Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν στην περιοχή του Περσικού Κόλπου |
Την επικίνδυνη όξυνση της έντασης στον Περσικό Κόλπο διαπίστωσαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Χάικο Μάας, και Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που επί της ουσίας υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους μέσω της διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ.
Η ένταση και η στρατιωτική παρουσία στον Περσικό συντηρούνται σταθερά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και τον στρατό του Ισραήλ, που ξεκίνησε χτες τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων ετών, προσομοιώνοντας αντιμετώπιση «επίθεσης», από το βορρά, των Λιβανέζων σιιτών μαχητών της «Χεζμπολάχ»...
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την πορεία των εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο καθώς διαπίστωσαν το ενδεχόμενο πρόκλησης πολέμου εκτιμώντας πως «ο χρόνος εξαντλείται».
«Θέλουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έπειτα από υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, που παρακολούθησε και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας. Πρόσθεσε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες θα επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία», αλλά ο χρόνος «είναι λίγος». Επέκρινε επίσης τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι δεν ήταν καλή και ότι η αμερικανική λεγόμενη «εκστρατεία άσκησης μέγιστων πιέσεων συμβάλλει στις εντάσεις».
Ο Χάικο Μάας εκτίμησε ότι «ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί». «Μιλάμε σε όλες τις πλευρές. Πήγα στο Ιράν και επίσης μιλάμε και με τους Αμερικανούς. Χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Είναι η ώρα τού "η διπλωματία πρώτα" και αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε», πρόσθεσε.
Διπλωματικές πηγές μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» υποστήριξαν πως οι τρεις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, σχεδιάζουν να δώσουν «νέα ώθηση ώστε να παραμείνει το Ιράν δεσμευμένο στη συμφωνία του 2015», παρά την απειλή της Τεχεράνης να παραιτηθεί από τις βασικές δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, την οποία αθέτησαν οι ΗΠΑ πέρσι το Μάη.
Με αυτό το κλίμα έντασης συνέπεσε χτες η έναρξη των μεγαλύτερων (εδώ και χρόνια) στρατιωτικών γυμνασίων του Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στα γυμνάσια, διάρκειας 4 ημερών, συμμετέχουν χιλιάδες στρατιωτικοί, του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας. Κεντρικό σενάριο είναι «μελλοντικός πόλεμος» και αντιμετώπιση επίθεσης «από το βορρά», έναντι της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που θεωρείται στενός σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή και την οποία είχε πολεμήσει ο ισραηλινός στρατός (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) το 2006. Για πρώτη φορά σε ισραηλινά στρατιωτικά γυμνάσια θα συμμετάσχουν, όπως ανακοινώθηκε, και μαχητικά «Στελθ» τύπου «F-35».
Τις στρατιωτικές ασκήσεις αξιοποίησε, στη διάρκεια της νέας προεκλογικής περιόδου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δήλωσε «πολύ εντυπωσιασμένος» από την «ετοιμότητα» του στρατού και το «πνεύμα μαχητικότητας» στρατιωτών και διοικητών. «Ο στρατός μας έχει μεγάλη καταστροφική δύναμη. Μη μας δοκιμάζετε», είπε στους δημοσιογράφους.
Παράλληλα, «προειδοποιήσεις» έναντι της «Χεζμπολάχ» απηύθυνε το ίδιο 24ωρο και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, καλώντας τη σιιτική οργάνωση να μη γίνει «βατήρας για επιθέσεις ενάντια στο Ισραήλ».
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, από την πλευρά του, επισήμανε πως το Ιράν «τιμά όλες τις υποχρεώσεις του έως σήμερα καθώς από τεχνικής άποψης παραμένει εντός του πλαισίου της διεθνούς συμφωνίας JCPOA» (για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).
Ο Ριάμπκοφ πρότεινε να υπάρξει «υπεύθυνη προσέγγιση» στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας «από όλες τις πλευρές». Επέκρινε δηκτικά τις ΗΠΑ γιατί, από τη μια, αποχωρούν από διεθνείς συμφωνίες που έχουν οι ίδιες υπογράψει και, από την άλλη, σχολιάζουν αρνητικά την εφαρμογή τους από εμπλεκόμενες χώρες. «Χαιρετίζουμε ως εξέλιξη το γεγονός πως οι ΗΠΑ θυμήθηκαν την ύπαρξη του διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με την αποχώρησή τους το 2018 «τέθηκαν εκτός της διεθνούς κοινότητας αγνοώντας το διεθνές Δίκαιο, το οποίο τώρα θέλουν τόσο πρόθυμα να προστατεύσουν...».
Και επιθέσεις με ρουκέτες σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στη Βασόρα του Ιράκ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Υποκριτική «ανησυχία» για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συριακού και ρωσικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ από το τέλος του περασμένου Απρίλη κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» εξέφρασαν χτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία, ζήτησε «σταθεροποίηση» της κατάστασης στο Ιντλίμπ. «Ανησυχώ βαθιά για την επιδείνωση των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ» είπε, καλώντας «κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις της διαδικασίας της Αστάνα», και δη την Τουρκία και τη Ρωσία που υπέγραψαν τη συμφωνία αποκλιμάκωσης για το Ιντλίμπ τον Σεπτέμβρη του 2018, «να σταθεροποιήσουν χωρίς καθυστέρηση την κατάσταση».
Προηγήθηκε σύγκληση του ΣΑ, έπειτα από αίτημα Βελγίου, Γερμανίας, Κουβέιτ και ΗΠΑ. Στη συνεδρίαση αυτή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ διαπίστωσε ότι στο Ιντλίμπ εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή», προσθέτοντας ότι μέσα στις τελευταίες έξι βδομάδες έχουν ξεσπιτωθεί 330.000 άτομα και έχουν σκοτωθεί περίπου 230 άμαχοι. Εκτίμησε ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες που δίνονται στις αντιμαχόμενες πλευρές, προκειμένου σχολεία και νοσοκομεία να μη γίνονται στόχοι, χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται επιθέσεις. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, αξιωματούχος του ΟΗΕ υπεύθυνη για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μίλησε επίσης για «ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ κάλεσε την Τουρκία «να απομονώσει αποτελεσματικά» τους τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ.
Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις αντέδρασε έντονα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. Υποστήριξε ότι το 99% των στρατιωτικών επιχειρήσεων συριακού και ρωσικού στρατού στο Ιντλίμπ είναι απάντηση σε προβοκάτσιες ή επιθέσεις τζιχαντιστών και «τρομοκρατών της "Αλ Κάιντα"». Τόνισε ότι οι τρομοκράτες ελέγχουν πάνω από το 90% της λεγόμενης «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που υποτίθεται πως περιφρουρούν δυνάμεις του τουρκικού στρατού, προσθέτοντας πως αυτοί «θα πρέπει να εξουδετερωθούν». Κατά τ' άλλα, επέμεινε πως η τουρκο-ρωσική συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Σότσι «εφαρμόζεται πλήρως». Διαφοροποιημένη ήταν η θέση του πρέσβη της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που διαπίστωσε «αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας». Πρόσθεσε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «δεν μπορεί να δικαιολογεί αδιάκριτες επιθέσεις».
Χτες, πάντως, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν από τη Βαγδάτη πήγαν στη Βηρυτό, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους χωρών της ευρύτερης περιοχής με απώτερο στόχο τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν μετά τη συνάντησή του με τους Ρώσους αξιωματούχους εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει σε πολιτικές διαβουλεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και σε προσπάθειες για την επιτάχυνση, όπως τόνισε, της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Ο Λαβρεντίεφ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «παραγωγικές», προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να βοηθήσει να ελαφρύνει «το βαρύ φορτίο που σηκώνει ο Λίβανος» με το Προσφυγικό.
Μέσα σε όλα αυτά, αραβικά δίκτυα αναφέρθηκαν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν μερικές μέρες στην Ανατολική Συρία ο Σαουδάραβας υπουργός για τις Υποθέσεις χωρών του Κόλπου, Θάμερ αλ Σάμπχαν, συναντώντας μεταξύ άλλων τον αναπληρωτή εκπρόσωπο των ΗΠΑ στη «διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους», στρατηγό Γουίλιαμ Ρόεμπακ, και φύλαρχους που ζουν κοντά στις πετρελαιοπηγές Αλ Ομάρ (όπου οι Αμερικανοί έχουν φτιάξει στρατιωτική βάση). Η εμφάνιση του Σαουδάραβα υπουργού στην Ανατολική Συρία, όπου δρουν αμερικανικές, γαλλικές, βρετανικές και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ερμηνεύτηκε ως ένδειξη περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τον Οκτώβρη του 2018, οι Σαουδάραβες έχουν δώσει 100 εκατ. δολάρια υποτίθεται «για την ανάπτυξη» της περιοχής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία που βλέπει την παρουσία τους ως στήριξη των Κούρδων μαχητών των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Δυνάμεις που θεωρούνται από την Αγκυρα «παρακλάδι τρομοκρατών του ΡΚΚ».
Το ίδιο διάστημα, η ρευστή και επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή αυξάνει τις επιθέσεις στο Ιράκ. Χτες, ρουκέτα έπληξε χώρο όπου βρίσκονται γραφεία πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στη Βασόρα του νότιου Ιράκ, όπως η αμερικανική «ExxonMobil», η ιταλική ENI, η αγλλο-ολλανδική «Shell», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ιρακινοί εργαζόμενοι.
Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) άγνωστοι εξαπέλυσαν ρουκέτα κατά ιρακινής στρατιωτικής βάσης όπου δρουν Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, δίχως να ανακοινωθούν θύματα ή ζημιές.
Τέλος, χτες μετέβη στη Βαγδάτη ο Κουβεϊτιανός εμίρης, Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη μετά την εισβολή του Ιράκ στο κρατίδιο του Κουβέιτ το 1990. Στην ατζέντα συναντήσεων ξεχωρίζουν αυτές που θα έχει με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ.
ΜΟΣΧΑ.--
Στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ αναμένεται να τεθούν την ερχόμενη βδομάδα οι εξελίξεις και οι σχεδιασμοί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο κορύφωσης των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο, έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και το αμερικανικό «ειρηνευτικό σχέδιο» για το Παλαιστινιακό, που όσο περνά ο καιρός ρίχνει ολοένα και περισσότερο «νερό στο μύλο» των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.
Η σύνοδος προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (24 και 24 Ιούνη) στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, του γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ και του Ισραηλινού ομολόγου τους Μέιρ Μπεν Σαμπάτ.
Τη συνάντηση των τριών αξιωματούχων επιβεβαίωσε χτες με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα σημαντική», επειδή οι πλευρές αυτές θα έχουν την δυνατότητα για «ζωτική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή».