Συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας
Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας. Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη όλων των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου διοργανώνει για την ίδια μέρα συγκέντρωση με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, στις 2 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου.
Καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης είναι οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους, τον Φεβρουάριο - Μάρτιο 2020, και των επανειλημμένων αρνήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μονιμοποίησή τους, ενώ ακολουθεί η λήξη της σύμβασης άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος. Αντιμέτωποι με την απόλυση είναι και εκατοντάδες εργολαβικοί εργάτες, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων».
«Οι εξελίξεις αυτές θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας», τονίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:
«Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (...) Προκλητικές είναι λοιπόν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κυβέρνησης που "στηρίζει τους συμβασιούχους", ενώ είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο διατηρεί το άρθρο 103 του Συντάγματος, αλλά και τον Ιανουάριο 2018 ψήφισε άρθρο του πολυνόμου που βάζει επιπλέον εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Το "επίτευγμα" για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη (και οι εκπρόσωποι του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, "μπλοκάκια"), με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.
Ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε στο διάστημα Ιανουάριος 2015 - Μάρτιος 2019, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις (προσλήφθηκαν 1.378 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι από όσους συνταξιοδοτήθηκαν).
Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της ΕΕ για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της "ελαστικής απασχόλησης", δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα».
«Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μπορεί να μας προκαλεί ο σκυλοκαβγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η "λιγότερο κακή αναλογία" μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα σε Υγεία και Πρόνοια», σημειώνει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι «δεσμεύσεις» τους πρακτικά σημαίνουν διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων «τις απανωτές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία και τη δέσμευση, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 - 2022, να συνεχίσουν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία από 5,2% του ΑΕΠ το 2017 στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022».
Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλεί επίσης τους μόνιμους να στηρίξουν τον αγώνα των συμβασιούχων και εργολαβικών, καθώς «ακόμα κι αν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές οργανικές θέσεις (και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες) για να προσληφθούν οι χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί».
Καλεί όλους τους υγειονομικούς, ξεπερνώντας τα εμπόδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να αγωνιστούν μαζί με το λαό «για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».
Να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των Υπουργικών Αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι οποίες προκαλούν τεράστιο αδιέξοδο στην Εκπαίδευση όχι μόνο των μελλοντικών ειδικευόμενων αλλά και των ήδη υπηρετούντων, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές στην Ιατρική Εκπαίδευση είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και υπηρετούν την προσαρμογή του συστήματος Εκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας».
Οπως επισημαίνει, «η αποφασιστική στάση της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων - μελών της οδήγησε σε προσωρινή αναδίπλωση την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχει αποτρέψει τη θεσμοθέτηση του σχετικού συνολικού αντιδραστικού νομοσχεδίου, το οποίο από καιρό είχε εξαγγείλει», ωστόσο το υπουργείο «επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προωθήσει αλλαγές πίσω από τις πλάτες μας, υλοποιώντας μία μία τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΚΕΣΥ».
Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι «μαζί με την αιφνιδιαστική νομοθέτηση πανελλαδικών εξετάσεων 4 φορές το χρόνο σε 2 εξεταστικά κέντρα και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας (μέτρο του οποίου ανακοινώθηκε η αναστολή μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών) ήρθε η σειρά της αξιολόγησης και της διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας.
Αντί για την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωσή τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού, ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα, η κυβέρνηση προωθεί την υποβάθμιση και συρρίκνωση των εκπαιδευτικών κέντρων.
Με αποσπασματικές Υπουργικές Αποφάσεις κατηγοριοποιούνται τα εκπαιδευτικά κέντρα σε μία σειρά ειδικότητες (γαστρεντερολογία, οφθαλμολογία, αναισθησιολογία) με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Απεναντίας, υποβαθμίζουν και απαξιώνουν κλινικές και τμήματα με πολύχρονη εμπειρία, που αποδεδειγμένα έχουν αξιόλογο επιστημονικό έργο.
Αποκορύφωμα της τραγελαφικής κατάστασης που δημιουργούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες με τους ειδικευόμενους της οφθαλμολογίας, οι οποίοι απολύονται αιφνιδιαστικά από νοσοκομεία, όπου έχουν συμπληρώσει 2 ή 3 έτη ειδικότητας, και στέλνονται αναγκαστικά σε συγκεκριμένα ολιγάριθμα τμήματα (όπως Πανεπιστημιακά, Οφθαλμιατρείο Αθηνών κ.ά.) των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτονόητα δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εκπαιδεύσουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα».
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διοίκησης του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και της Παναττικής Επιτροπής εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία», απαιτώντας άμεση εφαρμογή της τροπολογίας που προβλέπει τετράμηνη παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων.
Το Συνδικάτο και η Επιτροπή καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Ετσι, ενώ το 8μηνο λήγει και καθημερινά εργαζόμενοι απολύονται, δεν έχει σταλεί ούτε ένα έγγραφο προκειμένου να διευκρινιστούν οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι για την παράταση των συμβάσεων.
Σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΕΔ ενημέρωσαν πως τις επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, στην οποία θα προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων για τέσσερις ακόμα μήνες, για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις ειδικότητες, ακόμα και όσους θα έχουν απολυθεί μέχρι την έκδοσή της.
«Ακόμα και για την παράταση η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική να εμπαίζει τους εργαζόμενους. Δεν υπολογίζει ότι αφορά εργαζόμενους που το φάντασμα της ανεργίας στοιχειώνει τα όνειρά τους», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί σε ετοιμότητα για κινητοποίηση στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση.
Σοβάς οροφής κατέρρευσε την περασμένη Κυριακή στο Νοσοκομείο Κιλκίς, σε είσοδο τμήματος της Α' πτέρυγας, το οποίο είναι κατασκευής 1937.
Θυμίζουμε ότι στην ίδια πτέρυγα στις 26/1/2019 είχε καταρρεύσει πλάκα ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή, ενώ στις 5/10/2018 είχε σημειωθεί πάλι πτώση σοβάδων, με αποτέλεσμα ασκούμενη βοηθός Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά.
Η κτιριακή κατάσταση του νοσοκομείου είναι τραγική. Το Σωματείο Εργαζομένων σημειώνει χαρακτηριστικά μια σειρά ζητήματα ακόμα: «Το Νοσοκομείο Κιλκίς για το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας το οποίο έχει λήξει πριν χρόνια. Οι ανελκυστήρες ατόμων δεν διαθέτουν πιστοποίηση, στην ηλεκτρική εγκατάσταση μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντι-ηλεκτροπληξιακούς διακόπτες και δεν υπάρχει ιατρός Εργασίας».
Τη δημοτική αρχή της Καλλιθέας, που «πέταξε στο δρόμο 44 συναδέλφους "παρατασιούχους", με τη δικαιολογία ότι εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και διαφορετικά θα ήταν "παράνομοι" από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες της 3Κ», καταγγέλλει η ΔΑΣ στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.
Πρόκειται, σημειώνει η ΔΑΣ, «για υλοποίηση στο ακέραιο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις που ανανεώνονταν τα τελευταία 4 χρόνια υπό την πίεση του μεγάλου αγώνα τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εντατικοποίηση της εργασίας από την έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες στα αμαξοστάσια της χώρας. (...) Δεν κάνουμε πίσω από τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Απαιτούμε: Την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Καμία απόλυση συναδέλφου συμβασιούχου».