ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής

Σήμερα η κινητοποίηση των σωματείων, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), στο Κερατσίνι

Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης στο Κερατσίνι

Eurokinissi

Το σημείο της δολοφονικής επίθεσης στο Κερατσίνι
Εξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, από τη βραδιά που ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι από την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή. Μια εγκληματική πράξη, με φυσικό αυτουργό τον φασίστα Γ. Ρουπακιά, ενταγμένη στην οργανωμένη και καθοδηγούμενη δραστηριότητα της ναζιστικής οργάνωσης. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες νωρίτερα, η δολοφονική ενέδρα των χρυσαυγιτών σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Ενώ, ενάμιση χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή, στο Πέραμα, οι ναζί είχαν εξαπολύσει δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλλιεργάτες.

Πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις, οι χρυσαυγίτες είχαν δείξει ότι στο στόχαστρό τους είναι το Συνδικάτο Μετάλλου, στο Πέραμα, ότι για λογαριασμό της εργοδοσίας θα φροντίσουν να «ξεβρωμίσουν», όπως έλεγαν, το λιμάνι και τη Ζώνη από την αγωνιστική διεκδίκηση. Το κίνητρο των επιθέσεων ήταν πολιτικό, αφού οι χρυσαυγίτες ήθελαν να χτυπήσουν κομμουνιστές και πρωτοπόρους συνδικαλιστές, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου.

Στοχοποιημένος ο Φύσσας, τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Δολοφονήθηκε από το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στη Νίκαια, Γ. Ρουπακιά, με άμεση συνέργεια των ταγμάτων εφόδου. Χρυσαυγίτες της τοπικής είδαν τον Π. Φύσσα στην καφετέρια, ενημέρωσαν την οργάνωση και συγκεντρώθηκε το τάγμα εφόδου. Πριν, συγκροτημένα και πειθαρχώντας στην εντολή του πυρηνάρχη, είχαν πάει στην ΤΟ Νίκαιας και είχαν εξοπλιστεί με ρόπαλα, σιδερογροθιές, στιλέτα, ενώ τους δόθηκαν και σχετικές οδηγίες. Η δολοφονική επίθεση οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από το μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης. Ξεκάθαρα έχει αποδειχτεί ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος και τον έψαχνε η ναζιστική οργάνωση.


Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει επίσης από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου είναι η εκ των προτέρων ενημέρωση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου (π.χ. περιφερειάρχη - βουλευτή). Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών και της ηγεσίας τους διακόπτονται το χρονικό διάστημα της επίθεσης και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και συνεχίζονται μετά, με κύρια την κλήση μεταξύ Ι. Λαγού και αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο μαφιόζικος τρόπος με τον οποίο έδρασαν, επίσης, θυμίζει τη δολοφονική επίθεση ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Δεν εφησυχάζουμε!

Με αφορμή τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά καλούν σήμερα σε κινητοποίηση στο Κερατσίνι.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), στο Κερατσίνι.

Τα σωματεία απαιτούν άμεσα να ολοκληρωθεί η δίκη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι, ενώ καταγγέλλουν τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνει στα μαλακά τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν επίσης:

«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι όροι κερδοφορίας του κεφαλαίου. (...)


Σε συνθήκες που οι ανταγωνισμοί οξύνονται, όρος για το κεφάλαιο είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα να είναι στο γύψο. Αυτό εξυπηρετεί η διάταξη που φέρνει η ΝΔ για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, έτσι ώστε να αποτρέπει αγώνες και κινητοποιήσεις που η βάρβαρη πολιτική τους αντικειμενικά γεννά. Δεν αρκεί στην εργοδοσία ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα αρκεστεί στο νομοθέτημα που θα φέρει η ΝΔ. Ξέρουν καλά ότι την πάλη των αποφασισμένων εργατών δεν μπορούν να την αποτρέψουν με χαρτιά, γι' αυτό και έχουν ανάγκη εγκληματικές ομάδες σαν τη Χρυσή Αυγή, που θα απλώνουν το βίαιο χέρι του κεφαλαίου στους χώρους δουλειάς.

Εχουμε πείρα, όπως με το δουλεμπορικό της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και την προσπάθειά του στο πλευρό των εργολάβων για να μην εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής στη Ζώνη μετά από 9μηνο αγώνα.

Εχουμε πείρα από τις άπειρες παρεμβάσεις των χρυσαυγιτών βουλευτών υπέρ του κεφαλαίου, για τη φοροασυλία του και την ενίσχυση της κερδοφορίας του, αλλά και ότι βγάζουν σπυριά σε κάθε διεκδίκηση της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι με τέτοιους μηχανισμούς, αλλά και τους νόμους που ετοιμάζουν, μπορούν να σταματήσουν το ποτάμι της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Θα φάνε τα μούτρα τους.

Οργανώνουμε την πάλη μας με τα σωματεία μας στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους για τα δικαιώματά μας, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Δεν εφησυχάζουμε την πάλη μας απέναντι στο φασισμό. Απομονώνουμε τους φασίστες όπου και με όποιον τρόπο και με όποια ετικέτα κάνουν την εμφάνισή τους και στοχεύουμε σε αυτούς για τους οποίους δουλεύουν: Βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες και τα λοιπά παράσιτα της κοινωνίας, το σάπιο σύστημά τους.

Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό, που είναι λίπασμα για να ανδρώνεται ο φασισμός».

  • Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, κάθε φοιτητικό σύλλογο απευθύνει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο κοινός αγώνας εργαζομένων, φοιτητών, του λαού και της νεολαίας είναι ο μόνος που μπορεί να απομονώσει τους φασίστες, να πολεμήσει το ναζιστικό τους δηλητήριο πολεμώντας τα αφεντικά τους. Κάνουμε πράξη αυτό που τρέμουν και μισούν οι φασίστες: Οργανωνόμαστε στους Συλλόγους μας και παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, ενωμένοι με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους! Αυτός είναι ο αγώνας που συνέβαλε ώστε να απομονωθούν οι φασίστες σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο, είναι ο αγώνας που έριξε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και την έστειλε εκτός Βουλής!», προσθέτοντας πως δεν χωρά καμία επανάπαυση.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
«Φαντασιοπληξία» και προσπάθεια συγκάλυψης της ηγεσίας

Ξεκίνησαν στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης οι απολογίες των 21 χρυσαυγιτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ολοκληρώθηκε η απολογία του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης στον Πειραιά, υπεύθυνου των ταγμάτων εφόδου και στρατολογητή του Ρουπακιά, του χρυσαυγίτη Ν. Αποστόλου. Είναι αυτός που επιβεβαιώνει σε σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου), λίγες μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, για τον πυρήνα Νίκαιας αναφέρει το περιβόητο «Ναι μωρέ, εντάξει, αυτό είναι η ιεραρχία. Για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος πας».

Είναι αυτός που επιβεβαιώνει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Στο ηχητικό ντοκουμέντο από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ακούγεται ξεκάθαρα ότι «τον ψάχναμε τόσο καιρό», ή «αυτούς τους ψάχναμε πολύ καιρό, είχαμε πάει και με τους Περαματιώτες 3 φορές "Ρεσάλτο"»... Επίσης, σε συνομιλίες του ακούγεται να λέει ότι «καλά του έκανε» (ο Ρουπακιάς του Φύσσα, που τον δολοφόνησε), καθώς και ότι ο Ρουπακιάς έκανε «κάτι καλό για το κόμμα», δηλαδή για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Επιβεβαιώνεται επίσης από τις συνομιλίες του η σχέση της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία. Καταγράφονται π.χ. στοιχεία που δείχνουν την αστυνομικό Βενετία Πόπορη (επίσης κατηγορούμενη) να συνεννοείται μαζί του για την ταυτότητα «προστατευόμενου μάρτυρα» που είχε καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής. Επιβεβαιώνεται και η σχέση με τον αστυνομικό - τότε διοικητή Νίκαιας - Γιοβανούδη, και από τις συνδιαλέξεις ότι είχαν αστυνομικούς ασυρμάτους και όχι παιχνίδια δήθεν από τα «Jumbo», όπως υποστηρίζουν.

Είναι επίσης αυτός που καταδικάστηκε για επίθεση σε αντιφασίστες στον Πειραιά. Συνομολογεί πλήθος εγκληματικών ενεργειών εναντίον αλλοδαπών, προστασία σε μαγαζιά, εκβιασμό καταστηματαρχών, πήγαινε όπως λέει σε μαγαζιά, τα έσπαγε και δεν πλήρωνε.

Είναι αυτός που παραδέχεται στις συνομιλίες του ότι έχει στο μπράτσο τον αγκυλωτό σταυρό (που μετά έγινε μαίανδρος), που χαιρετά στην αρχή ναζιστικά σε ορκωμοσίες και μετά δήθεν αρχαιοελληνικά, όπως ειπώθηκε...

Ολα τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία που ακούστηκαν και στο δικαστήριο, στην απολογία του ο χρυσαυγίτης Αποστόλου τα αρνήθηκε και εμφανίστηκε ως «φαντασιόπληκτος». Δίνοντας λίγο πολύ ψυχολογικές προεκτάσεις στα όσα έλεγε, αφού όπως είπε «ήθελε να δειχθεί»! Εφτασε μάλιστα στο σημείο, σε σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, να πει ότι και οι συνομιλίες του με συγγενείς, φίλους και γνωστούς είναι ψευδείς, ότι τίποτα δεν ισχύει από όσα έλεγε, ακόμα και ότι όσοι μιλούσαν μαζί του δεν καταλάβαιναν ή είχαν πάθει αμνησία...

Νωρίτερα κατέθεσε ο Δ. Αγιοβλασίτης, που πρόσφατα καταδικάστηκε ομόφωνα, μαζί με άλλους 5 συγκατηγορούμενούς του (τον πρώην πυρηνάρχη Πειραιά Θ. Μπαρέκα, τον κατηγορούμενο και για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλο και τους Γ. Καλπιτζή και Χρ. Γαλανάκη), ως φυσικός αυτουργός για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά την επίθεση στο «Συνεργείο». Ομόφωνα ενόχους για ηθική αυτουργία στο εν λόγω αδίκημα κήρυξε το δικαστήριο και τα υπόδικα πρώην στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τον ευρωβουλευτή Ι. Λαγό και τον Ν. Μίχο, οι οποίοι ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της δολοφονικής επίθεσης στον κοινωνικό χώρο στις 10/7/2013.

Ο Δ. Αγιοβλασίτης στην απολογία του ομολόγησε τελικά ότι διέθετε κάρτα υποστηρικτή, επίσης ότι ανήκε στο Μέτωπο Νεολαίας και έπαιρνε μέρος στις «δράσεις» της ΤΟ Νίκαιας. Από την απολογία του μέλους του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στο «Συνεργείο» (ο ίδιος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του μόνο στη μοτοπορεία) αναδείχθηκε το οργανωμένο της επίθεσης: «50-60 μηχανάκια, σχεδόν όλα δικάβαλα, φύγαμε από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Αλιμο και ξέραμε ότι θα κάνουμε μία στάση στην πλατεία της Ηλιούπολης. Ολοι φορούσαμε κράνη, πηγαίναμε χαλαρά και από ένα σημείο και μετά με αστυνομική συνοδεία. Μετά επιστρέψαμε στα γραφεία στον Αλιμο».

Προσπάθησε δε να καλύψει τον υπόδικο Ι. Λαγό, αναφέροντας ότι δεν τον είδε. Είναι χαρακτηριστικές οι ερωτήσεις του δικαστηρίου: «Επικοινωνείτε θορυβημένος με τον Καζαντζόγλου και σας απαντάει ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη και εκείνος με τον Λαγό. Τι τους θέλατε όλους αυτούς, αφού λέτε ότι δεν είχατε δει επεισόδια και ότι δεν ήταν εκεί κανείς από τους τρεις; Γιατί δεν συμβουλευτήκατε έναν δικηγόρο αλλά ζητάτε από εκείνους κατευθύνσεις;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ