ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
«Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό»

Η νέα έκδοση της ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ θα κυκλοφορήσει στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο: «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό». Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια συμβολή στην ανάπτυξη του ιδεολογικού μετώπου και επιδιώκει να συμβάλει στην ενίσχυση του προβληματισμού, αλλά και να δοθούν απαντήσεις σε νέους που αμφισβητούν, που ασφυκτιούν στα στενά όρια αυτού του συστήματος. Η έκδοση απευθύνεται ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, σε νέους εργαζόμενους, σε μαθητές και φοιτητές.

Στον πρόλογο της έκδοσης η ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«H έκδοση που κρατάς γράφτηκε από νέους και νέες σαν εσένα. Νέους με όνειρα, στόχους και ανησυχίες. Νέους που καθημερινά δίνουμε τη μάχη για τις σπουδές, τη δουλειά και το μέλλον μας, έχοντας να αναμετρηθούμε με πρόσθετα εμπόδια και δυσκολίες, που φαίνεται πως "ήρθαν για να μείνουν" στις ζωές μας.

Με αυτήν την έκδοση θέλουμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με σένα που δικαιολογημένα ασφυκτιάς, αγανακτείς με τη σημερινή κατάσταση, χωρίς να είσαι βέβαιος αν και πώς μπορεί αυτή να αλλάξει ριζικά. Με σένα που αναγνωρίζεις ότι τον 21ο αιώνα δικαιούμαστε μια πολύ καλύτερη ζωή, γι' αυτό και δεν σου αρέσει να "χαμηλώνεις" τον πήχη των ονείρων σου. Είναι πολλοί οι νέοι που αγανακτούν με τη βαθιά κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασιλεύει στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε σήμερα, δυσκολεύονται να αποδεχτούν πως θα περιορίζουν τη ζωή τους στα όρια που αυτή θέτει.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο μυαλό πολλών νέων "φωλιάζει" η αμφιβολία: "Μπορούν όντως να καλυτερεύσουν ουσιαστικά οι συνθήκες που ζούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας; Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;" Ισως με τη σειρά σου αναρωτιέσαι: "Τι μπορώ να κάνω εγώ κόντρα σε ένα σύστημα που μοιάζει πανίσχυρο; Εχει κάποιο νόημα να παλέψω για κάτι καλύτερο; Μήπως η συλλογική δράση και οι αγώνες δεν "βγάζουν" κάπου, δεν φέρνουν αποτέλεσμα; Μήπως είναι μάταιος κόπος;"

Ενώ κάποιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο σε όσα ακούγονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θα "βελτιώσουν την κατάσταση", ότι "λύση είναι η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστική καινοτομία", ότι "στην πραγματικότητα αυτό που φταίει είναι ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες" ή ότι το "κοινωνικό κράτος" και η "κοινωνική πολιτική" είναι η απάντηση στην άθλια καθημερινότητα που ζούμε.

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις με αυτή μας την έκδοση. Να μοιραστούμε τις δικές μας σκέψεις, συμπεράσματα και προτάσεις γύρω από τον τρόπο που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα για όλους μας. Να συζητήσουμε για την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι ριζικά διαφορετική από τη σημερινή άθλια πραγματικότητα, για την κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Να απαντήσουμε σε ερωτήσεις για το τι συνέβη στις χώρες που, μέχρι πριν από τριάντα χρόνια, οικοδομούσαν μια τέτοια κοινωνία. Να συμβάλουμε να ξανασκεφτούν και όσοι πιστεύουν ότι έχουν βεβαιωμένες απαντήσεις.

Θέλουμε και ελπίζουμε οι σελίδες που ακολουθούν να αποτυπώνουν και να εξηγούν την πεποίθηση που σε εμάς κάθε μέρα ενισχύεται, χάρη στην επιλογή του οργανωμένου αγώνα: Πως απ' το χέρι της νέας γενιάς περνούν πολύ περισσότερα απ' όσα προσπαθούν οι υπερασπιστές του συστήματος να μας πείσουν! Πως κάθε νέος και νέα που αισθάνεται απέχθεια απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα έχει τη δική του θέση στη μάχη μαζί μας, με το βλέμμα καρφωμένο στην αλλαγή, στη νέα κοινωνία που έχουμε ανάγκη. Πως είναι αλήθεια αυτό που έγραψε ο πρωτοπόρος ποιητής της επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι, ότι "εμείς, ο καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος"»!

Αθλητικό Camp στην Αθήνα

Στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά Αθλητικό Camp. Η συμμετοχή στις δραστηριότητές του, η διάθεση και το μεράκι των ανθρώπων από αθλητικούς συλλόγους και σωματεία που το προετοιμάζουν δείχνουν ότι τα Αθλητικό Camp είναι πλέον θεσμός.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το φετινό Camp, ο Ανδρέας Σοφιανός, υπεύθυνος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνει:

«Με μορφή και περιεχόμενο που αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται συνεχώς έχει στόχο να αναδεικνύει την ανάγκη ικανοποίησης του πραγματικά σύγχρονου και αναγκαίου δικαιώματος της νεολαίας στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Συμβάλλει ώστε το σύνθημά μας "Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς" να φτάνει σε όλο και περισσότερους νέους και να γίνεται αντικείμενο οργάνωσης και διεκδίκησης για την πάλη τους σήμερα.

Ειδικά φέτος στο πρόγραμμα του Αθλητικού Camp τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχουμε τη χαρά να συναντηθούμε με ανθρώπους από το χώρο του Αθλητισμού που δώσαμε σημαντικές μάχες το προηγούμενο διάστημα. Μέσα από τις διάφορες πρωτοβουλίες στοχεύουμε στο να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος στην προσπάθειά του να αθληθεί. Για παράδειγμα, μέσα από τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου προβάλλουμε την ανάγκη το Πάρκο "Αντ. Τρίτσης" να μείνει ανοιχτό στο λαό ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κόντρα στα σχέδια εμπορευματοποίησής του. Στις εξορμήσεις για την προπαγάνδιση του αγώνα δρόμου ανοίγει συζήτηση για την εγκατάλειψη πολλών χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων και τη σχεδιασμένη απαξίωσή τους. Φαίνεται ότι και αυτές οι μορφές μπορούν να συμβάλουν στην οργάνωση της νεολαίας πάνω στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες του Camp θα αγκαλιαστούν από ακόμα περισσότερους νέους και νέες και θα βγούμε πιο δυνατοί, με ισχυρότερους δεσμούς με αυτό το κομμάτι της νεολαίας».

Το πρόγραμμα του Camp αρχίζει από τις 14 Σεπτέμβρη και οι αθλητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν και μέσα στο τριήμερο του Φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα:

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Λαϊκός αγώνας δρόμου 4 χλμ. και 8 χλμ. στις 10 π.μ. στο χώρο του Πάρκου Τρίτση. Αφετηρία: Πύλη Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη και Σπύρου Μουστακλή).

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με την αναρρίχηση, 9 π.μ. - 2 μ.μ., αναρριχητικό πεδίο «Αχαρνείς», του ΕΟΣ Αχαρνών στο δήμο Φυλής.

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Πεζοπορία στην Πάρνηθα για τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Στο Στέκι Αθλητισμού μέσα στο Φεστιβάλ προγραμματίζονται επίσης:

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη: Επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία) και ξιφασκίας.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη: Γνωριμία με τα αθλήματα του στίβου, παρουσίαση του προγράμματος «kids athletics» του ΣΕΓΑΣ και παρουσίαση afrofitness, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα «ANASA».

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη: Τουρνουά πινγκ πονγκ και σκακιού blitz παρτίδας 10 λεπτών.

Ακόμα, όλες τις μέρες του Φεστιβάλ στο Στέκι Αθλητισμού θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην επίδραση του λαϊκού κινήματος στο ποδόσφαιρο, ενώ θα προβάλλεται και βίντεο που επιμελήθηκε το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ θα υπάρχει αναρριχητικός τοίχος.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6951.165.574, 6943.686.696.

Κυκλοφορεί το Σάββατο ο «Οδηγητής»

Κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη το νέο τεύχος του «Οδηγητή»!

Μαζί με τον «Οδηγητή», οι αναγνώστες του θα πάρουν και την ειδική έκδοση της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία... Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Στην έκδοση μπορεί κανείς να βρει πλήθος στοιχείων, ερωτήσεων - απαντήσεων, ερευνών, ζωντανών περιγραφών που αποδομούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα με τα οποία το σύστημα βομβαρδίζει τη νεολαία γύρω από το ζήτημα της χρήσης ουσιών. Αναδεικνύεται η θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πως ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά είναι συμβιβασμός με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Το εξώφυλλο και μεγάλο μέρος της ύλης του τεύχους δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένα στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που το Σεπτέμβρη κορυφώνει το ταξίδι του με εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και φυσικά με τις κεντρικές εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση, στην Αθήνα, στις 19 - 21 Σεπτέμβρη.

Δημοσιεύεται το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και οι ημερομηνίες και οι ομιλητές στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας. Παρουσιάζει, επίσης, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο που θα έχουν όλοι οι χώροι και τα Στέκια που θα υπάρχουν στις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας.

Ο «Οδηγητής» γιορτάζει και τιμά τα 45 χρόνια του Φεστιβάλ με ένα πολύ ξεχωριστό τετρασέλιδο αφιέρωμα. Στελέχη του Κόμματος που διετέλεσαν Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ ή είχαν ξεχωριστή συμβολή και ευθύνη στο πολύχρονο διάστημα κατά το οποίο το Φεστιβάλ καθιερώθηκε ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χώρας, θυμούνται και περιγράφουν τη συγκλονιστική αυτή πορεία.

Στην ύλη του «Οδηγητή» ξεχωρίζουν, επίσης:

  • Αρθρο με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις
  • Αρθρα για τη νέα χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια
  • «Οδηγός επιβίωσης»... για νέους ΕΠΑΛίτες
  • «Πάμε Γυμνάσιο»: 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
  • Αρθρο για τις εξελίξεις στα Εργασιακά
  • Αρθρο για το περιβάλλον και τις καταστροφές στον Αμαζόνιο
  • Κείμενο για το Μουντομπάσκετ
  • Ρεπορτάζ από τη διεθνή δραστηριότητα της ΚΝΕ και παρουσίαση του 11ου Διημέρου της Οργάνωσης στη Γερμανία
  • «Μαθαίνω για τις φυσικές επιστήμες»: Γαλιλαίος, ο «σηματοδότης» της νέας εποχής


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ