Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σωματεία εκπαιδευτικών καταγγέλλουν την επιχειρούμενη κατάργηση του ασύλου

Την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις σωματεία από τον χώρο της Εκπαίδευσης. Θυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει ήδη καλέσει σε συγκέντρωση στα Προπύλαια τη μέρα κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Σε κείμενο που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» και «Γ. Σεφέρης», καθώς και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρονται τα εξής:

«Με το "καλημέρα", η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κατάργηση αυτής της κορυφαίας κατάκτησης του φοιτητικού κινήματος θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιούλη.

Υπενθυμίζουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο ήταν αυτό του νόμου Γιαννάκου, το οποίο είχε αποσυρθεί κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος και το επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων. Τι επιδιώκουν να πετύχουν λοιπόν;

Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα πανεπιστήμια. Αλλωστε, όπως ήδη αναφέραμε, το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ' αυτά.

Αυτό που λείπει σήμερα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής. Για να λυθούν προβλήματα, όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας, όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου, απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό που θα δουλεύει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Στοχεύουν στο φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα των εργαζομένων, στους αγώνες που μπορεί να αναπτυχθούν.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε και τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να καταδικάσουν με αποφάσεις την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Καλούμε εργαζόμενους και φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου! Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους για την Ανώτατη Εκπαίδευση!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org