ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη για τη γενική απεργία στο Περού

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Λίμα
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Λίμα
Το ΠΑΜΕ εξέφρασε με ανακοίνωσή του την αλληλεγγύη του στη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Περού (CGTP) και τους εργαζόμενους του Περού για τη γενική απεργία που πραγματοποίησαν χτες.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ: «Οι εργαζόμενοι του Περού, με την Γενική τους Συνομοσπονδία, CGTP, μέλος της ΠΣΟ, πραγματοποιούν μια μεγάλη γενική απεργία στις 20 Ιούνη ενάντια στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Βισκάρα. Μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην υπηρεσία της "ανταγωνιστικότητας" και χτυπούν την προστασία των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις, υπονομεύουν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες Υγείας, μειώνουν τις ετήσιες μέρες άδειας, τα επιδόματα Διακοπών, Χριστουγέννων κ.ά. Απέναντι στην αντεργατική επίθεση, οι εργαζόμενοι του Περού απαντούν αγωνιστικά και μαχητικά. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, στέκεται στο πλευρό τους».

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «λύσεις» για «νέα στρατηγική ανάπτυξης» στην ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανέδειξε χτες το ρόλο που η ιταλική πλουτοκρατία θέλει να αναλάβει σε ευρύτερες διεργασίες που «τρέχουν» στην ΕΕ, ανακοινώνοντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι στη Ρώμη «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αποφύγουμε την ενεργοποίηση επιβολής δημοσιονομικών κυρώσεων» (με την οποία προειδοποιεί η Κομισιόν) αλλά και ότι «η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί τι είναι αυτό που διακυβεύεται», επιμένοντας ότι το ζήτημα δεν είναι απλά η αντιμετώπιση του ιταλικού δημόσιου χρέους και ελλείμματος.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να καθοριστεί η απάντηση της Ρώμης στις «διευκρινίσεις» που ζητά η Κομισιόν για τους όρους αντιμετώπισης του ελλείμματος και του χρέους. Δεν εκδόθηκε κάποια αναλυτική ενημέρωση, ωστόσο ο Κόντε επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρώμης για «εποικοδομητικό διάλογο» με τις Βρυξέλλες και ισχυρίστηκε ότι η ιταλική κυβέρνηση παραμένει «σίγουρη για την πολιτική της». Ακόμα, υποστήριξε ότι οι οικονομικοί δείκτες για την Ιταλία είναι τελικά πολύ πιο θετικοί από εκείνους που καταγράφουν «άλλοι», συμπληρώνοντας ότι είναι εφικτό να περιοριστεί στο 2,2% το δημόσιο έλλειμμα φέτος, χαμηλότερα δηλαδή και από το 2,5% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τ' άλλα, επέλεξε να σημειώσει ότι «η Ιταλία εννοεί πράγματι να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ωστόσο «ως χώρα - ιδρυτικό μέλος (της ΕΕ) και τρίτη οικονομία της ηπείρου» έχει τη δυνατότητα να εξετάζει «πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες». Επίσης, είπε ότι στις προσεχείς Συνόδους Κορυφής (όπου με βάση και τα παζάρια για τη μοιρασιά «πόστων» θα ξεδιπλωθούν οι αντιθέσεις και οι διεργασίες) πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι «δεν μπορούν να αναβάλλονται οι λύσεις και ότι αυτές πρέπει να αναπτυχθούν εντός μιας νέας στρατηγικής, που δεν θα αντιμετωπίζει την ανάπτυξη σε αντίθεση με τη σταθερότητα ή την αλληλεγγύη σε αντίθεση με την ευθύνη». Μιλώντας ξανά για τους όρους τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων, είπε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση «για την προσαρμογή τους στον εξοπλισμό που η ΕΕ χρειάζεται για να αντιμετωπίσει διεθνείς, συστημικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και να εγγυηθεί μια αληθινή ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι - ηγέτης της «Λέγκας» που έχει όλο και πιο μεγάλο «βάρος» στις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες - ο οποίος είπε: «Ισως υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που ανησυχούν όταν η Ιταλία αναπτύσσεται (...) Πρέπει να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις. Κάποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες, κάποια όρια είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν ορισμένους στο Βερολίνο και το Παρίσι και να εξαπατήσουν τους άλλους (...) (στη Ρώμη) δεν έχουμε πια αδιάφορες, ανόητες κυβερνήσεις (...)». Ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι το «εναλλακτικό» πρόγραμμα της κυβέρνησής του δεν εξυπηρετεί παρά το κεφάλαιο, κατέληξε ότι «εργαζόμαστε νυχθημερόν για να κόψουμε φόρους, γραφειοκρατία, να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις...».

«Δεν θέλουμε έξοδο από το ευρωπαϊκό σύστημα»

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, είπε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι πρέπει να βγούμε από το ευρωπαϊκό σύστημα». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ρώμης - Βρυξελλών εξέφρασε ελπίδες ότι «θα μπορέσουμε κάτι να καταφέρουμε. Μερικές φορές χρειάζεται (περισσότερος) χρόνος. Θα αρχίσουμε σίγουρα (τις διαπραγματεύσεις) αλλά θα τελειώσουμε άραγε έως το τέλος του χρόνου; Εξαρτάται από το πού θέλουμε να φτάσουμε (...)». Επίσης, υποστήριξε ότι τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ιταλία θα μετριάζονταν αν άλλες χώρες της Ευρωζώνης με «δημοσιονομικό περιθώριο» μείωναν φόρους ή διεύρυναν τις δαπάνες τους. «Αυτό είναι το αληθινό πρόβλημα της Ευρώπης. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική στην Ευρώπη...», σημείωσε.

Ο Τρία υποστήριξε κι αυτός ότι τα δημοσιονομικά της Ιταλίας θα βελτιωθούν, αναφερόμενος σε χαμηλότερη από την αρχικά υπολογιζόμενη αύξηση του «κόστους» μέτρων κοινωνικής Πρόνοιας (που ούτως ή άλλως κόβονται και ράβονται στα μέτρα πολύπλευρων επιδιώξεων της ιταλικής κυβέρνησης) και επανέλαβε ακόμα μια φορά την εκτίμησή του ότι η χώρα του δεν θα εκδώσει ειδικά γραμμάτια για να πληρώσει έγκαιρα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, πρόταση που ωστόσο συνεχίζουν να προβάλλουν πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο τον εκ των δύο αντιπροέδρων - ηγέτη της «Λέγκας» - Ματέο Σαλβίνι. Να σημειωθεί πως όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσους επιμένουν ότι υπάρχει σοβαρή «απόκλιση» ανάμεσα σε πολλά στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο, είπε: «Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα απόκλιση γιατί εγώ δεν (πρέπει να) στέλνω κάποιο μήνυμα. Εγώ προσπαθώ να υλοποιήσω κάτι (συγκεκριμένο). Ενας πολιτικός ηγέτης πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα. Αυτό είναι το καθήκον του, η δουλειά του είναι να στέλνει ένα μήνυμα, να υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στους πολίτες. Εγώ είμαι τυχερός που δεν έχω ένα τέτοιο καθήκον...».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, θα συμμετάσχει στη σύνοδο ομολόγων του από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα (26 και 27 Ιούνη) στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχος του Πενταγώνου, αναφερόμενος στους σκοπούς των συναντήσεων που θα έχει ο Εσπερ στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα είναι για να επαναβεβαιωθεί «η δέσμευση των ΗΠΑ στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ», να διασφαλιστεί ότι η κατανομή του οικονομικού βάρους «θα είναι πιο αποτελεσματική», να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμασίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και «να απαντηθούν ερωτήματα εθνικής ασφάλειας στην περιοχή».

ΧΑΡΙΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Συνελήφθη προχτές στην πολιτεία Πενσιλβάνια των ΗΠΑ ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας με την κατηγορία ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση εναντίον εκκλησίας στο προάστιο Νορθ Σάιντ του Πίτσμπεργκ στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Μουστάφα Μούσαμπ Αλαουεμέρ, που έφτασε πρόσφυγας στις ΗΠΑ από τη Συρία τον Αύγουστο του 2016, είχε στείλει υλικό, ιδίως έγγραφα που συνδέονταν με το οικοδομικό σχέδιο της εκκλησίας και οδηγίες για τη χρήση εκρηκτικών, σε κάποιον που νόμιζε ότι ήταν οπαδός του ΙΚ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας του FBI.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Διαδηλώσεις προκάλεσαν χτες στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ οι σοβαρές ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες, αλλά και θέσεις εργασίας. Πολλές εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, απαιτώντας δουλειά στα εργοτάξια των πολυεθνικών του πετρελαίου, καθαρό πόσιμο τρεχούμενο νερό και ηλεκτροδότηση χωρίς συνεχείς διακοπές. Οι νέες κινητοποιήσεις θύμισαν θυελλώδεις περσινές διαδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων διαδηλωτών σε συγκρούσεις με την αστυνομία και πυρκαγιές στο ιρανικό προξενείο και δεκάδες κυβερνητικά κτίρια.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Λίβυος ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε χτες σε αραβικό δίκτυο ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, εάν δεν «απελευθερωθεί από τρομοκράτες». Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι η χώρα του παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο όπλων και πως πούλησε πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό στην κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στο πλαίσιο «συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας».

ΚΑΪΡΟ.-- Η Διώρυγα του Σουέζ αναδείχτηκε και φέτος μία από τις βασικότερες πηγές της αιγυπτιακής οικονομίας, καθώς η λειτουργία της, σε συνδυασμό με την ύπαρξη άλλων δύο καναλιών που εξυπηρετούν τη διέλευση των πλοίων από τη Μεσόγειο, προς την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, αύξησε κατά 40,4% τα συνολικά έσοδα της Διώρυγας κατά το τρέχον οικονομικό έτος που ανέρχονται σε 104,2 δισ. αιγυπτιακές λίρες (περίπου 5,5 δισ. ευρώ).

ΠΕΚΙΝΟ.-- «Οι απειλές και οι δασμοί δεν θα επιλύσουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου», προειδοποίησε χτες ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Γκάο Φενγκ, επικρίνοντας παράλληλα τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατά της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «Huawei». Πρόσθεσε ακόμη πως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τα μονομερή εμπορικά αντίποινα σε βάρος της Κίνας «θα επιφέρουν επ' αόριστον σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και στον λαό της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ