Ζητά διασφαλίσεις ότι θα διατηρήσει τα οφέλη από τη Συμφωνία του 2015, αλλιώς «θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του»
Copyright 2019 The Associated |
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ιράν στην Τεχεράνη στις αρχές του μήνα |
Η όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν διαμορφώνει ακόμα πιο σύνθετα δεδομένα για την εξέλιξη παζαριών κρίσιμων για τις ισορροπίες σε όλη την περιοχή, αν αναλογιστεί κανείς και τις διαφωνίες που υπάρχουν σε «εταίρους» ως προς την «αντιμετώπιση» της ιρανικής κυβέρνησης και του πυρηνικού της προγράμματος.
Ενδεικτική ήταν η τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχτές ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ροχανί υποστήριξε ότι «το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την ένταση στην περιοχή και δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων», καθώς και ότι οι Ιρανοί «είναι πάντα δεσμευμένοι υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η παραμονή της χώρας του στη Συμφωνία του 2015 θα εξαρτηθεί και από την αποφασιστικότητα με την οποία θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ, συνδέοντας τη «συμμόρφωση» της χώρας του με τη συμφωνία με «τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχουν στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν, καμία από τις οποίες δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί». Πρόσθεσε ανοιχτά ότι «αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται» από τη συμφωνία, «θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του» και «δεν θα επαναδιαπραγματευτεί ποτέ τη Συμφωνία».
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να εισέρχονται παρανόμως στα ιρανικά χωρικά ύδατα, οι ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα απαντούν με αποφασιστικότητα», προϊδεάζοντας για πιθανή επανάληψη περιστατικών ανάλογων με την πρόσφατη κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους.
Η συνομιλία Ροχάνι - Μακρόν έγινε λίγες ώρες πριν από την τοποθέτηση του ναύαρχου Αλί Σαμχανί, γενικού γραμματέα του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (CSSN), ο οποίος δήλωσε κουρασμένος από την «αυθάδεια» των Ευρωπαίων, επειδή - όπως υποστήριξε - ασκούν «αυξημένη πίεση» για να υποχρεώσουν το Ιράν «να συνεχίσει να εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του 2015 «χωρίς τα άλλα μέρη» να εκπληρώνουν τις δικές τους. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του CSSN σύμφωνα με την οποία στις 7 Ιούλη θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται νέο στάδιο του «σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν (...) Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες που εξέλαβαν την υπομονή της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως αδυναμία και αδράνεια, θα αντιληφθούν πως η απάντηση του Ιράν στην επίθεση του αμερικανικού drone που καταρρίφθηκε στις 20 Ιουνίου δεν θα είναι διαφορετική από εκείνην» και θα αντιτίθεται στις «ύπουλες πολιτικές προσπάθειές τους να περιορίσουν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του ιρανικού λαού». Συνεχίζοντας, εκτίμησε πως «μέχρι τώρα η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να σώσει τη Συμφωνία» και χαρακτήρισε «μάταιες» τις προσπάθειες που γίνονται, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση Γερμανίας - Γαλλίας - Βρετανίας, οι οποίες ζητούν τήρηση της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα σημαντική για τη «σταθερότητα της περιοχής».
Σε δηλώσεις του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε πως αν το Ιράν παραβιάσει τη Συμφωνία θα διαπράξει «σοβαρό λάθος» και συμπλήρωσε ότι Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία «έχουν κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να κάνουν το Ιράν να κατανοήσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον του» αλλά και ότι θα ήταν «μια κακή απάντηση στην πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ». Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις που διαφοροποιούνται από τη στάση των ΗΠΑ το κάνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, που άνοιξαν δουλειές με την αστική κυβέρνηση του Ιράν μετά τη Συμφωνία του 2015.
Βήμα - βήμα προωθείται ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως δείχνει και η υπερψήφιση την Τρίτη, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, του νομοσχεδίου «για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» (EastMed Act), των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο νομοσχέδιο στη συνέχεια θα έρθει στην Ολομέλεια, ενώ αντίστοιχη διαδικασία υπάρχει και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το νομοσχέδιο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναβάθμιση και άμεση αμερικανική εμπλοκή στην τριμερή συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Χαρακτηρίζει τις χώρες αυτές «βασικούς εταίρους», προβλέπει να αρθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και εγκρίνει την ίδρυση ενός αμερικανικού «ενεργειακού κέντρου» στην περιοχή, όπου εντάσσεται και το σχέδιο του αγωγού «ΕastMed» για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσω Κρήτης, προς την Ιταλία.
Πρωταρχικός στόχος και αυτής της πρωτοβουλίας είναι να περιοριστεί η επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που συμμετέχουν ενεργά στο γεωστρατηγικό και ενεργειακό «παιχνίδι» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κομμάτι του ίδιου παζλ είναι και ο σφοδρός ανταγωνισμός με το Ιράν, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να κλιμακώνεται. Παράλληλα, ασκείται πίεση στην Τουρκία με στόχο να διατηρηθεί στον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, διαμορφώνονται όροι βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους ανταγωνισμούς. Το «τυράκι στη φάκα» για την παραπλάνηση του λαού είναι η λεγόμενη «λίστα» που θα υποβληθεί στο Κογκρέσο από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ με τον αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της κυπριακής ΑΟΖ, ως απόδειξη τάχα του «ενδιαφέροντος» των ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο «βασικών εταίρων» τους στην περιοχή.
Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία, αφού ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξέρουν καλύτερα από τον καθένα και στην πραγματικότητα κάνουν πλάτες στην τουρκική προκλητικότητα και στις παραβιάσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Είναι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και το θεωρούν «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Είναι αυτοί που δίνουν άλλοθι στην Τουρκία να «γκριζάρει» το Αιγαίο. Είναι αυτοί που απαντάνε με τα γνωστά ευχολόγια και τις συστάσεις για ...αυτοσυγκράτηση στις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας, στην παραβίαση διεθνών Συνθηκών.
Είναι, τέλος, αυτοί που μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα διεξάγουν ένα μεγάλο παζάρι με την Τουρκία για τη μοιρασιά και τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, στο οποίο εντάσσουν και το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι όλο και πιο συχνά η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών προβάλλεται και ως «μοντέλο» για τη δήθεν επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή την ντε φάκτο διχοτόμηση.
Και μόνο τα παραπάνω δείχνουν τους κινδύνους που κρύβουν για τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και των άλλων χωρών της περιοχής η αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας και η εμβάθυνση της ελληνικής εμπλοκής, στην οποία συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, στο όνομα των συμφερόντων της αστικής τάξης και όχι του λαού.
Καθόλου τυχαία, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και λοιποί σπεύδουν να χαιρετίσουν το αμερικανικό νομοσχέδιο ως «ενίσχυση της ασφάλειας» και «πηγή ευημερίας», κάτι που φάνηκε και από την επίσκεψη του Μενέντεζ στην Ελλάδα τον Απρίλη, για να λανσάρει το σχέδιο των ΗΠΑ. Ολοι αυτοί εξωραΐζουν την κατάσταση και καλλιεργούν εφησυχασμό στο λαό για τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, αλλά και για το ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που καμία εγγύηση δεν προσφέρουν, αντίθετα υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Γι' αυτές τις εξελίξεις, που πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις εκλογές, έχει έγκαιρα προειδοποιήσει το ΚΚΕ, καλώντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τις κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στο σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εκεί θα καταθέσει κάθε ψήφο το ΚΚΕ από την επομένη κιόλας των εκλογών.