να προστατέψει τη δική της κυριαρχία, θα προσφέρει σε άλλες χώρες την ίδια ευκαιρία»!

Στην κυβέρνηση, βέβαια, συνεχίζουν τα μυθεύματα, εξ ου και ο υπουργός Δένδιας επέμενε χτες ότι «στα δικά μας αυτιά από την Αθήνα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την αμερικανική Διοίκηση διά του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Πομπέο, ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα» και «δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι αυτά θα τηρηθούν».

Ανάλογη προσπάθεια να πείσει για την αμερικανική ...προστασία κατέβαλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, που μιλώντας στον «ΑΝΤ1», είπε ότι η κυβέρνηση ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα «φόρα» και υπήρξε «θετική ανταπόκριση» και από πλευράς Πομπέο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ