Παρασκευή 12 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές σε όλους τους νομούς

Ανακοίνωση της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

INTIME NEWS

Μεγάλης έκτασης καταστροφές από την κακοκαιρία (καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις) προκλήθηκαν εκτός από τη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τον Εβρο μέχρι τη Φλώρινα. Καταστροφές έγιναν σε υποδομές, στο οδικό δίκτυο και την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας νέα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη μαστίζονται από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες με ελιές, βαμβάκια, οπωροφόρα, καπνά, ακτινίδια και κηπευτικά. Πολλές από αυτές τις καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Ζημιές έγιναν σε Εβρο και Καβάλα (περιοχή Νέστου), ενώ με μεγάλη σφοδρότητα επλήγη ο νομός της Ροδόπης, όπου, εκτός των άλλων, μέχρι αργά χτες παρέμεναν και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, ζημιές από χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στη Χαλκιδική (ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών), στη Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία και την Πιερία (οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά).

Η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας ζήτησε την κήρυξη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων σε όλο τον νομό. Η καταιγίδα της Τετάρτης έπληξε κυρίως το πεδινό τμήμα της Ημαθίας, μεταξύ των δήμων Νάουσας, Αλεξάνδρειας και Βέροιας, ενώ έπεσαν δέντρα πάνω σε κολόνες της ΔΕΗ, στέγες, καταστήματα, εξοχικές κατοικίες και πρατήρια καυσίμων.

Από τον αέρα, έπεσε κολόνα της ΔΕΗ μέσα στην Αλεξάνδρεια, ενώ δέντρα έπεσαν πάνω στα καλώδια και υπήρχαν εκτεθειμένα τα γυμνά καλώδια με ρεύμα στον δρόμο Αλεξάνδρειας - Κατερίνης, στην έξοδο της πόλης, εντός της κατοικημένης περιοχής.

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, σε αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προκλήθηκαν και στη Δυτική Μακεδονία. Δέντρα έπεσαν σε πλατείες, σε δρόμους, σε σπίτια και σε σχολεία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της για να κόψουν δέντρα που είχαν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ ή σε σπίτια και προαύλια σχολείων.

Στη Φλώρινα, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες φασολιών και οπωροφόρων. Στον δήμο Πρεσπών έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή οι καλλιέργειες φασολιού τόσο από τη χαλαζόπτωση, όσο και από τους ισχυρούς ανέμους. Υπολογίζεται ότι σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, από το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος μεγάλου κερασιού, έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 80% της καλλιέργειας φασολιού, ενώ η ισχυρή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή ξάπλωσε στο έδαφος ολόκληρη την παραγωγή. Επίσης, στον Κάμπο της Φλώρινας προκλήθηκαν καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού.

Ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες καταγράφονται ακόμα στην περιοχή των Πύργων του δήμου Εορδαίας και στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα την αναστολή όλων των δρομολογίων στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, η οποία αποκαταστάθηκε μετά τις 11 χτες το πρωί και τη διακοπή των δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας από πτώσεις δέντρων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε χτεσινή ενημέρωση, έκανε ως συνήθως λόγο για «άμεση αποζημίωση» των πληγέντων αγροτών, δηλώσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα απ' όλους τους προκατόχους του σε ανάλογες περιπτώσεις. Μόνο που οι αγρότες γνωρίζουν ότι οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν, όταν θα δοθούν, σε καμία περίπτωση δεν θα καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν, ελέω αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

ΚΚΕ: Αμεση αποκατάσταση και αποζημίωση

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ ζητά την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών στις υποδομές, αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές που έπαθαν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους και να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα αποστραγγιστικά, η θωράκιση των υποδομών σε οδικό δίκτυο για να μην κινδυνεύουν ζωές ειδικά σε επικίνδυνα περάσματα όπως οι ιρλανδικές διαβάσεις.

Ενημερώνει επίσης ότι κλιμάκια του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές του Νομού Ροδόπης και της Καβάλας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τα φαινόμενα αυτά, που αποκτούν μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια τα μεγάλα κενά στην αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινούν από τα ανύπαρκτα έργα στον ορεινό όγκο, την έλλειψη αποστραγγιστικών δικτύων στους κάμπους, την παντελή απουσία από ένα σύστημα ολοκληρωμένης προστασίας με κάθε μέσο των καλλιεργειών από το κράτος, που μετατρέπει την προστασία της παραγωγής σε ατομική ευθύνη του καλλιεργητή, χωρίς επιστημονική και τεχνική στήριξη.

Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, η πολιτική του κεφαλαίου, που καρατομεί τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία, τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις μεγάλες καταστροφές, που αφήνει απροστάτευτη την ανθρώπινη ζωή, αφού δεν προβλέπει και δεν παίρνει άμεσα μέτρα για να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, γιατί πριμοδοτεί τη στήριξη έργων με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες.

Στην περιοχή μας, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχει πικρή πείρα από την καθυστέρηση ακόμη και τσεκουρωμένων αποζημιώσεων όπως στο Νέστο από τις περσινές πλημμύρες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org