ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σε εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015 επιμένει η ΕΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την Τεχεράνη, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις προκλητικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Τεχεράνης εδώ και 14 μήνες, απαίτησε και χτες με ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Ο Κόλπος είναι απίστευτα κοντά στην Ευρώπη... Είναι μέρος της περιοχής μας και η κατάσταση ασφαλείας στον Κόλπο είναι στενά συνδεδεμένη με τη δική μας ασφάλεια», τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η υψηλόβαθμη αξιωματούχος, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που αναγκάζουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ να υποστηρίξουν τη Συμφωνία, υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους στην περιοχή.

Η Μογκερίνι επανέλαβε πως ο μηχανισμός INSTEX για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν χωρίς δολάρια και χωρίς τον κίνδυνο των αμερικανικών κυρώσεων «επιτέλους λειτουργεί», μετά από πολύμηνες προσπάθειες. Σημείωσε πως ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον μηχανισμό τουλάχιστον επτά χώρες - μέλη της ΕΕ, μην αποκλείοντας αργότερα να προστεθούν, ακολούθως, και άλλες χώρες, εκτός ΕΕ.

Σε μία σαφή διαφοροποίηση με την πολιτική «υπέρτατης πίεσης» σε βάρος του Ιράν, που ακολουθούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ, η Μογκερίνι εξήγησε ότι η ΕΕ και οι χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πλην ΗΠΑ, «εξακολουθούν να υποστηρίζουν» την τήρηση της Συμφωνίας. «Κανείς δεν λέει ότι θέλει πόλεμο», τόνισε, διαπιστώνοντας βούληση και κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό, έπειτα και από την περιοδεία που πραγματοποίησε η ίδια το περασμένο Σαββατοκύριακο σε Κουβέιτ και Ιράκ.

Κυρώσεις «οικονομικής τρομοκρατίας»

Το ίδιο 24ωρο, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συμμετέχοντας σε Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επανήλθε στις αμερικανικές σκληρές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, χαρακτηρίζοντάς τες «οικονομική τρομοκρατία». Εξήγησε ότι το Ιράν αναγκάστηκε να αναπτύξει τα δικά του πυραυλικά συστήματα και όπλα, λόγω εμπάργκο που του είχαν επιβάλει από τον ιρακινο-ιρανικό πόλεμο της δεκαετίας του 1980. «Οταν επί οκτώ χρόνια ο Σαντάμ (σ.σ. Χουσεΐν, τότε Ιρακινός Πρόεδρος που ήταν εκείνη την περίοδο σύμμαχος των ΗΠΑ) έριχνε στις πόλεις μας βόμβες από Ανατολή και Δύση, κανείς δεν πουλούσε όπλα στο Ιράν. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να φτιάξουμε τα δικά μας όπλα», είπε ο Ζαρίφ. Αργότερα χτες, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, χαρακτήρισε «απάνθρωπους» τους νέους περιορισμούς που έχει επιβάλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις μετακινήσεις του ίδιου και άλλων Ιρανών διπλωματών που εργάζονται στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Επιπλέον, χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί επανήλθε στις πρόσφατες δηλώσεις του Ζαρίφ στο δίκτυο NBC, με τις οποίες διαφάνηκε να βάζει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο συζήτησης του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος, λέγοντας ότι ο Ιρανός υπουργός απλώς «πέταξε το μπαλάκι στο γήπεδο των ΗΠΑ» αποκαλύπτοντας τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή. Προχτές βράδυ είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, που χαρακτήριζε «υποθετικές» τις δηλώσεις Ζαρίφ περί διαπραγμάτευσης του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων σε Σαουδική Αραβία και Ιράν.

Παράλληλα, ο Μουσαβί ανακοίνωσε ότι το Ιράν βοήθησε, αφού έλαβε σήμα κινδύνου, «ξένο δεξαμενόπλοιο που αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα» στον Κόλπο.«Βάσει του διεθνούς δικαίου (...) οι ιρανικές δυνάμεις πλησίασαν» το πλοίο «και με τη βοήθεια ρυμουλκού το οδήγησαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα για να γίνουν εκεί οι απαραίτητες επισκευές», δήλωσε ο Μουσαβί αναφερόμενος στο δεξαμενόπλοιο «Riah» με σημαία Παναμά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του οποίου το γεωγραφικό στίγμα είχε προσωρινά χαθεί από το περασμένο Σάββατο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ G7
Στην επιφάνεια ξανά οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαίων

Από τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών του G7

Copyright 2019 The Associated

Από τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών του G7
ΣΑΝΤΙΓΙ.--

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο στη γαλλική πόλη Σαντιγί, βόρεια του Παρισιού, οι διήμερες εργασίες της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 7» (G7), των 7 καπιταλιστικών οικονομιών που έχουν καθιερωθεί ως οι ισχυρότερες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η ΕΕ ως σύνολο).

Η υπουργική συνάντηση είναι μία από όσες ετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει από 24 έως 26 Αυγούστου στην Μπιαρίτζ, κλείνοντας την περίοδο κατά την οποία την προεδρία του G7 έχει αναλάβει η Γαλλία, με την κυβέρνηση Μακρόν να αξιοποιεί τη συγκυρία αυτή για να αναβαθμίσει το ρόλο της σε παζάρια κρίσιμα για τις ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες σε πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και στην αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής και εμπορικής τους πολιτικής, στο συσχετισμό δυνάμενων εντός της ΕΕ κ.λπ., όλα με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για τη νέα επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και την όξυνση σοβαρών αντιθέσεων ακόμα και ανάμεσα σε δυνάμεις που για χρόνια ολόκληρα (στην εποχή τουλάχιστον μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) είχαν συμμαχικές σχέσεις.

Ενδεικτική των εύθραυστων ισορροπιών είναι η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί γύρω από το ζήτημα της φορολόγησης κολοσσών του διαδικτύου, που ουσιαστικά συνδέεται με τις προσπάθειες κυρίως ευρωπαϊκών κεφαλαίων να «αντιμετωπίσουν» την πρωτοκαθεδρία αμερικανικών μεγαθηρίων όπως οι «Facebook», «Apple», «Amazon», αλλά και άλλων - κινεζικών, γερμανικών κ.λπ. Θυμίζουμε ότι τις επόμενες βδομάδες στη Γαλλία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νέος νόμος που αυξάνει τη φορολογία σε μια σειρά τέτοιες εταιρείες, στον οποίο αντέδρασαν έντονα οι ΗΠΑ, μιλώντας για «αθέμιτη πρακτική» και προειδοποιώντας το Παρίσι ακόμα και με επιβολή κυρώσεων.

Από τη μεριά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, προσερχόμενες στη χτεσινή έναρξη των εργασιών, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα υπαναχωρήσει» στην εφαρμογή του φόρου Gafa (όπως έγινε γνωστός ο νέος φόρος, από τα αρχικά των ονομάτων των αμερικανικών εταιρειών «Google», «Amazon», «Facebook» και «Apple»), παραπέμποντας τη «διευθέτηση» της διαφωνίας στο G7. «Η καλύτερη λύση και το σώφρον είναι, άρα, να βρεθεί μια διεθνής λύση. Είναι η σωστή στιγμή να αποφασίσουμε στο G7 για αυτή τη διεθνή φορολόγηση», είπε, εκφράζοντας προφανώς τις προσδοκίες του Παρισιού ότι θα βρει «κατανόηση» και σε άλλες πλευρές που ανησυχούν για τη θέση και τις κινήσεις αμερικανικών μονοπωλίων σε διάφορους κλάδους. Σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» να χρησιμοποιήσει «κρυπτονόμισμα», ο Λεμέρ δήλωσε πως «σήμερα δεν υπάρχουν οι συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει αυτό το νόμισμα, το "Libra", όπως προτείνεται από τη "Facebook"». «Για μας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" η μετατροπή του "Libra" σε κυρίαρχο νόμισμα... Δεν θα δεχτούμε την ανάδυση πολυεθνικών ως "ιδιωτικών κρατών" - με αποτέλεσμα να έχουν την ισχύ ενός κράτους αλλά όχι τις υποχρεώσεις που έχουν τα κυρίαρχα κράτη...».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σύμφωνα με το «Associated Press» ότι στην Ουάσιγκτον «είμαστε πολύ απογοητευμένοι που η Γαλλία πέρασε έναν μονομερή φόρο». Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ υποστήριξε στο ίδιο πρακτορείο ότι η κίνηση του Παρισιού - που έγινε «παρακάμπτοντας» τόσο το Βερολίνο όσο και συνολικά τις Βρυξέλλες, που αναζητούν ευρωπαϊκό συντονισμό ή και διεθνή συμφωνία για τη φορολόγηση των ομίλων του διαδικτύου και της τεχνολογίας - ενδέχεται να προκαλέσει ευρείες συζητήσεις τόσο στην ίδια την υπουργική συνάντηση όσο και στο περιθώριό της.

Πάντως, η φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου αποτελεί ένα μόνο από τα όσα μεγαλώνουν την «απόσταση» μεταξύ μελών του G7.

Σημειωτέον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εξετάσει την πρόταση για το «Libra» σε διήμερη συνεδρίασή του αυτή τη βδομάδα, όπως μετέδωσε το «Associated Press».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Φιλόδοξα σχέδια Χαρίρι ενόψει γεωτρήσεων

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σχέδιο για την ανάπτυξη των «ναυτικών δυνάμεων» του Λιβάνου ενόψει των σχεδίων για διαπραγμάτευση διαφιλονικούμενων θαλάσσιων περιοχών με το Ισραήλ και έναρξη γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη λιβανέζικη ΑΟΖ αποκάλυψε με δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Βηρυτού «Daily Star» ο πρωθυπουργός της χώρας Σαάντ Χαρίρι.

«Οι ισχυρές ναυτικές ικανότητες του Λιβάνου θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο στην προστασία των εθνικών κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τόνισε ο Χαρίρι και πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι «η ενίσχυση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας και η διατήρηση του κρατικού ελέγχου στα εθνικά θαλάσσια ύδατα για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ανθρώπων και λαθρεμπορίου». Συνέχισε λέγοντας ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο την έγκριση του σχεδίου για τη ενίσχυση των «κρατικών δυνάμεων ασφαλείας», με στόχο την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο τέλος Αυγούστου, ενόψει της ανανέωσης της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των λιβανέζικων αρχών από το έργο της «Ναυτικής Δύναμης Κρούσης» του ΟΗΕ (MIF), που απαρτίζεται από 750 ναυτικούς 6 πλοίων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία και το Μπαγκλαντές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ