Ανακοίνωση της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ
INTIME NEWS |
Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες με ελιές, βαμβάκια, οπωροφόρα, καπνά, ακτινίδια και κηπευτικά. Πολλές από αυτές τις καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Ζημιές έγιναν σε Εβρο και Καβάλα (περιοχή Νέστου), ενώ με μεγάλη σφοδρότητα επλήγη ο νομός της Ροδόπης, όπου, εκτός των άλλων, μέχρι αργά χτες παρέμεναν και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Στην Κεντρική Μακεδονία, ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στη Χαλκιδική (ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών), στη Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία και την Πιερία (οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά).
Η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας ζήτησε την κήρυξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων σε όλο τον νομό. Η καταιγίδα της Τετάρτης έπληξε κυρίως το πεδινό τμήμα της Ημαθίας, μεταξύ των δήμων Νάουσας, Αλεξάνδρειας και Βέροιας, ενώ έπεσαν δέντρα πάνω σε κολόνες της ΔΕΗ, στέγες, καταστήματα, εξοχικές κατοικίες και πρατήρια καυσίμων.
Από τον αέρα, έπεσε κολόνα της ΔΕΗ μέσα στην Αλεξάνδρεια, ενώ δέντρα έπεσαν πάνω στα καλώδια και υπήρχαν εκτεθειμένα τα γυμνά καλώδια με ρεύμα στον δρόμο Αλεξάνδρειας - Κατερίνης, στην έξοδο της πόλης, εντός της κατοικημένης περιοχής.
Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προκλήθηκαν και στη Δυτική Μακεδονία. Δέντρα έπεσαν σε πλατείες, σε δρόμους, σε σπίτια και σε σχολεία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της για να κόψουν δέντρα που είχαν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ ή σε σπίτια και προαύλια σχολείων.
Στη Φλώρινα, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες φασολιών και οπωροφόρων. Στον δήμο Πρεσπών έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή οι καλλιέργειες φασολιού τόσο από τη χαλαζόπτωση, όσο και από τους ισχυρούς ανέμους. Υπολογίζεται ότι σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, από το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 80% της καλλιέργειας φασολιού, ενώ η ισχυρή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή ξάπλωσε στο έδαφος ολόκληρη την παραγωγή. Επίσης, στον Κάμπο της Φλώρινας προκλήθηκαν καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού.
Ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες καταγράφονται ακόμα στην περιοχή των Πύργων του δήμου Εορδαίας και στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς.
Εξαιτίας της κακοκαιρίας, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα την αναστολή όλων των δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, η οποία αποκαταστάθηκε μετά τις 11 χτες το πρωί και τη διακοπή των δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας από πτώσεις δέντρων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε χτεσινή ενημέρωση, έκανε ως συνήθως λόγο για «άμεση αποζημίωση» των πληγέντων αγροτών, δηλώσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα απ' όλους τους προκατόχους του σε ανάλογες περιπτώσεις. Μόνο που οι αγρότες γνωρίζουν ότι οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν, όταν θα δοθούν, σε καμία περίπτωση δεν θα καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν, ελέω αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ ζητά την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών στις υποδομές, αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές που έπαθαν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους και να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα αποστραγγιστικά, η θωράκιση των υποδομών σε οδικό δίκτυο για να μην κινδυνεύουν ζωές ειδικά σε επικίνδυνα περάσματα όπως οι ιρλανδικές διαβάσεις.
Ενημερώνει επίσης ότι κλιμάκια του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές του Νομού Ροδόπης και της Καβάλας.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τα φαινόμενα αυτά, που αποκτούν μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια τα μεγάλα κενά στην αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινούν από τα ανύπαρκτα έργα στον ορεινό όγκο, την έλλειψη αποστραγγιστικών δικτύων στους κάμπους, την παντελή απουσία από ένα σύστημα ολοκληρωμένης προστασίας με κάθε μέσο των καλλιεργειών από το κράτος, που μετατρέπει την προστασία της παραγωγής σε ατομική ευθύνη του καλλιεργητή, χωρίς επιστημονική και τεχνική στήριξη.
Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, η πολιτική του κεφαλαίου, που καρατομεί τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία, τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις μεγάλες καταστροφές, που αφήνει απροστάτευτη την ανθρώπινη ζωή, αφού δεν προβλέπει και δεν παίρνει άμεσα μέτρα για να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, γιατί πριμοδοτεί τη στήριξη έργων με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες.
Στην περιοχή μας, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχει πικρή πείρα από την καθυστέρηση ακόμη και τσεκουρωμένων αποζημιώσεων όπως στο Νέστο από τις περσινές πλημμύρες».
Ομοιότητες με το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21/7/1983, αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς, είχε η κακοκαιρία που σάρωσε τη Χαλκιδική, ανέφερε χτες ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. «Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση - καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, και εκτίμησε ότι «πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού, απ' αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας».
Αποφυλακίστηκε χτες μετά από έξι χρόνια ο Νίκος Ρωμανός με απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς στη φυλακή. Με βάση αυτήν την απόφαση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε τη μία ποινή του από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012 και άνοιξε το δρόμο στην αποφυλάκισή του. Το 2013, ο 20χρονος τότε Ν. Ρωμανός συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης, και η τελεσίδικη ποινή που του επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 11 χρόνια. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Ταυτοποιήθηκε από την Αστυνομία ανήλικος για την επίθεση με πέτρες σε εκλογικό κέντρο στα Εξάρχεια. Ο 16χρονος αλλοδαπός είχε συμμετάσχει σε επίθεση με μπουκάλια και πέτρες στο 35ο εκλογικό τμήμα τη μέρα των εκλογών. Συγκεκριμένα, μία ομάδα ατόμων - ανάμεσά τους και ο ανήλικος - έριξαν πέτρες και μπουκάλια, τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, σε κτίριο στη συμβολή των οδών Αραχώβης και Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια, όπου στεγαζόταν το 35ο εκλογικό τμήμα. Θυμίζουμε ότι την ίδια μέρα, πάλι στα Εξάρχεια, ομάδα ατόμων έκλεψε την κάλπη από το 33ο εκλογικό τμήμα.
Συναγερμός σήμανε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή της Αμφίκλειας, καθώς στην περιοχή Ελάτη, κοντά στην Επτάλοφο, στη βουνοκορφή του Παρνασσού, μαινόταν πυρκαγιά. Εκείνη την ώρα έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς. Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν κατασκηνώσεις που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, ανατολικά της φωτιάς, καθώς το μέτωπο έδειχνε να κατευθύνεται προς εκεί.
Επιχείρηση που διεξήχθη μέσα στη νύχτα επέτρεψε να μεταφερθούν περίπου 200 μαθητές που βρίσκονταν σε δύο κατασκηνώσεις κοντά στην Αμφίκλεια. Η μία κατασκήνωση είναι για προσκόπους, η δεύτερη για χριστιανικές οργανώσεις. Και οι δύο ήταν γεμάτες παιδιά και εκτιμήθηκε ότι πρέπει να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους.
Γύρω στις 4 το πρωί ολοκληρώθηκε η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Αμφίκλειας. Επικράτησε αναστάτωση, καθώς μέσα στη νύχτα έφταναν στην Αμφίκλεια δεκάδες γονείς για να δουν τι συμβαίνει με τα παιδιά τους. Γύρω στις 5.30 στην περιοχή της Αμφίκλειας άρχισε να βρέχει και το μέτωπο της φωτιάς περιορίστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Απαλλάχθηκε οριστικά ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος από το Εφετείο, καθώς κρίθηκε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν προκύπτει ζημία για το Δημόσιο από τις πράξεις που του αποδόθηκαν. Απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα. Η υπόθεση αφορά σε «μίζα» 250.000 ευρώ που φέρεται να έδωσε το 2003 ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος στον Στέργιο Νέζη, πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ, για να ανατεθεί μονάδα της ΔΕΗ στο εργοστάσιο στο Λαύριο στην τότε θυγατρική ΜΕΤΚΑ. Η ίδια υπόθεση είχε κριθεί και στο παρελθόν. Η πρώτη φορά ήταν με δικαστική απόφαση που δικαίωνε την εταιρεία του Eυ. Μυτιληναίου και η δεύτερη είχε καταλήξει με απαλλακτικό βούλευμα. Επιπρόσθετα, λόγω παραγραφής απαλλάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Στ. Νέζης ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, αλλά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξη με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και τον υποχρέωσε σε καταβολή εγγύησης.