ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Περιοδεία σε χώρες της Λ. Αμερικής για την ενίσχυση της επιθετικότητας σε Κούβα και Βενεζουέλα

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο

Copyright 2019 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο
Περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Ισημερινό, Μεξικό και Ελ Σαλβαδόρ) πραγματοποιεί 19 - 21 Ιούλη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Οπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στόχος της περιοδείας είναι «η ενίσχυση περαιτέρω της συνεργασίας ενάντια στο δυτικό ημισφαίριο για τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις». Επισημαίνεται επίσης ότι η ατζέντα περιλαμβάνει συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και θα δοθεί έμφαση στην κατά τις ΗΠΑ «προσήλωση στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αυξημένες οικονομικές ευκαιρίες» και τη «στήριξη των λαών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας στον αγώνα τους για ελευθερία». Βεβαίως, η «ελευθερία και δημοκρατία» που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, φαίνεται στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Κούβας, τις κυρώσεις που επιδεινώνουν τη ζωή του βενεζουελάνικου λαού, στη στήριξη των πραξικοπηματιών τύπου Γκουαϊδό, στις επεμβάσεις τους ανά τον κόσμο.

Είναι φανερό δε ότι η ρητορική των ΗΠΑ περί «δημοκρατίας» αποσκοπεί στην άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης σε σύμμαχες χώρες στην περιοχή να κλιμακώσουν την επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, εκτός από τις συναντήσεις με την αντιδραστική κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι (που πρωτοστατεί στην επίθεση στη Βενεζουέλα) θα γίνει και η 2η υπουργική Σύνοδος Κορυφής για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Δυτικό Ημισφαίριο», όπου αναμένεται να πάρουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών της περιοχής.

Το Σάββατο επίσης ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, που εξελίσσεται σε πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ την Κυριακή στο Μεξικό με τον ομόλογό του Μαρσέλο Εμπραντ, της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Αντρες Πέρες Λόπες Ομπραδόρ, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα της «παράνομης μετανάστευσης» και τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά. Για το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως δηλώνεται, θα έχει επαφές και στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ταυτόχρονα, ο Πομπέο συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Τρουχίγιο, με τον οποίο συμφώνησε ότι θα συνεχίσουν «τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα, που οφείλεται στην κυβέρνηση Μαδούρο». Αντιδρώντας σε αυτήν τη θέση, ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υπογράμμισε ότι «αποδεικνύεται στην πράξη ότι η επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας εκπορεύεται από τον Λευκό Οίκο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Απάντηση στις απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ

Την αναμενόμενη αντίδραση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας προκάλεσε η νέα ωμή παρέμβαση της ΕΕ μέσω της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που με προχτεσινή της δήλωση απείλησε με νέες κυρώσεις αν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στα Μπαρμπάδος ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση δεν έχουν αποτέλεσμα. Η Μογκερίνι μίλησε στο ίδιο πνεύμα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ για σήμερα προωθείται ένα απαράδεκτο ψήφισμα που νομιμοποιεί την επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και αποκρύπτει τις προσπάθειες πραξικοπήματος, και το οποίο κατήγγειλαν και καταψηφίζουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση καταγγέλλει «την ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και τις απαράδεκτες απειλές κατά της χώρας» και προσθέτει ότι «ενώ στη Βενεζουέλα και σε πολλές περιοχές του πλανήτη ξεσηκώνονται φωνές που καταδικάζουν την επιβολή του εγκληματικού αποκλεισμού, αποτέλεσμα των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, η ΕΕ χρησιμοποιεί αυτά τα μέτρα ως μηχανισμό πολιτικού εκβιασμού και ως μέσο υπεράσπισης και νομιμοποίησης αυτών που είναι υπεύθυνοι για πολιτικά αδικήματα και κάνουν εκκλήσεις για μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης, που ξεκίνησαν το Μάη στο Οσλο και συνεχίζονται στα Μπαρμπάδος, οι δύο αντιπροσωπείες που ξανασυναντήθηκαν την Δευτέρα δεν έχουν ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά διαρρέεται ειδικά από την αντιπολίτευση ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται ζητήματα όπως: Διενέργεια εκλογών (βουλευτικών αλλά και προεδρικών), αλλαγή της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, επανένταξη του κυβερνητικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ) στην Εθνοσυνέλευση (την ελέγχει η αντιπολίτευση), από όπου έχει αποχωρήσει διότι έχει κηρυχθεί άκυρη η λειτουργία της λόγω της αναγνώρισης 4 βουλευτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, και ταυτόχρονα διάλυση της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης που συστάθηκε για να ξεπεραστεί η αδυναμία της Βουλής, με τη συμμετοχή μόνο του ΕΣΚΒ (αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν και δεν συμμετείχαν στην εκλογή της). Η όλη διαδικασία δείχνει ότι διεξάγεται προσπάθεια ενός συμβιβασμού.

Το ΚΚ Βενεζουέλας

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα το ΚΚ Βενεζουέλας, ο Κάρλος Ακίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, επισήμανε για τις διαπραγματεύσεις στα Μπαρμπάδος ότι το κόμμα «βλέπει τον κίνδυνο μιας συμφωνίας στις πλάτες του λαού και κατά των συμφερόντων του». Τόνισε ότι υπάρχει όχι απλά διακριτικότητα, που θα ήταν αναμενόμενη, αλλά πλήρης μυστικοπάθεια, τονίζοντας ότι ούτε οι δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή διαδικασία - όπως κάνει κριτικά και το ΚΚ Βενεζουέλας - δεν έχουν ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητιέται. Υπογράμμισε επίσης πως ακούγεται ότι συζητιούνται και ζητήματα οικονομικής πολιτικής, και ιδιαίτερα σε αυτό τόνισε με έμφαση «την αντίθεση του ΚΚ Βενεζουέλας στην ήδη εξελισσόμενη επανιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, στην κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσίας σε ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις με απολύσεις εργαζομένων και μη τήρηση Συλλογικών Συμβάσεων». Σημείωσε ότι η εργοδοτική ασυδοσία μεγαλώνει με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ κλιμακώνεται η επίθεση του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Πρόσθεσε ότι «το Κόμμα είναι αντίθετο με την επανασύσταση της Βουλής, η λειτουργία της οποίας έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, και ζητάει τη διάλυσή της και προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών. Επίσης είναι αντίθετο με διενέργεια προεδρικών εκλογών, γιατί έτσι θα αμφισβητούνταν η νομιμότητα των εκλογών του Μάη του 2018». Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία με το ΚΚ Βενεζουέλας για να παρέχει τη στήριξή του το Φλεβάρη του 2018, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «AMAZON»
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ οργάνωσαν τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό πωλήσεων λιανικής μέσω διαδικτύου, «Αmazon», διεκδικώντας μεγαλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Οι κινητοποιήσεις, που είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής, έγιναν ανήμερα της «Prime Day», κατά την οποία η «Amazon» προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.

Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της «Amazon» στη Μινεσότα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και εμπόδισαν για λίγο την κυκλοφορία φορτηγών που μετέφεραν προϊόντα. «Δημιουργούμε μεγάλο πλούτο για την "Amazon", όμως δεν μας συμπεριφέρονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζουμε», δήλωσε ο εργαζόμενος Σάφιγιο Μοχάμεντ.

Στη Γερμανία, η απεργία κινητοποίησε «περισσότερους από 2.000» εργαζόμενους σε επτά κέντρα, σύμφωνα με το συνδικάτο Ver.di, το οποίο καταγγέλλει πως η εταιρεία αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ.

Στη Γαλλία, έγινε κινητοποίηση στο εργοστάσιο Λοβέν - Πλανκ με τη συμμετοχή περίπου 2.500 εργαζομένων. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, συγκεντρώσεις εργαζομένων στην «Amazon» ήταν προγραμματισμένες στη Μαδρίτη και σε πολλά εργοστάσια της εταιρείας στη Βρετανία.«Λάβαμε φρικτές πληροφορίες για εργαζόμενους που αναγκάζονταν να ουρήσουν σε πλαστικά μπουκάλια, επειδή δεν μπορούσαν να πάνε τουαλέτα, και για έγκυες που αναγκάζονταν να μένουν όρθιες, ενώ κάποιες απολύθηκαν», ανέφερε το βρετανικό συνδικάτο GMB.

Υπό «έρευνα» η «Αmazon»

Παράλληλα, οξύνεται ολοένα ο ανταγωνισμός μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ και στο μέτωπο της φορολόγησης και της ευρύτερης δραστηριότητας των αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων του διαδικτύου στην Ευρώπη, για τις οποίες δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ευρωπαϊκή συμφωνία για τη φορολόγησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στις συναλλαγές της με άλλους εμπόρους η «Amazon» ενδέχεται να έχει εφαρμόσει «παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές» που ...περιορίζουν τον ανταγωνισμό, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι έρευνες θα εστιάσουν στο κατά πόσον η «Amazon» διακινώντας προϊόντα άλλων εμπόρων συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα ανταγωνιστικά προϊόντα αλλά και με τη συμπεριφορά των πελατών.

Σύμφωνα με τα αρχικά συμπεράσματα, η «Amazon» φαίνεται να χρησιμοποιεί τέτοιες «ευαίσθητες» για τον ανταγωνισμό πληροφορίες. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν υπονομεύουν τα οφέλη (σ.σ. ποικιλία και καλύτερες τιμές) μέσω αντι-ανταγωνιστικής πρακτικής», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα Γαλλία και Βρετανία προχώρησαν στην επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου («Google», «Apple», «Amazon», «Facebook», «Uber» κ.ά.), βασικά αμερικανικές, αλλά και κινεζικές και ευρωπαϊκές.

ΣΟΥΔΑΝ
Συμφωνία για συγκυβέρνηση στρατιωτικών και αστικών κομμάτων

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Σουδανοί στρατηγοί και εκπρόσωποι αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων υπέγραψαν χτες στο Χαρτούμ συμφωνία για διαμοιρασμό της εξουσίας μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών σε περίπου 3,5 χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει να ηγηθεί στρατηγός ενός 11μελούς μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του Σουδάν τους πρώτους 21 μήνες, παραδίδοντας στη συνέχεια τη «σκυτάλη» της εξουσίας σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση που θα κυβερνήσει για άλλους 18 μήνες.

Σε ανακοίνωσή της στις 15 Ιούλη, η ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ απέρριψε τη συμφωνία, θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνει τους στόχους και τα όποια επιτεύγματα των πολύμηνων αιματοβαμμένων λαϊκών κινητοποιήσεων, ενώ έχει και τη στήριξη των ΗΠΑ, της Αφρικανικής Ενωσης και της ΕΕ. Το Σουδανικό ΚΚ προτείνει στον λαό την κλιμάκωση του αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ