ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια και σχέδια για νέο αγωγό

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί, συναντιούνται σήμερα στο Γερεβάν της Αρμενίας προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο στη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών διευκρίνισε πως θα εξετάσουν τις εντάσεις στα Στενά του Ορμούζ και τη διεθνή Συμφωνία του 2015. Υπενθύμισε πως εκπνέει η προθεσμία των 60 ημερών που είχε δώσει το Ιράν στις άλλες δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) που είχαν υπογράψει τη Συμφωνία (πλην των ΗΠΑ που αποχώρησαν πέρυσι) για την τήρηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με τον απεμπλουτισμό ουρανίου, διαπιστώνοντας πως απέτυχαν όσες προσπάθειες καταβλήθηκαν μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, το αμερικανικό περιοδικό «New Yorker» αποκάλυψε πως ο Ροχανί αρνήθηκε την πρόταση του Μακρόν για τριμερή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό τους Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα. Πληροφορίες ανέφεραν πως ο Μακρόν επισκέφτηκε απρόσμενα τον Ροχανί στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ, την περασμένη Τρίτη, αφού πρώτα έδωσε εντολή σε τεχνικούς να στήσουν ασφαλή τηλεφωνική γραμμή, για το ενδεχόμενο τριμερούς συνομιλίας με τον Τραμπ.

Δίαυλοι Τεχεράνης - Ριάντ

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, με στόχο τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Περσικό Κόλπο. Υποστήριξε ακόμα πως η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει δώσει στο Ιράκ το «πράσινο φως» για επαφές με το Ιράν, ως «πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, μιλώντας στο καταριανό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» τόνισε πως η ιρανική κυβέρνηση «έχει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία». Πρόσθεσε πως η Τεχεράνη υποστηρίζει το διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, εκτιμώντας ότι μέσω αυτού «μπορούν να λυθούν τα πολιτικά θέματα και τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή». «Προσκαλούμε όλες τις χώρες της περιοχής σε έναν ειδικό συλλογικό συνασπισμό στον Περσικό Κόλπο», συνέχισε, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης για άμεση εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη. Εκτίμησε τέλος ότι ο διάλογος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας «μπορεί να λύσει» πολλά από τα περιφερειακά προβλήματα.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού και του προέδρου της ιρανικής Βουλής έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη του Σαουδάραβα διαδόχου στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο αμερικανικό δίκτυο CBS, όπου μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ μίας «πολιτικής ειρηνευτικής λύσης», η οποία «είναι καλύτερη από μία στρατιωτική». «Ενας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα σήμαινε κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας», είχε προειδοποιήσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Σχέδιο ιρανικού αγωγού στον Κόλπο του Ομάν

Στην παρούσα συγκυρία όξυνσης των ανταγωνισμών στον Περσικό, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέ ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου κόστους 1,8 δισ. δολαρίων προς το λιμάνι του Τζασκ έξω από την είσοδο του Κόλπου, προκειμένου να προστατευτούν μελλοντικές εξαγωγές της χώρας από πιθανά προβλήματα στην περιοχή. Ο Ζανγκανέ εκτίμησε πως «το έργο θα μεταμορφώσει την περιοχή», σε συνδυασμό με τα σχέδια κατασκευής τερματικού σταθμού πετρελαίου στον Κόλπο του Ομάν, έξω από τα Στενά του Ορμούζ.

ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο Ερντογάν για «ανοικοδόμηση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγαλεπήβολο σχέδιο για την «επανεγκατάσταση» δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων αμάχων ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, μέχρι τα σύνορα Συρίας - Ιράκ σε έκταση πλάτους 30 χλμ., με στόχο την «επόμενη μέρα στη Συρία» και την αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της περιοχής προς όφελος φιλοτουρκικών πληθυσμών, σχεδιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, εν γνώσει των ΗΠΑ αλλά χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης...

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε την «ειρήνη», λέγοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί «να γυρίσει την πλάτη» στη Συρία. Μετά τις δύο εισβολές του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος (επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας»), είπε, επέστρεψαν στη Συρία 360.000 πρόσφυγες. Ανέφερε ότι η μετεγκατάσταση προβλέπεται επί του συριακού εδάφους σε βάθος 30 - 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, σε 140 συριακά χωριά και 10 περιφερειακά κέντρα, σε καθένα από τα οποία σχεδιάζεται η «φιλοξενία» 5.000 έως 30.000 ατόμων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ακόμα την ανέγερση στα προαναφερθέντα χωριά και περιφερειακά κέντρα περίπου 200.000 νέων κατοικιών, κόστους 26,6 δισ. δολαρίων, δεκάδων τζαμιών, κέντρων νεολαίας, αθλητικών σταδίων, σχολείων και βιομηχανικών πάρκων.

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η χώρα του «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και πως ο «μόνος λόγος» που ανέλαβε δράση στο συριακό έδαφος είναι η «άμεση τρομοκρατική απειλή που εμποδίζει τους Σύρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από τη συριακή κυβέρνηση για το «φαραωνικό» σχέδιο του Τούρκου Προέδρου.

Το ίδιο 24ωρο, Σύροι και Ρώσοι αξιωματούχοι συντονιστικών επιτροπών επαναπατρισμού προσφύγων κατήγγειλαν τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού Ρουκμπάν, καθώς απαγορεύουν την είσοδό τους στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη Αλ Τανφ στη Συρία. Απαίτησαν ακόμα την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την άρση της κατοχής συριακού εδάφους.

Τέλος, χτες ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών Μκουχάτζ Τλεουμπέρντι επιβεβαίωσε τα σχέδια προετοιμασίας νέας συνόδου για τη Συρία στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Αστάνα», στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα). Η προηγούμενη τριμερής σύνοδος μεταξύ αξιωματούχων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

ΚΙΝΑ
Στρατιωτική παρέλαση και επίδειξη δύναμης

Από τη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο

Copyright 2019 The Associated

Από τη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έγιναν χτες στο Πεκίνο. Μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα της χώρας έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εγχώριας κατασκευής, σε μια σαφή επίδειξη πυγμής και ετοιμότητας της Κίνας να υπερασπιστεί τη γοργή ανέλιξή της στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της χώρας και ηγέτης του ΚΚ Σι Τζινπίνγκ έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου έθνους» και πρόσθεσε ότι αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας είναι η αποφασιστική υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της «διεθνούς ειρήνης», με ό,τι αυτός ο όρος σημαίνει στο λεξιλόγιο της σημερινής Κίνας. Ο ηγέτης της Κίνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «λεγόμενο σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά», που όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η συνεχής ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Πρώτοι παρέλασαν οι Κινέζοι κυανόκρανοι, με τα μπλε κράνη και τα φουλάρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συνολικά συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες και 580 άρματα μάχης, ενώ επιδείχθηκαν προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως φορτηγά με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Στέλνοντας μηνύματα για την ...προτεραιότητα που θα δώσει στην περαιτέρω «παρέμβαση» στις διεθνείς εξελίξεις και προκλήσεις, στις πρώτες γραμμές της παρέλασης εμφανίστηκαν οι Κινέζοι κυανόκρανοι, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στην «επίλυση» κρίσιμων «διεθνών διενέξεων» (η Κίνα έχει πάρει μέρος σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» σε Λιβερία, Μάλι, Κονγκό, Λίβανο, Σουδάν αλλά και Νότιο Σουδάν).

Τέλος, ο Σι δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι στις προτεραιότητες της κινεζικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η διατήρηση της «σταθερότητας» στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο (περιοχές με καθεστώς αυτονομίας που αμφισβητείται έντονα), όπως και η «ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων» με την Ταϊβάν, στο πλαίσιο της συνέχισης της προσπάθειας για την «πλήρη επανένωση της πατρίδας».

ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συνάντηση αξιωματούχων στις 5 Οκτώβρη

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Νέα συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας θα γίνει στις 5 Οκτώβρη, όπως μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι. Πιο συγκεκριμένα, ο Τσόε δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ συμφώνησαν να έχουν μια προκαταρκτική συνάντηση την επόμενη Παρασκευή, 4 Οκτώβρη, ώστε την επομένη να ακολουθήσουν συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας.

Θυμίζουμε ότι έχουν γίνει δύο Σύνοδοι Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας (Ιούνης 2018 και Φλεβάρης 2019), ενώ στις 30 του περασμένου Ιούνη οι ηγέτες των δύο χωρών Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας. Αν και έχουν εκφραστεί εκατέρωθεν διαθέσεις για περαιτέρω συνεργασία, ακόμα και αποκατάσταση σχέσεων, παραμένουν διάφορες δυσκολίες, με φόντο ευρύτερους ανταγωνισμούς, για τις ισορροπίες σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά και διεθνώς.

Τη συνάντηση των επόμενων ημερών επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, που ωστόσο είπε ότι δεν έχει «περισσότερες λεπτομέρειες».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ