ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Εντείνεται η συζήτηση γύρω και από την εξωτερική πολιτική

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για τις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 23 Ιούνη για την εκλογή νέου δημάρχου στο μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται στη χώρα, με ζητούμενο φυσικά την αναβάθμιση της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εκρέμ Ιμάμογλου (τον οποίο στηρίζουν ακόμα και το νεοφιλελεύθερο «Καλό κόμμα» της Μ. Αξενέρ και όλες σχεδόν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης) λανσάρεται ως ανερχόμενος αστός πολιτικός και τα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου γι' αυτόν συμπληρώνουν μια συζήτηση που διευρύνεται ειδικά την τελευταία πενταετία, για την ανάγκη η τουρκική αντιπολίτευση να μπορέσει να διαμορφώσει «εναλλακτικές» στην ηγεσία Ερντογάν και το ΑΚΡ, με δεδομένες και αναδιατάξεις και παζάρια που «τρέχουν» αναφορικά με τις διεθνείς συμμαχίες του τουρκικού κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου μπαίνουν αντικειμενικά όλα τα θέματα, όπως ανέδειξε και η ομιλία του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, που άσκησε μεν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για «ανικανότητα» στην εξωτερική πολιτική και άλλα πεδία, αλλά επισήμανε και ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις πρέπει να συνταχτούν στην υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου. «Πρέπει να δράσουμε εθνικά στην εξωτερική πολιτική. Προτεραιότητα αποτελεί το συμφέρον της Τουρκίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να το υποστηρίξουν αυτό», είπε. Εκφράζοντας προσδοκίες της τουρκικής αστικής τάξης να βρεθεί το πιο ικανό πολιτικό προσωπικό για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, είπε ότι χρειάζεται «ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη (και) στο εξωτερικό. Ο (ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας) Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το σημειώνει αυτό...».

Επιμένοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επεξεργαστεί την εξωτερική της πολιτική, έτσι ώστε να αποσπάσει όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμες (για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί) συμμαχίες, προχώρησε σε νέο ρεσιτάλ προκλήσεων (βλέπε θέμα σελ. 4), ωστόσο πρόσθεσε: «Βασικός στόχος της Τουρκίας αποτελεί το να τα πηγαίνει καλά με τους γείτονές της... Το πρώτο που έκανε ο Ατατούρκ ήταν να συνάψει συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες... Οι σχέσεις μαζί τους είναι θέμα πολύ σημαντικό», είπε, αρθρώνοντας και προτάσεις για την αποκατάσταση και σύσφιξη των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Θυμίζουμε ότι ο Ιμάμογλου στις εκλογές της 31ης Μάρτη είχε πάρει 48,79% (από 40,16% το 2014), έναντι 48,51% (από 47,86% το 2014) που πήρε ο υποψήφιος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΡ που κατέθεσε ενστάσεις κ.τ.λ., το αποτέλεσμα αυτό ακυρώθηκε και προκηρύχθηκαν επαναληπτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν μέχρι πρόσφατα πρώτο τον Ιμάμογλου (που μάλιστα αρθρογράφησε και στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ» με τίτλο «Πώς βγήκα δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη και πώς θα ξαναβγώ»), ωστόσο το ΑΚΡ διατηρεί ισχυρό έρεισμα στον πληθυσμό, ενώ μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι.

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Προχωρούν οι διαβουλεύσεις για τον αγωγό Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας

Εργο ανταγωνιστικό προς τον αγωγό Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδίας (TAPI) που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διαβουλεύσεις και παζάρια για το «φιλόδοξο» αγωγό φυσικού αερίου Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας (IPI) βρίσκονται σε εξέλιξη, αποκαλύπτοντας και πλευρές ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων από τη Μέση Ανατολή έως την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες για την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με την Ινδία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν - Πακιστάν - Ινδίας, δήλωσε προχτές ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας και συμπρόεδρος της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας - Ιράν για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, Αλεξάντερ Νόβακ.

Η συμμετοχή της ρωσικής «Gazprom» στη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού IPI αποφασίστηκε το 2017 μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Η «Gazprom», εκτός από τη συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού, θα αναπτύξει και πεδία φυσικού αερίου στο ιρανικό έδαφος και κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, όπως επίσης και υποδομές για την προμήθεια αερίου στην Ινδία.

Ο αγωγός IPI είναι ανταγωνιστικός προς τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν - Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ινδίας (TAPI), ο οποίος στηρίζεται από τις ΗΠΑ και αποκαλύπτει μια πλευρά των αντιθέσεων ΗΠΑ - Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση αντιτάσσεται έντονα εδώ και χρόνια στον αγωγό IPI, ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελούν επιπλέον εμπόδιο στις επιχειρηματικές συμπράξεις του Ιράν με ομίλους για την εκμετάλλευση των σημαντικών αποθεμάτων του σε φυσικό αέριο. Στις ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες, οι ΗΠΑ προσπαθούν με όλα τα μέσα να εμποδίσουν το Ιράν να προμηθεύει με φυσικό αέριο τις δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, δηλαδή το Πακιστάν και την Ινδία, με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα «αυξήσει την επιρροή του Ιράν στη νότια Ασία και θα το ενθάρρυνε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να υποστηρίξει την τρομοκρατία»...

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται τις τελευταίες βδομάδες και με αφορμή τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, ανάμεσα στον Αλβανό Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, πολλαπλασιάζουν τις βίαιες συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με υπαλλήλους της Εκλογικής Επιτροπής και την αστυνομία, που χτες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε συλλήψεις.

Ο Αλβανός Πρόεδρος χτες με επιστολή του ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι ακυρώνονται οι δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, επειδή δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, όμως, ο ΟΑΣΕ επέκρινε τις επιθέσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης σε μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, όταν προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να στήσουν εκλογικά κέντρα σε περιοχές (π.χ. Κάμζα, Κούκεσι, Μπιλίστι κ.ά.), όπου είχε μικρότερη επιρροή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Απαντώντας σε αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών.

«Πράσινο φως» θέλει ο Ντιμιτρόφ από τη Γερμανία

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, αυξάνονται οι ενδείξεις στις Βρυξέλλες πως προωθούνται σχέδια για αναβολή της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έγραψε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), ζητώντας από τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του. Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, κατανοώντας «ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο».

Στο Παρίσι ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Λε Ντριάν και Μάας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Copyright 2019 The Associated

Λε Ντριάν και Μάας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, βρέθηκε χτες στη Γαλλία και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ααχεν που οι δύο χώρες υπέγραψαν το Γενάρη με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε όλα τα πεδία.

Σε δήλωσή του από το Παρίσι, ο Μάας χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο «έκφραση της πολύ ιδιαίτερης εμπιστοσύνης που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον. Το κάνουμε με επίγνωση της ειδικής ευθύνης μας για την Ευρώπη. Η Ευρώπη αποτελεί πάντα πλαίσιο αναφοράς και πυξίδα για τη φιλία μας...». Ξεχωρίζοντας τα θέματα που προέχουν για διμερή συντονισμό, ο Μάας αναφέρθηκε ειδικά στις εξελίξεις στο Ιράν (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 23), μέτωπο στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν διαφοροποιήσει εδώ και καιρό τη στάση τους, ενώ οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζητούν διατήρηση (αναπροσαρμοσμένη βέβαια...) της συνθήκης του 2016, όπως και οι Ρωσία, Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη Μάας στο Παρίσι, το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «μέσα από τη σύνδεση με τη Γαλλία, για θέματα της Ευρώπης αλλά και σε διεθνές επίπεδο (...) αναδεικνύεται ότι Γερμανία και Γαλλία δίνουν σοβαρή σημασία στην εφαρμογή της Συνθήκης του Ααχεν το συντομότερο δυνατό», εκφράζοντας την αξία που εκτιμάται ότι έχει ο γαλλογερμανικός «συντονισμός», χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί αντιθέσεις που μάλιστα μεγαλώνουν.

Εκτός από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά την οποία οι δηλώσεις τους επικεντρώθηκαν στο θέμα του Ιράν. Ωστόσο, η διμερής ατζέντα περιλαμβάνει πολλά κρίσιμα ζητήματα, δεδομένης και της σημασίας που δίνεται συνολικά στην «αυτονόμηση» της ΕΕ στη «διεθνή αρένα», μεταξύ άλλων σε κρίσιμους τομείς, όπως η Αμυνα...

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Νέος γύρος διαβούλευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων προχωρούν ΗΠΑ και Κίνα, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση των Προέδρων αμφοτέρων χωρών στην Ιαπωνία με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του G20, σε μία προσπάθεια να βρουν κοινά σημεία συνεννόησης ώστε να αποτρέψουν κλιμάκωση της μεταξύ τους εμπορικής αντιπαράθεσης.

Στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε χτες ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, αναφέροντας ότι στην παρούσα φάση θα έχει τη μορφή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κινέζο ομόλογό του, που έως τώρα είναι ο αντιπρόεδρος της σινικής κυβέρνησης Λίου Χε. Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαπιστώσει την επιθυμία της Κίνας να επιτευχθεί μία διμερής εμπορική συμφωνία, εκφράζοντας και ο ίδιος προθυμία για μία «καλή συμφωνία για τον καθένα».

Παράλληλα με τους ανταγωνισμούς στο εμπόριο εξελίσσονται και οι σύμφυτοι ανταγωνισμοί τεχνολογικών μονοπωλίων με κορυφαίο τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα «Huawei», ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου, Ρεν Ζενγκφέι, δήλωσε χτες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC πως η εταιρεία του μπορεί να αντιμετωπίσει τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ «δίχως τη βοήθεια της κινεζικής κυβέρνησης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ