Στο Νταλιάν έγινε η 13η συνάντηση
Ο Κινέζος πρωθυπουργός στο βήμα του Φόρουμ |
Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Xinhua» μετέδιδε χτες ότι κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης υπογράφτηκαν συνολικά 16 συμφωνίες (10 για χρηματοδοτούμενα έργα από το εξωτερικό και 6 από το εσωτερικό), που αφορούν βιομηχανικές υποδομές στη συγκεκριμένη πόλη, εκσυγχρονισμό δικτύων, βιοϊατρική, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική. Γίνεται λόγος για συνολικές επενδύσεις 23,6 δισ. γουάν (3,43 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Μια αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει μια παγκόσμια παραγωγική βάση και ένα ερευνητικό κέντρο στην περιοχή Τζινπού του Νταλιάν και μια ιαπωνική θα δημιουργήσει εταιρεία ανακατασκευής ρομπότ στην ίδια περιοχή.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει το εν λόγω φόρουμ είναι και το γεγονός ότι από το 2007 που ξεκίνησε στη συγκεκριμένη πόλη, ο όγκος των εισαγωγών και εξαγωγών έφτασε στα 663,9 δισεκατομμύρια δολάρια, προσελκύοντας 4.075 ξένες επενδύσεις και 115 εταιρείες από τις 500 πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου (Fortune 500). Στο φόρουμ συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, από την εισαγωγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην παραγωγή και το υποτιθέμενο ενδιαφέρον να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι την υποτιθέμενη προστασία του περιβάλλοντος, με την Κίνα να δίνει έμφαση στην οικολογική διάσταση των σύγχρονων εμπορικών δρόμων.
Πάντως, τη σταθερή απόφαση της Κίνας να συνεχίσει την πολιτική της «ανοιχτής αγοράς», διευκόλυνσης ξένων επενδύσεων, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, μιλώντας στο φόρουμ σε πάνελ με στελέχη επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Ο Κινέζος αξιωματούχος επιχείρησε να μετριάσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τους δασμούς, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα τις μειώσει για τα αμερικανικά προϊόντα και θα χαλαρώσει περαιτέρω τα όρια στις ξένες επενδύσεις, θα εξασφαλίσει εγγυήσεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα επιτρέψει στις ξένες εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για γενναιόδωρες επιδοτήσεις της Κίνας σε έρευνα και ανάπτυξη.
Ακόμα ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών να εισέλθουν στην αγορά της, ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) και ότι θα γίνουν νέες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τους κανόνες που θα διέπουν τις ξένες επενδύσεις.
Οι κινήσεις της Κίνας έρχονται μετά τη συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνάντησης των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν νέες αμερικανικές κυρώσεις με δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα (οι τωρινές ήδη αφορούν μεγάλη γκάμα και προκαλούν προβλήματα και σε αμερικανικές εισαγωγικές εταιρείες) και να επιδιωχθεί μια διαπραγμάτευση με στόχο «μια αμοιβαία δίκαιη εμπορική συμφωνία». Σε αυτήν τη συνάντηση ανακοινώθηκε από τον Τραμπ ότι η Κίνα πρόκειται άμεσα να αρχίσει να αγοράζει από τις ΗΠΑ «τεράστια ποσότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων».
Πάντως, ενδεικτική του σύνθετου παζαριού, που αναφέρεται σε μεγάλα συμφέροντα, είναι και η υπόθεση του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Huawei». Ο Πρόεδρος Τραμπ διατύπωσε το Σάββατο τη διάθεση να άρει κάποιους περιορισμούς της «Huawei» στην αγορά των ΗΠΑ, για εταιρείες της χώρας, μετά την απόφαση αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό για το προηγμένο δίκτυο 5G στις ΗΠΑ, ωστόσο χτες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξακολουθεί να είναι στη «μαύρη λίστα». Οι ΗΠΑ επικαλούνται ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» για να μη φτάσουν μέσω της «Huawei» προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών στο κινεζικό κράτος. Βεβαίως, η πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα είναι κάτι που γίνεται από πολλές αμερικανικές και άλλες εταιρείες και με το σημερινό διαδικτυακό περιβάλλον.
Νέες προειδοποιήσεις από τον υπουργό Οικονομικών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Πιθανή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 90 δισ. λίρες, προειδοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο Κοινοβούλιο, στην τελευταία φορά που απαντά στις τακτικές ερωτήσεις του Σώματος ως υπουργός Οικονομικών, καθώς η επόμενη προγραμματισμένη λογοδοσία από το υπουργείο του θα γίνει υπό τη νέα κυβέρνηση.
Οι δύο υποψήφιοι για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο και στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, παρουσιάζοντας και οι δύο το Brexit άνευ συμφωνίας ως «έσχατη λύση» και διακηρύσσοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ - κάτι που η τελευταία έχει αποκλείσει. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ηγεσία των «Τόρις» θα ανακοινωθούν στις 23 Ιούλη.
Ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό απόθεμα ύψους 26 - 27 δισ. λιρών, με στόχο την προστασία της βρετανικής οικονομίας από τις άμεσες επιπτώσεις μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι «μία άτακτη αποχώρηση θα χτυπήσει το δημόσιο ταμείο με 90 δισ., και αυτό επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές αποφάσεις για δαπάνες και φόρους». Υπογράμμισε δε ότι με βάση την ανάλυση της κυβέρνησης, όλες οι περιοχές, τα έθνη και οι τομείς της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν χαμηλότερη οικονομική απόδοση σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση. Εκτίμησε ότι η μη συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.
Σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Μπ. Τζόνσον επανέλαβε πως θέλει «ένα λογικό Brexit, που θα υποστηρίζεται και από τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να βγούμε από την ΕΕ το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτώβρη». Εκτίμησε, τέλος, ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα επιχειρήσει να εμποδίσει το Brexit και ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χτες το νόμο που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF). Ο νόμος ορίζει ότι ο αρχηγός του κράτους θα αποφασίσει σχετικά με την ανανέωση της Συνθήκης από τη Ρωσία και θα τεθεί σε ισχύ τη μέρα της επίσημης δημοσίευσής του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βίκτορ Μποντάρεφ, υπογράμμισε ότι «η αναστολή της Συνθήκης είναι ένα αναγκαστικό και αναγκαίο μέτρο και μια κατάλληλη προσέγγιση στο σημερινό σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών», καθώς είχε προηγηθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΙNF.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Σλοβενία και Γαλλία υπέγραψαν χτες σχέδιο δράσης για τη στρατηγική τους συνεργασία, κατά την επίσκεψη του Σλοβένου ΥΠΕΞ Μίρο Τσεράρ στο Παρίσι. Ανακοίνωση του σλοβενικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το σχέδιο αφορά τη χρονική περίοδο 2019 - 2022, ενώ ο Τσεράρ διευκρίνισε ότι αυτό επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της έρευνας. Σημειωτέον, η Γαλλία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας. Σε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, με επισημάνσεις για το «ευρωπαϊκό μέλλον» που πρέπει να διασφαλιστεί για την περιοχή.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα, ενώ ο Ράντεφ χαρακτήρισε «ιστορική» τη νέα διακήρυξη που σχεδιάζεται να υπογραφεί για τις διμερείς σχέσεις. Μεταξύ άλλων ο Ράντεφ κάλεσε Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Βουλγαρία και διαφήμισε «τα επενδυτικά της πλεονεκτήματα», τονίζοντας ειδικά τη γεωγραφική της θέση και δεσμευόμενος ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη συνεχή «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» και την «αντιμετώπιση προβλημάτων» που ενδεχομένως αποθαρρύνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο 48χρονος Ραούλ Γκάντι ανακοίνωσε χτες ότι παραιτείται από τη θέση του προέδρου του «Κογκρέσου», του κόμματος που επί σειρά δεκαετιών βρέθηκε στο τιμόνι της Ινδίας. Ο Γκάντι δήλωσε υπεύθυνος για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές, όταν το ινδουιστικό κόμμα «Μπαρατίγια Τζανάτα» (BJP) του Ναρέντρα Μόντι σημείωσε νέα μεγάλη νίκη έναντι του «Κογκρέσου».
ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Η Γερμανίδα πλοίαρχος του πλοίου «Sea Watch 3» της γερμανικής ΜΚΟ «Sea Watch», Καρόλα Ρακέτε, απελευθερώθηκε την Τρίτη αργά το βράδυ μετά την απόφαση της Ιταλίδας δικαστή, Αλεσάντρα Βέλα, για άρση του κατ' οίκον περιορισμού της. Η Ρακέτε μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία, καθώς υπήρξαν «κάποιες γενικές απειλές εναντίον της», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ.
Η Κ. Ρακέτε κρατούνταν από το περασμένο Σάββατο, επειδή παρά τις εντολές της ιταλικής Ακτοφυλακής εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 42 μετανάστες που είχαν διασωθεί ανοιχτά του ιταλικού νησιού. Η δικαστής απεφάνθη ότι η πλοίαρχος δεν παραβίασε τους νόμους όταν έσπασε το ναυτικό μπλόκο, ενώ θεώρησε ότι εκπλήρωνε το καθήκον της να προστατεύει ζωές που κινδύνευαν.
«Θύμωσα με την απελευθέρωσή της», είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική απόφαση «αισχρή», καθώς «στη συγκεκριμένη περίπτωση η ζωή πολλών αστυνομικών που εκτελούσαν το καθήκον τους τέθηκε σε κίνδυνο». «Θα στείλουμε (την Ρακέτε) πίσω στη Γερμανία», πρόσθεσε.