Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τραμπουκισμοί, τρομοκρατία και εκβιασμοί τα «μαθήματα» που παραδίδουν οι εργοδότες

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες για την επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος «πρακτικάριου» στην Κέρκυρα

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα
Την επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος σπουδαστή που έκανε την πρακτική του άσκηση σε εστιατόριο της Κέρκυρας καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο να καταδικάσουν το γεγονός με κάθε τρόπο και πρωτοβουλία, καθώς και να ενισχύσουν την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Πάγια εργοδοτική τακτική στο έδαφος του αντεργατικού πλαισίου

«Η κακοποίηση του συναδέλφου στο εστιατόριο στην Κέρκυρα αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, γιατί δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Ηρθε ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που έχουν επιβάλει οι εργοδότες σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου. Ο τραμπουκισμός, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, ιδιαίτερα σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους, μετανάστες και γυναίκες», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Οπως υπογραμμίζει, «όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες διατηρούν και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα τους σπουδαστές ως τζάμπα εργατικό δυναμικό, "αναλώσιμο υλικό", με απόλυτα μοναδικό σκοπό το κέρδος και την εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Στο έδαφος αυτό, οι εργοδότες θεωρούν δεδομένα τα ατελείωτα ωράρια, την εντατικοποίηση της εργασίας, την πολυαπασχόληση, τη δουλειά χωρίς ρεπό, τη διαμονή και τη σίτιση που θυμίζουν μεσαίωνα, αλλά και «την υποταγή και το συμβιβασμό, μαζί με τις ψεύτικες ελπίδες για καριέρα και φήμη».

«Αυτά είναι τα πρώτα μαθήματα που δίνει η εργοδοσία στους νέους εργαζόμενους που ασκούν την πρακτική τους άσκηση. Θέλουν σκυμμένα κεφάλια, εργαζόμενους φοβισμένους, ώστε ανενόχλητοι να συνεχίζουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους από τη δική μας δουλειά, από το δικό μας ιδρώτα. Με βάση αυτά έχουν δώσει οι κυβερνήσεις το δικαίωμα στους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους να βαθμολογούν και να κρίνουν τη συνέχεια και το μέλλον του κάθε σπουδαστή, χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία ως εργαλείο καταπίεσης και επιβολής», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Και συνεχίζει: «Αυτήν την πραγματικότητα κρύβει η "δίκαιη ανάπτυξη" που υπηρετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά κρύβει και η λεγόμενη "βιώσιμη ανάπτυξη" που υπηρετεί η ΝΔ, πάντα στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ και των απαιτήσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το καθεστώς επιβάλλει η συνεχιζόμενη με αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξη συνολικά στον κλάδο μας. Τέτοια και χειρότερα είναι τα αποτελέσματά της. Από τη μία μεριά επιφυλάσσει κέρδη και τεράστια πλούτη για τους εργοδότες και από την άλλη φτώχεια, τρομοκρατία, βία για τους εργαζόμενους».

Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Η Πανελλαδική Γραμματεία απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου, σε κάθε νέο σπουδαστή και σπουδάστρια, «να μη φοβηθούν, να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτήν την άθλια κατάσταση», αλλά να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

«Η λύση βρίσκεται μέσα από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κλαδικά συνδικάτα σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή. Οι εργαζόμενοι με τους ηρωικούς αγώνες τους έχουν αποδείξει ότι όταν είναι οργανωμένοι, ενωμένοι, κόντρα στον πραγματικό τους αντίπαλο, τίποτα δεν μπορεί να τους λυγίσει. Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», καταλήγει.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Να υπάρξει αυστηρή τιμωρία για την εργοδότρια εταιρεία που έχει την ευθύνη για το βασανισμό του συναδέλφου σπουδαστή.

-- Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών. Να μην καλύπτουν οι σπουδαστές τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις των επιχειρήσεων, να τηρείται αυστηρά ο κανονισμός πρακτικής άσκησης.

-- Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να διασφαλίζεται αξιοπρεπής διαμονή και σίτιση των σπουδαστών.

-- Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων. Την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.

-- Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας σύμφωνα με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά.

  • Μετά το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, που δημοσιοποίησε μαζί με τον 19χρονο σπουδαστή τις σοβαρές καταγγελίες για την επίθεση της εργοδοσίας, σχετική καταγγελία εξέδωσε χτες ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ