Το σωματείο απαιτεί την εφαρμογή συνεχούς ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με συνεχές ωράριο λειτουργίας
Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, στα Σπάτα και αλλού, αναγκάζονται να μένουν ακόμα και 13 ώρες στο δρόμο λόγω του «σπαστού» ωραρίου (φωτ. από εξόρμηση στο «εκπτωτικό χωριό») |
Οπως καταγγέλλουν στο σωματείο τους πολλοί εργαζόμενοι σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, όπως είναι τα διάφορα Mall, «Mc Arthur» και «Smart Park» στην περιοχή των Σπάτων, εργαζόμενοι σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, το διακεκομμένο ωράριο που επιβάλλουν οι εργοδότες συνεπάγεται για τους ίδιους καθημερινή ταλαιπωρία.
Η δυνατότητα των καταστημάτων που λειτουργούν με συνεχές ωράριο να επιβάλουν διακεκομμένο ωράριο εργασίας στους εμποροϋπαλλήλους, έχει δοθεί από τον νόμο 4093/12 (παρ. ΙΑ.10 «Ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας και προώθηση της απασχόλησης - Χρονικό όριο λειτουργίας των καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών»).
Μάλιστα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων υπενθυμίζει ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία «από την 12/11/2012, ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4093/2012, είναι δυνατόν στο πλαίσιο της οργάνωσης του ημερήσιου χρόνου εργασίας να καθορίζεται μεσημβρινή ανάπαυση τουλάχιστον τριών ωρών (παρ. 6 του αρ. 42 του ν. 1892/1990), και για τους εργαζομένους καταστημάτων των οποίων η ημερήσια λειτουργία ακολουθεί συνεχές ωράριο».
«Είναι καθημερινός Γολγοθάς για αυτούς τους εκατοντάδες συναδέλφους μας η κάλυψη της χιλιομετρικής απόστασης από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική και η "μεσημβρινή" ανάπαυση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αυτοί κατά το διάστημα των τριών ωρών όπως ορίζει η διάταξη μένουν στο χώρο εργασίας ή γύρω από αυτόν, αναλώνοντας ουσιαστικά χρόνο και κόπο, διότι είναι αδύνατον να μεταβούν στον τόπο κατοικίας και να γυρίσουν πάλι στον τόπο εργασίας λόγω της απόστασης και λόγω των εξόδων», υπογραμμίζει ο Σύλλογος στο αίτημα που έχει καταθέσει.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημειώνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο "εκπτωτικό χωριό Mc Arthur", "Smart Park", είναι κάτοικοι Πειραιά, νοτίων προαστίων Αττικής, δυτικών προαστίων Αττικής», ενώ ξεκαθαρίζει ότι το «σπαστό» ωράριο αποτελεί βραχνά για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «έχοντας συγκεκριμένη γνώση και θέση για τον αντιλαϊκό, αντεργατικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου νόμου», απαιτεί άμεσα την κατάργηση της διάταξης, που «εξαναγκάζει χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να βρίσκονται στο δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, έως και 13 ώρες τη μέρα, και την εφαρμογή συνεχούς ωραρίου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με συνεχές ωράριο λειτουργίας, όπως ίσχυε».
Τις απολύσεις «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων στον Ομιλο ΕΛΤΑ, επειδή ζήτησαν από τον εργοδότη τους την αναγνώριση των τριετιών τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).
Οπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι «ενοικιάζονταν» από την SKYCOM και «το "παράπτωμά" τους ήταν ότι "τόλμησαν" να ζητήσουν από την εργοδοσία της SKYCOM την αναγνώριση των 3ετιών τους».
Το ΣΕΤΤΑ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της διορισμένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης των ΕΛΤΑ, γιατί «ανέχεται και επεκτείνει τις ελαστικές μορφές εργασίας. (...) Αποδεικνύεται και στην πράξη η κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό, τις τριετίες και τα υπόλοιπα δήθεν φιλεργατικά τους μέτρα. Επί της ουσίας, χιλιάδες εργαζόμενοι και στον κλάδο μας δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν, μιας και με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί, ο φόβος της απόλυσης καραδοκεί».
«Ευθύνες για αυτήν την κατάσταση έχουν και οι εργατοπατέρες στα σωματεία και την Ομοσπονδία στα ΕΛΤΑ», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο, καθώς «αρνούνται να γράψουν τους συναδέλφους "ενοικιαζόμενους" και συμβασιούχους στα σωματεία και με τις κατάπτυστες "κοινές συμφωνίες" τους χαντάκωσαν ό,τι δικαίωμα είχαν».
Το ΣΕΤΤΑ καλεί «τους συνάδελφους αορίστου χρόνου στα ΕΛΤΑ να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των απολυμένων. Ολοι μαζί με το κλαδικό μας σωματείο, το ΣΕΤΤΑ, να διεκδικήσουμε να γυρίσουν άμεσα στη δουλειά τους οι συνάδελφοι. Το δίκαιο αίτημα του σωματείου μας για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικιάσεως σε αορίστου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα αφορά το κοινό συμφέρον όλων των εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΤΑ. Είναι αίτημα που μπορεί να δώσει μερική λύση στην εντατικοποίηση της δουλειάς».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΣΕΤΤΑ αναλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, με πρώτη ενέργεια το μάζεμα υπογραφών σε σχετικό κείμενο του σωματείου.
Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε αγώνα για: Αμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων απολυμένων. Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου στα ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Εξω οι «δουλέμποροι» από τα ΕΛΤΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα «δουλεμπορικά» ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ. Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής και τη διανομή.
Να οργανωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους καλεί τους εργαζόμενους στην κουφετοποιία «Χατζηγιαννάκη» το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.
«Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει στα κορμιά μας, στο ξεζούμισμα των δυνάμεών μας, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην ατέλειωτη κούραση», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, η ανάπτυξη της εταιρείας είναι φανερή: «Σχεδιάζει νέο εργοστάσιο, πολύ μεγαλύτερο από το τωρινό. Παραπάνω παραγγελίες. Οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 10% του 2012, σήμερα έχουν πάνω από το 30% του τζίρου της εταιρείας. Διαφημίσεις, πλασάρισμα στα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της Ελλάδας. Υψηλότεροι τζίροι και κέρδη».
Από την άλλη, για τους εργαζόμενους η ανάπτυξη σημαίνει νέα βάρη: «Εντατικοποίηση στα "κόκκινα". Με τα ίδια άτομα, πολλοί περισσότεροι τόνοι. Εργαζόμενοι μέσω "δουλεμπορικών" για 2 μήνες στην αποθήκη. Απολύσεις χωρίς όρια. Πρώτα σακατεύονται οι εργάτες και μετά τους πετάει στους 5 δρόμους. Απλήρωτες υπερωρίες. Απλήρωτο διάλειμμα. Εργατικές ασθένειες. Ολοι οι εργάτες έχουν πρόβλημα με τη μέση τους. Κάποιοι αναγκάζονται να τα παρατήσουν για να μπορούν να περπατήσουν. Μισθοί στον πάτο. Δεν έχουν αναπληρωθεί ούτε οι απώλειες της μείωσης 20% που είχε γίνει μέσα στην κρίση ώστε "να σωθεί η επιχείρηση", που υπόσχονταν ότι θα επιστρέψει μόλις ξαναβγάλει κέρδη η επιχείρηση».
Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση βιομηχάνων - κυβέρνησης - ΕΕ, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες» και να διεκδικήσουν: Αυξήσεις στους μισθούς στα επίπεδα πριν την κρίση. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να μη σηκώνουν τόνους εμπορευμάτων οι γυναίκες. Μέτρα προστασίας από την εισπνοή της ζάχαρης και των χρωμάτων. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των μνημονίων, για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
Σε αποτίμηση της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που οργάνωσε προχώρησε στη συνεδρίασή του, την περασμένη Δευτέρα, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
«Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση από τα σωματεία», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, ενώ με παρακαταθήκη την επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση η Προσωρινή Διοίκηση συνεχίζει την προσπάθειά της η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να λειτουργήσει «με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας του νησιού».
Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά ζητήματα, τη συνεδρίαση απασχόλησε η άσχημη οικονομική κατάσταση του Εργατικού Κέντρου, «κληρονομιά» της προηγούμενης διοίκησης, και αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα, ιδιαίτερα για το πρόβλημα της καθυστέρησης της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Παράλληλα, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της λειτουργίας του κτιρίου του ΕΚ Κέρκυρας με εκδηλώσεις και δραστηριότητες, αποφασίστηκε «η παραχώρηση των αιθουσών να γίνεται δωρεάν στα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς της κερκυραϊκής κοινωνίας, καταργώντας το χαράτσι των 60 ευρώ που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση», αφήνοντας την οικονομική ενίσχυση του Εργατικού Κέντρου στην πρωτοβουλία και τις δυνατότητες του κάθε φορέα.
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η παράδοση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το ΔΣ εκφράζει την ανησυχία του «για την στάση του τέως προέδρου και του τέως γενικού γραμματέα και ιδιαίτερα της υπεύθυνης ταμείου, οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν βιβλία, έγγραφα, μητρώα, πρακτικά, τραπεζικό λογαριασμό, αποδεικτικά κίνησης λογαριασμού στη νέα διοίκηση, αλλά αορίστως δηλώνουν ότι τα έχουν αφήσει στον διοικητικό υπάλληλο, αρνούμενοι παράλληλα να δώσουν ενώπιον του ΔΣ εξηγήσεις για στοιχεία που εμπεριέχονται στα βιβλία και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά».