ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σωματεία εκπαιδευτικών καταγγέλλουν την επιχειρούμενη κατάργηση του ασύλου

Την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις σωματεία από τον χώρο της Εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει ήδη καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια τη μέρα κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Σε κείμενο που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» και «Γ. Σεφέρης», καθώς και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρονται τα εξής:

«Με το "καλημέρα", η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κατάργηση αυτής της κορυφαίας κατάκτησης του φοιτητικού κινήματος θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιούλη.

Υπενθυμίζουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο ήταν αυτό του νόμου Γιαννάκου, το οποίο είχε αποσυρθεί κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος και το επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων. Τι επιδιώκουν να πετύχουν λοιπόν;

Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα πανεπιστήμια. Αλλωστε, όπως ήδη αναφέραμε, το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ' αυτά.

Αυτό που λείπει σήμερα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής. Για να λυθούν προβλήματα, όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας, όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου, απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό που θα δουλεύει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Στοχεύουν στο φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα των εργαζομένων, στους αγώνες που μπορεί να αναπτυχθούν.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε και τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να καταδικάσουν με αποφάσεις την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Καλούμε εργαζόμενους και φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου! Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους για την Ανώτατη Εκπαίδευση!».

Αντιδράσεις για την αναγόρευση του μητροπολίτη Ανθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγόρευση που έγινε σε πολύ κλειστό κύκλο, για το «φόβο των Ιουδαίων», μέσα στη Μητρόπολη και με αστυνομική προστασία.

Η τελετή αναγόρευσης του μητροπολίτη Ανθιμου είχε προγραμματιστεί πρώτη φορά να γίνει το Νοέμβρη του 2017, καθώς όπως ανέφερε το ΑΠΘ «ανήκει στους κορυφαίους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών». Τότε ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σχολιάζει σκωπτικά την απόφαση των πρυτανικών αρχών, θυμίζοντας μία από τις δηλώσεις του μητροπολίτη με την οποία σμπαράλιασε κάθε επιστημονικό υπόβαθρο για την επιλογή του για τη θέση του επίτιμου διδάκτορα, ότι «δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες, αλλά μόνο η Γη»!

Και τονίζει: «Η αναγόρευσή του έρχεται να προστεθεί σε μια μακριά λίστα που περιλαμβάνει από τους τέως βασιλείς Φρειδερίκη και Παύλο μέχρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, που ματοκύλισε το λαό μας με βόμβες Ναπάλμ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, μέχρι πιο πρόσφατα, το 2017, ακόμη και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. - Κλ. Γιούνκερ!

Το αστικό πανεπιστήμιο του ανορθολογισμού, της μισής και κομματιασμένης γνώσης, της επίσημης διδασκαλίας του συστήματος ότι "τίποτα δεν αλλάζει", ότι το σύστημα που ζούμε είναι αιώνιο, είναι λογικό ότι θα βρίσκει και θα βραβεύει τέτοιου τύπου διδάκτορες: Καθηγητές της υποταγής και της αμάθειας! Αυτό το πανεπιστήμιο θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ, της δήθεν "αριστείας" και της "αξιολόγησης", με καταργημένο το άσυλο για να διδάσκονται όλα τα παραπάνω χωρίς αντίλογο!

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που σχεδίασε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ: Τεμαχισμένη γνώση με δίχρονα προγράμματα, μεταφορά γνώσης σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, ιδιωτικά πανεπιστήμια με πληρωμένη γνώση στα μέτρα των επιχειρήσεων».

Και το σχόλιο της ΚΝΕ κλείνει με αναφορές στο πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, στο οποίο ταιριάζουν άλλες προσωπικότητες που έχουν αναγορευθεί σε επίτιμους διδάκτορες από το ΑΠΘ, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, και τονίζει: «Για αυτό το πανεπιστήμιο, των αναγκών μας και των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, άμεσα με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων στις 23/7 ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, αλλά και από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δυνατότητες διορθώσεων στα μηχανογραφικά

INTIME NEWS

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ. Χτες έληξε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών και από σήμερα μέχρι αύριο Παρασκευή, στις 15.00, δίνεται στους υποψηφίους η δυνατότητα μερικής ή ολικής ανάκλησης της δήλωσης προτιμήσεων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι υποψήφιοι, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να διορθώσουν το μηχανογραφικό που υπέβαλαν, έχοντας το δικαίωμα μόνο να διαγράψουν κάποια/κάποιες από τις προτιμήσεις τους ή και όλες. Διευκρινίζεται ότι δεν θα μπορούν να αλλάξουν τη σειρά των προτιμήσεων, ούτε να προσθέσουν νέες προτιμήσεις.

Η παραπάνω διαδικασία για όσους υποψηφίους το επιθυμούν, μπορεί να γίνει στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams-delpref.it.minedu.gov.gr. Μετά τη διαγραφή/ές κάποιας προτίμησης, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν εκ νέου το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο διατηρεί τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου αλλά με νεότερη ημερομηνία. Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία. Η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων.

Αρνήθηκαν και πάλι το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο στην ΟΛΜΕ

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

Με θέμα τη συγκρότηση προεδρείου συνεδρίασε την Τρίτη το νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ και οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) τοποθετήθηκαν με βάση την πάγια θέση της ΑΣΕ για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις με βάση την εκλογική τους δύναμη (1η δύναμη πρόεδρο, 2η δύναμη αντιπρόεδρο, 3η δύναμη γραμματέα κ.ο.κ.). Η θέση αυτή δεν έγινε δεκτή και ως εκ τούτου το προεδρείο συγκροτήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της ΑΣΕ.

Με αφορμή τα παραπάνω, σε ανακοίνωσή της η ΑΣΕ σχολιάζει:

«Η ΔΑΚΕ βασιζόμενη στον συσχετισμό του Συνεδρίου και στην κυβερνητική εναλλαγή διεκδίκησε εξαρχής τη θέση του προέδρου, πρόθυμοι όπως πάντα να στηρίξουν τις κυρίαρχες επιλογές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τη ΣΥΝΕΚ.

Η ΣΥΝΕΚ πρότεινε τη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου προς τις δυνάμεις της λεγόμενης "εκπαιδευτικής αριστεράς", επικαλούμενη την κυβερνητική εναλλαγή και τα μέτρα που πρόκειται να έρθουν.

Παρότι από την ΑΣΕ ξεκαθαρίστηκε ότι η πάγια θέση μας είναι για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, ξεσκεπάστηκαν οι αληθινές προθέσεις τους όταν προκλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα αιτήματα που καίνε τον κλάδο μας, όπως η μονιμοποίηση των αναπληρωτών, η αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και οι αλλαγές στο Λύκειο όπως ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επέμειναν στις θέσεις τους, όπως είναι διατυπωμένες και όπως εκφράστηκαν όλη την προηγούμενη διετία, όπου από κοινού με τη ΔΑΚΕ ψήφιζαν για τα κρίσιμα ζητήματα της Εκπαίδευσης. Μόλις αποκαλύφθηκε η υποκρισία τους, αμέσως μετά πρότειναν αντιπροσωπευτικό προεδρείο αρνούμενοι εξαρχής τη θέση του προέδρου, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για τη ΔΑΚΕ.

Οι "Παρεμβάσεις" για μια ακόμα φορά στήριξαν τη θέση τους για συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου, σε αγωνιστική κατεύθυνση και όταν ρωτήθηκαν από τις δυνάμεις της ΑΣΕ σε ποιους απευθύνονται αρνήθηκαν να αποκλείσουν τις δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ. Αλλωστε, με όχημα το προγραμματικό προεδρείο προχώρησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε συγκρότηση μαζί με τη ΣΥΝΕΚ προεδρείων σε πολλές ΕΛΜΕ και Συλλόγους, ακόμα και σε κοινά ψηφοδέλτια.

Τελικά το προεδρείο της ΟΛΜΕ συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, της ΣΥΝΕΚ και της ΠΑΣΚ, όπως και στην προηγούμενη θητεία του ΔΣ».

Και η ΑΣΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς «να ξεπεράσουμε τον αρνητικό συσχετισμό μέσα στη ζωή και από τη δράση των Επιτροπών Αγώνα, των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων με την κοινή δράση όλων των εργαζομένων».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του Μαΐου

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της εξεταστικής περιόδους Μαΐου 2019 για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και οι ενδιαφερόμενοι για αυτά μπορούν να ενημερώνονται από το διαδίκτυο στην ιστοσελίδα https://kpgresults.it.minedu.gov.gr

Οι εξετάσεις αφορούσαν τα επίπεδα Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2 για τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική. Σε αυτές υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 8.555 υποψήφιοι και επιτυχόντες είναι οι 7.992.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ