Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια και σχέδια για νέο αγωγό

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί, συναντιούνται σήμερα στο Γερεβάν της Αρμενίας προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο στη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο ηγετών διευκρίνισε πως θα εξετάσουν τις εντάσεις στα Στενά του Ορμούζ και τη διεθνή Συμφωνία του 2015. Υπενθύμισε πως εκπνέει η προθεσμία των 60 ημερών που είχε δώσει το Ιράν στις άλλες δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) που είχαν υπογράψει τη Συμφωνία (πλην των ΗΠΑ που αποχώρησαν πέρυσι) για την τήρηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με τον απεμπλουτισμό ουρανίου, διαπιστώνοντας πως απέτυχαν όσες προσπάθειες καταβλήθηκαν μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, το αμερικανικό περιοδικό «New Yorker» αποκάλυψε πως ο Ροχανί αρνήθηκε την πρόταση του Μακρόν για τριμερή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό τους Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα. Πληροφορίες ανέφεραν πως ο Μακρόν επισκέφτηκε απρόσμενα τον Ροχανί στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ, την περασμένη Τρίτη, αφού πρώτα έδωσε εντολή σε τεχνικούς να στήσουν ασφαλή τηλεφωνική γραμμή, για το ενδεχόμενο τριμερούς συνομιλίας με τον Τραμπ.

Δίαυλοι Τεχεράνης - Ριάντ

Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, με στόχο τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Περσικό Κόλπο. Υποστήριξε ακόμα πως η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει δώσει στο Ιράκ το «πράσινο φως» για επαφές με το Ιράν, ως «πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, μιλώντας στο καταριανό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» τόνισε πως η ιρανική κυβέρνηση «έχει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία». Πρόσθεσε πως η Τεχεράνη υποστηρίζει το διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, εκτιμώντας ότι μέσω αυτού «μπορούν να λυθούν τα πολιτικά θέματα και τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή». «Προσκαλούμε όλες τις χώρες της περιοχής σε έναν ειδικό συλλογικό συνασπισμό στον Περσικό Κόλπο», συνέχισε, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης για άμεση εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη. Εκτίμησε τέλος ότι ο διάλογος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας «μπορεί να λύσει» πολλά από τα περιφερειακά προβλήματα.

Οι δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού και του προέδρου της ιρανικής Βουλής έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη του Σαουδάραβα διαδόχου στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο αμερικανικό δίκτυο CBS, όπου μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ μίας «πολιτικής ειρηνευτικής λύσης», η οποία «είναι καλύτερη από μία στρατιωτική». «Ενας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας θα σήμαινε κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας», είχε προειδοποιήσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Σχέδιο ιρανικού αγωγού στον Κόλπο του Ομάν

Στην παρούσα συγκυρία όξυνσης των ανταγωνισμών στον Περσικό, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέ ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής ενός αγωγού πετρελαίου κόστους 1,8 δισ. δολαρίων προς το λιμάνι του Τζασκ έξω από την είσοδο του Κόλπου, προκειμένου να προστατευτούν μελλοντικές εξαγωγές της χώρας από πιθανά προβλήματα στην περιοχή. Ο Ζανγκανέ εκτίμησε πως «το έργο θα μεταμορφώσει την περιοχή», σε συνδυασμό με τα σχέδια κατασκευής τερματικού σταθμού πετρελαίου στον Κόλπο του Ομάν, έξω από τα Στενά του Ορμούζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ