Από τη συνάντηση του απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου Αλ. Λαβρεντίεφ (αριστερά) με τον γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Α. Σαμκχανί |
Ανεβαίνει ο «διπλωματικός πυρετός» γύρω από τη Διεθνή Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), μετά και την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι σταδιακά «αποδεσμεύεται» από τις υποχρεώσεις της, αρχίζοντας από την αύξηση του βαθμού εμπλουτισμού ουρανίου.
Χτες βρέθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, και συναντήθηκε με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο IRNA, ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε πως το Ιράν είναι «στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας» και χωρίς να ληφθούν υπόψη ο ρόλος και τα συμφέροντά του δεν μπορεί να επιτευχθεί ένα «αποτελεσματικό και βιώσιμο μοντέλο για την ασφάλεια της περιοχής». Ο Λαβρεντίεφ τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει η προσδοκία για μονομερή παραμονή του Ιράν στην JCPOA χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματά του. Από τη μεριά του, ο Σαμκχανί στάθηκε στην «αποφασιστική και δίκαιη στάση» που έχει τηρήσει η Μόσχα για τη διατήρηση της Συμφωνίας και επέκρινε την «προσπάθεια των ΗΠΑ για αύξηση των εντάσεων και της ανασφάλειας στην περιοχή» με στόχο την αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το IRNA η επίσκεψη Λαβρεντίεφ στην Τεχεράνη έγινε και για να μεταφερθεί εικόνα σχετικά με τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ - Ρωσίας - Ισραήλ, όπου τέθηκαν επί τάπητος εκκρεμότητες και ανταλλάγματα για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από το Παλαιστινιακό μέχρι και το Συριακό.
Στην Τεχεράνη αναμενόταν χτες και ο διπλωματικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μπον, ο οποίος θα έχει επαφές μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειες που το Παρίσι ειδικά έχει αναλάβει για «αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Στο μεταξύ, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα νέα παρέμβαση Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου (των ευρωπαϊκών δυνάμεων που παραμένουν στην JCPOA), μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου εκφράζεται ακόμα μια φορά «βαθιά ανησυχία» για το ότι «το Ιράν ακολουθεί ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν» από την JCPΟΑ. «Το Ιράν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στην JCPΟΑ. Οφείλει να δράσει αντίστοιχα, αντιστρέφοντας αυτές τις δραστηριότητες και συμμορφούμενο πλήρως με την JCPΟA, χωρίς καθυστέρηση. Αυτή η συμμόρφωση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός του πλαισίου της JCPΟΑ και πρέπει να συγκληθεί επειγόντως η Κοινή Επιτροπή. Καλούμε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα προς την αποκλιμάκωση των σημερινών εντάσεων σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν».
Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ροχανί, Αλί Ραμπιέι, επανέλαβε ότι για να διασωθεί η Συμφωνία «πρέπει και οι άλλες πλευρές να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».
Στο μεταξύ, οι αρχές του Γιβραλτάρ ανακοίνωσαν ότι οι έλεγχοι που έγιναν στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace 1» έδειξαν ότι ήταν πλήρως φορτωμένο με αργό πετρέλαιο. Πρόκειται για το πλοίο που την περασμένη Πέμπτη κατέλαβε το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό (το Γιβραλτάρ αποτελεί βρετανικό έδαφος), επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι το πλοίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας κυρώσεις της ΕΕ. «Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων (...) αντικρούουν τις δηλώσεις κάποιων που χωρίς να έχουν αρμοδιότητα υπέθεταν ότι το φορτίο του πλοίου δεν ήταν πετρέλαιο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Πάντως ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε ξανά το Λονδίνο να απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, υποστηρίζοντας ότι η κατάληψή του δημιούργησε «επικίνδυνο προηγούμενο και πρέπει να τελειώσει τώρα».
«Το Ιράν δεν είναι μέλος της ΕΕ, ούτε υπόκειται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο. Την τελευταία φορά που το έλεγξα, η ΕΕ ήταν κατά της "εξωεδαφικότητας" (σ.σ. δηλαδή ρυθμίσεων κατά της Συρίας που επηρεάζουν και άλλες χώρες)», είπε ο Ζαρίφ, και επέμεινε να μιλά για «ξεκάθαρη πειρατεία». Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Αμίρ Χαταμί, δήλωσε ότι η κατάληψη του δεξαμενόπλοιου «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».
Αυτήν τη φορά πρόκειται για πρωτοβουλία που «διευκόλυνε» η Γερμανία
Την προσπάθεια του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού και ειδικά της Γερμανίας να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Κεντρική Ασία (όπου ο φυσικός πλούτος είναι τεράστιος και περνούν κρίσιμοι εμπορικοί «διάδρομοι») αναδεικνύει η νέα συνάντηση που έγινε για την «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν, ξανά στην Ντόχα, «με τη διευκόλυνση της Γερμανίας και του Κατάρ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τη συνάντηση (τον «Διαφγανικό Διάλογο») ένα «σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης που ο λαός του Αφγανιστάν αξίζει και για καιρό ζητά». Αναφέρει ότι «στη συνάντηση συμμετείχε ένας αριθμός Αφγανών πολιτικών που αντιπροσωπεύουν όλα τα πολιτικά φάσματα, τους Ταλιμπάν και ακτιβιστές - με την προσωπική τους ιδιότητα, για να ανοίξει ο δρόμος μπροστά για επίσημες διαπραγματεύσεις» και συζητήθηκαν απόψεις για «την έναρξη μιας διαδικασίας ειρήνευσης χωρίς αποκλεισμούς». «Η ΕΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - θα εξακολουθήσει να στηρίζει διακριτά, πολιτικά και οικονομικά, μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καθοδηγείται και θα ανήκει στους ίδιους τους Αφγανούς, που διατηρεί και οικοδομείται πάνω στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα του αφγανικού λαού από το 2001. Με αυτόν το σκοπό, η ΕΕ εργάζεται με την αφγανική κυβέρνηση και όλους τους άλλους διαμεσολαβητές για να διασφαλιστεί ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν αποκλεισμούς».
Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη συνάντηση υποσχέθηκαν ότι θα καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη για την ειρήνη» στο Αφγανιστάν, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα. Περισσότερο αποτυπώθηκε η αυξημένη ετοιμότητα και της ΕΕ να μην αποκλειστεί από την όποια «μοιρασιά» προχωρήσει, με φόντο και τις αυξανόμενες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και ενώ αυξάνεται η «κινητικότητα» για έναν πιθανό συμβιβασμό με τους Ταλιμπάν. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι και δυνάμεις όπως η Ρωσία, ειδικά την τελευταία διετία, οργάνωσαν «διεθνείς συναντήσεις» για το Αφγανιστάν, προσκαλώντας μάλιστα χώρες της περιοχής όπως το Πακιστάν, αλλά και η Ινδία, επιδιώκοντας με λίγα λόγια να εδραιώσουν το ρόλο τους ευρύτερα στην Κεντρική Ασία.
Τέλος να σημειωθεί ότι αυτή η συνάντηση έγινε την ίδια περίοδο που στην Ντόχα πραγματοποιήθηκε και νέος γύρος επαφών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις ΗΠΑ, που επιμένουν να διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή, παρά τις «γέφυρες» που η αφγανική κυβέρνηση Γάνι έχει χτίσει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα σενάρια γύρω από την ίδρυση νέου κόμματος με πρωτοβουλία πρώην στελεχών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ. Μετά και την παραίτηση του Αλί Μπαμπατζάν από το ΑΚΡ, νέα δημοσιεύματα του αντικυβερνητικού Τύπου επιμένουν ότι φουντώνουν επαφές του πρώην «τσάρου της οικονομίας» με όσους είναι ακόμα δυσαρεστημένοι από τη συνταγματική αναθεώρηση, που αναβάθμισε το ρόλο του Προέδρου στην Τουρκία. Η «Ahval News» σημείωνε ότι με αφορμή το ζήτημα του πολιτεύματος τα πρώην στελέχη του ΑΚΡ, που φέρονται έτοιμα από μέρα σε μέρα να ανακοινώσουν τη δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος, έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους των ηγεσιών του σοσιαλδημοκρατικού CHP, του φιλελεύθερου IYI αλλά και του φιλοκουρδικού - σοσιαλδημοκρατικού HDP. Η ίδια πηγή εμφανίζει τον Μπαμπατζάν και τους συνεργάτες του να τάσσονται υπέρ ενός «μοντέλου Μακρόν», εννοώντας τη συνεργασία δυνάμεων από διάφορα τμήματα του αστικού πολιτικού φάσματος.
Στο μεταξύ, η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι έγιναν νέες συλλήψεις 176 εν ενεργεία στρατιωτικών που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία και ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, άλλοτε στενού συνεργάτη του Προέδρου της χώρας και ηγέτη του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν.