ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεκδικώντας «αναβαθμισμένη» στρατιωτική και οικονομική παρουσία

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο Βλ. Πούτιν

Copyright 2019 The Associated

ΜΟΣΧΑ.--

Την «αναβαθμισμένη» οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας πρόβαλε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την «ανοιχτή γραμμή με τους πολίτες» που έχει καθιερώσει κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, προωθώντας τον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί η Ρωσία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «σκακιέρα».

Η Ρωσία διατηρεί ηγετικές θέσεις στην ανάπτυξη σύγχρονων όπλων, παρά το γεγονός ότι «μειώνει τις στρατιωτικές της δαπάνες», που ήταν στα ύψη τα προηγούμενα χρόνια, ισχυρίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: Από το 3,4% του ΑΕΠ το 2017 έπεσε στο 3% το 2018 και στο 2,87% του ΑΕΠ το 2019... Διαφήμισε, για ακόμη μια φορά, τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα και τους υπερηχητικούς πυραύλους και σημείωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 7η θέση των στρατιωτικών δαπανών πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πιθανότητα να συζητήσει κάποια στιγμή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και διμερών σχέσεων. «Εχουμε πολλά να πούμε στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, του αφοπλισμού, καθώς λήγει σύντομα η Συνθήκη New START. Επίσης, έχουμε να συζητήσουμε για τις διακρατικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας», είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, «παραδέχτηκε» ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα ή και φτώχεια, λέγοντας υποκριτικά ότι το ιεραρχεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Ισχυρίστηκε πως η «αναδιάρθρωση» της ρωσικής οικονομίας, με βάση τα Εθνικά Σχέδια, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ρωσικών ομίλων σε παγκόσμιο επίπεδο (ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, υποδομές κ.ά.) και ότι αυτή θα φέρει υποτίθεται ευημερία στον ρωσικό λαό.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη ένα χρόνο, στο όνομα της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία και της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για την αναποτελεσματικότητά τους και τόνισε: «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυρώσεις "κόστισαν" από το 2014 στη Ρωσία 50 δισ. δολάρια σε χαμένες ευκαιρίες, στην ΕΕ 240 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ έχασαν 17 δισ. δολάρια - αν και ο μεταξύ μας κύκλος εργασιών είναι μικρός - και η Ιαπωνία 27 δισ. δολάρια». «Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τη στάση που πρέπει να έχει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ο Πούτιν σημείωσε ότι λόγω των κυρώσεων, οι χώρες της ΕΕ χάνουν τη ρωσική αγορά.

Στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και τις πυκνές εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποδέχεται τον Κινέζο Πρόεδρο (αριστερά), σε πλάνα που διένειμε η κινεζική κρατική τηλεόραση
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποδέχεται τον Κινέζο Πρόεδρο (αριστερά), σε πλάνα που διένειμε η κινεζική κρατική τηλεόραση
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Η Κίνα θα διεκδικεί όλο και πιο αποφασιστικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κορεατική Χερσόνησο και παρακολουθώντας στενά τις παρεμβάσεις άλλων ισχυρών κέντρων θα προσαρμόζει ολόπλευρα το σχεδιασμό της, για να υπερασπιστεί τις δικές της προτεραιότητες στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού.

Αυτό επιβεβαίωσε η διήμερη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η πρώτη Κινέζου ηγέτη στη χώρα μετά από 14 χρόνια. Τον Σι καλωσόρισε στη χώρα και στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε δρόμους από όπου πέρασε η κινεζική αντιπροσωπεία για να φτάσει στην έδρα της κυβέρνησης για τις επίσημες συναντήσεις.

Με φόντο την πολύπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και ενώ οι πρώτες διεκδικούν όλο και ενεργότερο ρόλο και στο Κορεατικό, μεταξύ άλλων εξετάζοντας νέα Σύνοδο με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας, ο Σι τόνισε ότι το Κορεατικό είναι ζήτημα «ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο» και υπογράμμισε ότι η κατάσταση χρειάζεται να καθοδηγηθεί με βάση στρατηγικές και μακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά και διατηρώντας αποτελεσματικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα με το ιδιαίτερα εκτενές ρεπορτάζ του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά», ο Σι τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια στη Βόρεια Κορέα για να χειριστεί τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, αλλά και για να παίξει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου και στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής.

Από τη μεριά του ο Κιμ είπε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα του έχει λάβει πολλά μέτρα για να αποφευχθούν οι εντάσεις και για να ελεγχθεί η κατάσταση στη Χερσόνησο, αλλά δεν έχει λάβει θετικές απαντήσεις από την άλλη πλευρά. «Φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ, ο Κιμ σημείωσε ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να δείξει υπομονή και προσδοκά πως η άλλη πλευρά θα συνεργαστεί μαζί της για την εξεύρεση λύσεων που ανταποκρίνονται στις «ανησυχίες» και των δύο και θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα μέσα από το διάλογο.

Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Σι χαρακτήρισε «στρατηγική επιλογή» τη φιλία των δύο χωρών, με μακροπρόθεσμες και γενικότερες προοπτικές οι οποίες - υποστήριξε - δεν θα αλλάξουν εξαιτίας μεταβολών στη διεθνή κατάσταση. Μίλησε για «νέα ιστορική περίοδο» στην οποία εισήχθησαν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι πρέπει να δυναμώσουν, με φόντο τις σύνθετες και βαθιές αλλαγές στο διεθνές και περιφερειακό σκηνικό.

Από τη δική του πλευρά, ο Κιμ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Σι βοηθά στην επιθεώρηση και ανασκόπηση των 70χρονων σχέσεων των δύο χωρών και στην αντιμετώπιση του μέλλοντός τους.

Να σημειωθεί ότι Κίνα και Βόρεια Κορέα θεωρούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες πολύ στενοί εταίροι, ενώ το Πεκίνο παραμένει ο στενότερος οικονομικός «αιμοδότης» της Πιονγιάνγκ, που άλλωστε χωρίς τη «συμβολή» του δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες των κυρώσεων (από ΟΗΕ, ΕΕ κ.ά.) για την ανάπτυξη βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Βόρεια Κορέα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία. Η τελευταία είναι από τις λίγες δυνάμεις που πρωτοστατούν στην άρση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ προτού λυθεί το Κορεατικό, με επιμονή που δεν διακρίνει π.χ. την Κίνα.

Ενδεικτικές των αναδιατάξεων που εξετάζονται είναι και οι δύο Σύνοδοι Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι οποίες αναδεικνύουν επίσης την αποφασιστικότητα με την οποία η Ουάσιγκτον θέλει να «στερεώσει» τα συμφέροντά της σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού - Ινδικού Ωκεανού.

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
Τριβές ΗΠΑ - Κίνας για τις στρατιωτικές βάσεις

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.--

Αξιωματούχοι της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM) κατηγόρησαν χτες την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες» και συμπεριφορές σε βάρος των Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Λεμονιέ» (στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής), η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε κινεζική στρατιωτική βάση.

Η υποναύαρχος Χάιντι Μπεργκ, διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών της AFRICOM, κατηγόρησε την Κίνα πως επιχείρησε να περιορίσει «τον διεθνή εναέριο χώρο» πέριξ του Τζιμπουτί και «να εμποδίσει αεροσκάφη» να πετούν πάνω από την κινεζική βάση που βρίσκεται δυτικά της αμερικανικής στο πρώην γαλλικό στρατόπεδο «Λεμονιέ», κάνοντας μεταξύ άλλων χρήση ακτίνων λέιζερ σε βάρος Αμερικανών πιλότων και έναντι αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι επιχείρησε «να αποκτήσει πρόσβαση» στο «Λεμονιέ».

Η Κίνα με τη σειρά της έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ στην περιοχή και για τις χαμηλές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στην κινεζική βάση.

Η αμερικανική βάση στο «Λεμονιέ» άνοιξε το 2001, σε έκταση 88 στρεμμάτων, και έχει περίπου 4.000 στρατιωτικούς. Το 2006 επεκτάθηκε κατά άλλα 500 στρέμματα.

Η δε κινεζική βάση λειτουργεί από το 2016 και διαθέτει περίπου 1.000 στρατιωτικούς σε έκταση 90 στρεμμάτων.

Στο Τζιμπουτί, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής, εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν στρατιωτικές βάσεις και οι Γαλλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε η «Siemens»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 1.400 στη Γερμανία, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο γερμανικός κολοσσός «Siemens». Μάλιστα, οι περικοπές στο προσωπικό του ομίλου σχετίζονται άμεσα με την ίδρυση της εταιρείας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και Ενέργειας GP («Gas and Power») της «Siemens», που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο το φθινόπωρο του επόμενου έτους, δηλαδή με την επέκταση της επενδυτικής της δραστηριότητας σε άλλους κλάδους και την ανάγκη να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους για να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις.

Ηδη από τις αρχές Μάη η «Siemens» είχε υπαινιχθεί νέες περικοπές προσωπικού, όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της GP. Τότε ο διευθύνων σύμβουλος, Τζο Κέζερ, είχε πει πως η «εξοικονόμηση» θα πρέπει να είναι διπλάσια απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Θυμίζουμε πως το περασμένο φθινόπωρο η «Siemens» είχε ανακοινώσει την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, 2.900 εξ αυτών στη Γερμανία, το αργότερο έως το 2023. Ιδιαίτερα αναμένεται να επηρεαστούν οι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες στο Ερλάνγκεν και το Βερολίνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ