ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις και τα παζάρια

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φ. Ντονμέζ, μόλις έχει επισκεφτεί το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φ. Ντονμέζ, μόλις έχει επισκεφτεί το γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Αλλο ένα στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας έρχεται να προστεθεί στην προετοιμαζόμενη κάθοδο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τέταρτου ερευνητικού πλοίου για αναζήτηση υδρογονανθράκων. Οπως επιβεβαίωσε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι καθ' οδόν από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και δημοσιεύματα το φέρουν να είναι στα τέλη Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή, όπου δρουν ήδη τα δύο γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός». Ο δε υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δημοσίευσε εικόνες του στο διαδίκτυο, ενώ επισκέπτεται τα γεωτρύπανα και το σεισμογραφικό, κάπου στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

NAVTEX στα ανοιχτά του Καστελόριζου

Επίσης η Τουρκία έχει εκδώσει νέες NAVTEX (από χτες έως τις 23 Αυγούστου) για δέσμευση περιοχών δυτικά της Κύπρου και κοντά σε Καστελόριζο και Ρόδο σε διεθνή ύδατα, για στρατιωτικές ασκήσεις. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στον Τύπο το λεγόμενο σχέδιο «Λερναία Υδρα», που αφορά στην ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση στην ελληνική ΑΟΖ. Βεβαίως οι τουρκικές κινήσεις που πληθαίνουν, έχουν τις πλάτες των ιμπεριαλιστών συμμάχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σταθερά μιλάνε για συνεκμετάλλευση των πόρων, προτάσσοντας τον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται είναι ενταγμένες τόσο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και το Κυπριακό, όπου οι αστικές τάξεις επιχειρούν μέσα από την εμπλοκή στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού να αναβαθμίσουν τη «γεωστρατηγική τους θέση» δημιουργώντας μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης αυτού του σύνθετου παζαριού.

Εν αναμονή συναντήσεων με τετελεσμένα από την Τουρκία

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό αφορούν τις συζητήσεις που θα έχει στο νησί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τις επόμενες μέρες, προετοιμάζοντας μία τριμερή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, με τον γγ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ως στόχος από την κυβέρνηση της Κύπρου εμφανίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ και από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά. Αύριο, δε, αναμένεται στο Υπουργικό Συμβούλιο να συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί, ενώ την άλλη βδομάδα θα συγκληθεί και το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων.

Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο που προωθείται είναι η ντε φάκτο διχοτόμηση στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του 2014 για «δύο συνιστώντα κράτη», με την εμπέδωση των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής, και μέσα σε αυτόν το σχεδιασμό εντάσσεται και η μοιρασιά του ορυκτού πλούτου ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του χτες εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις και θα αλλάξει στάση, καθώς υπάρχει προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» και τόνισε ότι «η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού». Ταυτόχρονα, καλλιεργώντας νέες αυταπάτες, μίλησε για διαπραγματεύσεις «στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «αναζητείται μια συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τους πολίτες πρώτα από όλα, αλλά θα είναι και σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ». Και πρόσθεσε συνεχίζοντας την παραπλάνηση: «Από αυτές τις αρχές δεν μπορεί να αποστεί κανείς και η λύση του Κυπριακού νοείται ότι θα δώσει μια ανεξάρτητη χώρα, στην οποία θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι. Αυτές είναι οι αρχές μιας επιδιωκόμενης λύσης και δεν μπορεί να τις αλλοιώσει οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να ασκεί η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρ. Προδρόμου είπε ότι «το θέμα δεν είναι να εκτιμήσουμε ημερομηνίες. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση που δείχνει η πλευρά μας να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ιδιαίτερα από την Τουρκία, η οποία εδώ και δύο χρόνια κωλυσιεργεί ή και αποτρέπει την επανέναρξη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει φτάσει η ώρα για να συνεχίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διαπραγματεύσεις σε πολλά ταμπλό

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν ασκώντας πολλαπλές πιέσεις όσον αφορά το πυρηνικό, πυραυλικό πρόγραμμά του, αλλά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναπτύσσει στο πλευρό συμμάχων του στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζονται δίχως απτά αποτελέσματα.

Το αίτημα των ΗΠΑ στις αρχές του Γιβραλτάρ για συνέχιση κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace-1» (που μετονομάστηκε σε «Andrian Darya-1» και πλέει πλέον με ιρανική σημαία) απορρίφθηκε από δικαστήριο του κρατιδίου που αποτελεί μέρος της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αιτιολογία ότι δεσμεύεται από την πολιτική της ΕΕ.

Κατηγορηματικά, επίσης, απορρίφθηκε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με στόχο μία νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον το απέρριψε χτες ξεκάθαρα από τη Φινλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά από τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέκα Χααβίστο. Ο Ιρανός υπουργός τόνισε πως η χώρα του δεν δέχεται καμία μεσολάβηση που επιδιώκει τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, βλέποντας θετικά μόνο μία διαπραγμάτευση που επιδιώκει την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 που είχαν συνυπογράψει με τις άλλες τέσσερις μόνιμες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), τη Γερμανία και την ΕΕ.

Ο Φινλανδός ομόλογός του, από την πλευρά του, αρκέστηκε να διαβεβαιώσει πως η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσει τη διεθνή συμφωνία του 2015, ενώ ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, που συνάντησε επίσης τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε πως είχε «καρποφόρες» συνομιλίες για διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Πλέει προς Καλαμάτα;

Το σκάφος «Andrian Darya-1», απέπλευσε από το Γιβραλτάρ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, μετά την αποτυχία αμερικανικού δικαστηρίου να πετύχει την παράταση της κράτησης του πλοίου, με το επιχείρημα ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι «βιτρίνα» των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», που χαρακτηρίστηκαν από τις ΗΠΑ «τρομοκρατική οργάνωση». Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εντοπισμού του πλου πλοίων, Marine Traffic, πως έχει τελικό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου αναμένεται να φτάσει την ερχόμενη Κυριακή, 25 Αυγούστου. Εως αργά χτες το απόγευμα πάντως, δεν είχε αποσαφηνιστεί για ποιο λόγο επιλέγει το λιμάνι της Καλαμάτας και εάν από εκεί θα συνεχίσει τον πλου με άλλο προορισμό.

Γεγονός πάντως είναι πως η εξέλιξη επιταχύνει τη διαδικασία για την απελευθέρωση και του βρετανικού δεξαμενόπλοιου «Stena Impero» που κρατείται επίσης από τις ιρανικές αρχές εδώ και βδομάδες με αφορμή την παραβίαση κανονισμών διεθνούς ναυσιπλοΐας. Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία δήλωσαν πως αναμένεται σχετική απόφαση ιρανικού δικαστηρίου μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ