Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες για την επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος «πρακτικάριου» στην Κέρκυρα
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα |
Με ανακοίνωσή της καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο να καταδικάσουν το γεγονός με κάθε τρόπο και πρωτοβουλία, καθώς και να ενισχύσουν την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
«Η κακοποίηση του συναδέλφου στο εστιατόριο στην Κέρκυρα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, γιατί δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Ηρθε ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που έχουν επιβάλει οι εργοδότες σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου. Ο τραμπουκισμός, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, ιδιαίτερα σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους, μετανάστες και γυναίκες», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.
Οπως υπογραμμίζει, «όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες διατηρούν και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα τους σπουδαστές ως τζάμπα εργατικό δυναμικό, "αναλώσιμο υλικό", με απόλυτα μοναδικό σκοπό το κέρδος και την εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».
Στο έδαφος αυτό, οι εργοδότες θεωρούν δεδομένα τα ατελείωτα ωράρια, την εντατικοποίηση της εργασίας, την πολυαπασχόληση, τη δουλειά χωρίς ρεπό, τη διαμονή και τη σίτιση που θυμίζουν μεσαίωνα, αλλά και «την υποταγή και το συμβιβασμό, μαζί με τις ψεύτικες ελπίδες για καριέρα και φήμη».
«Αυτά είναι τα πρώτα μαθήματα που δίνει η εργοδοσία στους νέους εργαζόμενους που ασκούν την πρακτική τους άσκηση. Θέλουν σκυμμένα κεφάλια, εργαζόμενους φοβισμένους, ώστε ανενόχλητοι να συνεχίζουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους από τη δική μας δουλειά, από το δικό μας ιδρώτα. Με βάση αυτά έχουν δώσει οι κυβερνήσεις το δικαίωμα στους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους να βαθμολογούν και να κρίνουν τη συνέχεια και το μέλλον του κάθε σπουδαστή, χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία ως εργαλείο καταπίεσης και επιβολής», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Και συνεχίζει: «Αυτήν την πραγματικότητα κρύβει η "δίκαιη ανάπτυξη" που υπηρετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά κρύβει και η λεγόμενη "βιώσιμη ανάπτυξη" που υπηρετεί η ΝΔ, πάντα στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ και των απαιτήσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το καθεστώς επιβάλλει η συνεχιζόμενη με αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξη συνολικά στον κλάδο μας. Τέτοια και χειρότερα είναι τα αποτελέσματά της. Από τη μία μεριά επιφυλάσσει κέρδη και τεράστια πλούτη για τους εργοδότες και από την άλλη φτώχεια, τρομοκρατία, βία για τους εργαζόμενους».
Η Πανελλαδική Γραμματεία απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, σε κάθε νέο σπουδαστή και σπουδάστρια, «να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτήν την άθλια κατάσταση», αλλά να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
«Η λύση βρίσκεται μέσα από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κλαδικά συνδικάτα σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή. Οι εργαζόμενοι με τους ηρωικούς αγώνες τους έχουν αποδείξει ότι όταν είναι οργανωμένοι, ενωμένοι, κόντρα στον πραγματικό τους αντίπαλο, τίποτα δεν μπορεί να τους λυγίσει. Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», καταλήγει.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ διεκδικεί:
-- Να υπάρξει αυστηρή τιμωρία για την εργοδότρια εταιρεία που έχει την ευθύνη για το βασανισμό του συναδέλφου σπουδαστή.
-- Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών. Να μην καλύπτουν οι σπουδαστές τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις των επιχειρήσεων, να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός πρακτικής άσκησης.
-- Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να διασφαλίζεται αξιοπρεπής διαμονή και σίτιση των σπουδαστών.
-- Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων. Την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.
-- Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας σύμφωνα με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά.
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις επικείμενες απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων του νοσοκομείου αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.
Οπως υπογραμμίστηκε, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι κάθε φορά θεατές στο ίδιο αντιλαϊκό έργο, δεν μπορούν να είναι διαχρονικά όμηροι και ανακυκλώσιμοι, να είναι διαρκώς στην αβεβαιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι 24 εργαζόμενοι (νοσηλευτές, καθαριστές, τραπεζοκόμοι, μάγειροι) χάνουν τη δουλειά τους το δίμηνο Αύγουστο - Σεπτέμβρη, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και τα καλέσματα για υπομονή.
Το ίδιο ισχύει και για 11 νοσηλευτές που λήγουν οι συμβάσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα, η απόλυση των οποίων θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.
Το Σωματείο καλεί τους διοικούντες να δώσουν λύση στο πρόβλημα που γνώριζαν ότι θα υπάρξει. Παράλληλα με την πάλη του για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, απαιτεί την αξιοποίηση οποιασδήποτε ρύθμισης για να παραταθεί η εργασία των 14 εργαζομένων, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους και να μην αποδυναμωθεί το νοσοκομείο από το υπάρχον προσωπικό.
Οπως αποφάσισαν στη συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συνέντευξη Τύπου έξω από τον χώρο των ΤΕΠ αύριο, Πέμπτη, μέρα λήξης της πρώτης σύμβασης, ενώ τη Δευτέρα 26/8 καλούν όλα τα Σωματεία Υγείας - Πρόνοιας του νησιού σε κοινή σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα, με προοπτική την οργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που προγραμματίζει ενάντια στα οξυμένα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και στις υπόλοιπες δομές του νησιού.
«Το θράσος των μεγάλων ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του Τουρισμού προκύπτει από τους νόμους που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ), νόμους που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, εξαγγέλλοντας κυνικά την ενίσχυσή τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ.
«Αυτή είναι η "ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας", που τόσο μας διαφημίζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος. Τα "ρεκόρ" του Τουρισμού είναι χτισμένα πάνω στην εκμετάλλευση, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αυτές τις συνθήκες γαλέρας αξιοποιεί το τουριστικό κεφάλαιο για να κερδοφορεί, μετατρέποντας τους νέους εργαζόμενους της χώρας μας σε σκλάβους», σημειώνει το Συμβούλιο Περιοχής.
Οπως υπογραμμίζει, δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», αφού αντίστοιχες μέθοδοι «φαίνεται να χρησιμοποιούνται και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, για να "βγαίνει η δουλειά" με 12ωρα, δίχως φαγητό και νερό».
«Οι "πρωτόγνωρες" αυτές συνθήκες για τους εργαζόμενους προκύπτουν από τη δίψα για "πρωτόγνωρα" κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες», σχολιάζει η ΚΝΕ. Καλεί τους σπουδαστές της Κέρκυρας που κάνουν την πρακτική τους, τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να βγάλουν τη σεζόν «να μη φοβηθούν», «να απευθυνθούν στα ταξικά σωματεία της περιοχής, στα Εργατικά Κέντρα, για να ζητήσουν βοήθεια, υποστήριξη, αλληλεγγύη».
«Κάθε νέος να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το έγκλημα! Απέναντί τους οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι χρειάζεται να βρουν τη νεολαία οργανωμένη, αποφασισμένη να διεκδικήσει τη ζωή που της στερούν! Να δυναμώσει η οργάνωση, η διεκδίκηση απέναντι στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ, ενώ διαβεβαιώνει πως οι δυνάμεις της βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε νέου εργαζόμενου, κάθε σπουδαστή και πρακτικάριου, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή».
Απλήρωτοι έχουν μείνει περίπου 60 εργαζόμενοι στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης (ΕΑΚΘ) λόγω καθυστέρησης της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών ζητημάτων που προκάλεσε η λήξη της θητείας της Επιτροπής Διοίκησης (ΕΔ) του φορέα. Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθεί η μισθοδοσία, καθώς το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση προς τους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, η θητεία της προηγούμενης ΕΔ έληξε στις 27/7, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην πραγματοποιεί την εντολή πληρωμών των εργαζομένων τον Αύγουστο. Παράλληλα, το υφυπουργείο Αθλητισμού που έχει την αρμοδιότητα δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε ορισμό νέας ΕΔ, πράξη για την οποία, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είχε την εξουσιοδότηση από την περασμένη βδομάδα. Ωστόσο εκτιμάται ότι ακόμα και με τον ορισμό νέας ΕΔ οι εργαζόμενοι θα κληθούν να περιμένουν κι άλλο απλήρωτοι, μέχρι να κινηθούν όλες οι διαδικασίες. Επισημαίνουν μάλιστα ότι παρόμοια προβλήματα πληρωμών έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν.