ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Συνεχίζουν να... προειδοποιούν τα υποσυντήρητα και γέρικα πλοία

Συνεχίζουν να προειδοποιούν οι απανωτές βλάβες των ακτοπλοϊκών πλοίων, ότι οι εφοπλιστές, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τροφοδοτεί την επιθετικότητά τους στο όνομα της ...«δίκαιης ανάπτυξης», μπροστά στο κυνηγητό του κέρδους δεν λογαριάζουν όχι μόνο τις ανάγκες του λαού για μεταφορές, αλλά ούτε την ανθρώπινη ζωή.

Από τις 18 Απρίλη μέχρι και χτες 7 Μάη, 9 ακτοπλοϊκά πλοία «έμειναν», εν πλω, λόγω βλαβών είτε στις μηχανές είτε στους καταπέλτες κ.ο.κ., συμβάντα που ταλαιπώρησαν εκατοντάδες επιβάτες και, το κυριότερο, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι «παραμονεύουν» όλες οι προϋποθέσεις για τα χειρότερα.

Χτες τα ξημερώματα, το πλοίο «BLUE STAR PAROS» επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς να καταφέρει να εκτελέσει το δρομολόγιό του, εξαιτίας βλάβης στο πηδάλιο που παρουσιάστηκε καθώς ταξίδευε ανατολικά της Αμοργού. Ετσι δεν κατάφερε να «πιάσει» στα λιμάνια Αιγιάλης, Δονούσας, Νάξου και Πάρου και βέβαια οι επιβάτες έμειναν αμανάτι.

Στη χτεσινή βλάβη έρχονται να προστεθούν αυτές που παρουσιάστηκαν στο διάστημα των περίπου 15 τελευταίων ημερών, στα πλοία: «ΕΡΑΤΩ», «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ», «ΑΠΟΛΛΩΝ», «AQUA BLUE», «ΜΑΡΕ ΝΤΙ ΛΕΒΑΝΤΕ», «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», «ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑΣΙΑ» και «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» είναι 32 ετών (έτος κατασκευής 1987), το «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» είναι 39 ετών (1980), το «AQUA BLUE» είναι 44 ετών (1975!), το «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ» 45 ετών (έτος κατασκευής 1974!).

Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα του θεσμικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που διατηρεί και επαυξάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που πηγάζει από τον κανονισμό της ΕΕ 3577, για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών. Με βάση τον κανονισμό, οι εφοπλιστές, εκτός του να δρομολογούν και αποδρομολογούν πλοία όποτε τους καπνίσει αφήνοντας νησιά στο έλεος της απομόνωσης και να αυξάνουν όποτε τους έρθει τα εισιτήρια, μπορούν να έχουν εν κινήσει πλοία υποσυντήρητα και αρκετά από αυτά γέρικα, που καλούνται να εκτελέσουν ταξίδια - οδύσσειες, με 20 λιμάνια πήγαινε - έλα και με ναυτεργάτες να βρίσκονται στο πόδι μέχρι τελικής πτώσεως. Δηλαδή να διαμορφώνουν τους όρους για ένα σοβαρό ναυτικό ατύχημα.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι λόγω της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, έχει γίνει «λάστιχο» και το απαγορευτικό στον απόπλου των ακτοπλοϊκών πλοίων, που υποτίθεται ότι ισχύει όταν πνέουν άνεμοι από 8 μποφόρ και πάνω. Ετσι, πριν δύο μέρες που οι άνεμοι έφταναν ακόμα και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο, πλοία βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται, όπως το «BLUE STAR 1» που δεν κατάφερε να πιάσει στη Σαντορίνη, ή το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» στο οποίο λαχτάρισαν οι 332 επιβάτες του, όταν λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής δεν κατάφερε να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μήλου και αναγκάστηκε να ρίξει άγκυρα σε έναν όρμο του νησιού κ.ά.

Από πάνω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιβράβευση, συνεχίζει με τη σειρά της, όπως πριν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να τους μπουκώνει με εκατομμύρια ευρώ επιδότηση για τις άγονες γραμμές και τώρα με το νέο «φρούτο» του μεταφορικού ισοδύναμου, χώρια τις φοροαπαλλαγές. Υπολογίζεται ότι την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο έχουν τσεπώσει σύνολο, για άγονες γραμμές και μεταφορικό ισοδύναμο, πάνω από 270 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΠΗΕΑ
Σε ενίσχυσή της καλεί η ΔΑΣ

Κάλεσμα συμμετοχής και ενίσχυσής της στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας απευθύνει η ΔΑΣ ΕΠΗΕΑ. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 10 Μάη, για την ανάδειξη της διοίκησης του Σωματείου και την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΠΤΥΜ.

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι η στήριξή της μπορεί και πρέπει να είναι η αφετηρία της αντεπίθεσης όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου. Στη διακήρυξή της ενόψει των εκλογών, αφού επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΕΠΗΕΑ, η οποία ακολούθησε την τακτική «του κοινωνικού εταιρισμού και της διαβούλευσης με την εργοδοσία» και «δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για αγωνιστική διεκδίκηση ΣΣΕ»,η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν διεκδικώντας: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς που να τείνουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Κατάργηση κάθε μορφής «ευέλικτης» και ελαστικής εργασίας. Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά! Αναγνώριση προϋπηρεσίας για όλους τους εργαζόμενους. Επαναφορά όλων των ωριμάνσεων που προβλέπονταν στις ΣΣΕ. Συγκεκριμένο, συνεχόμενο ωράριο, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο και συγκεκριμένες μέρες ανάπαυσης για τους εργαζόμενους με βάρδιες κ.ά.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΑΤΟΜΟεντόπισαν οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να σβήσουν φωτιά σε αυτοκίνητο στην παλιά Εθνική οδό Μεγαλόπολης - Καλαμάτας χτες τα ξημερώματα. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε στο 1ο χλμ. της παλιάς Εθνικής οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην είσοδο της Μεγαλόπολης και το νεκρό άτομο βρέθηκε στη θέση του οδηγού, φέροντας καθολικά εγκαύματα. Αγνωστη παραμένει η ταυτότητά του.

ΜΕ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματική και για το λόγο αυτόν παραμένει η απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού στα ΜΜΕ και ειδικά στον έντυπο Τύπο, η οποία επιβλήθηκε, κατ' επιταγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με υπουργική απόφαση το 2005. Εκδοτικές εταιρείες και εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί μερικά η από 29/7/2005 Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαφήμιση και χορηγία καπνού.

Αναστολή λόγω εκλογών

Λόγω των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, τα δικαστήρια όλης της χώρας αναστέλλουν τις εργασίες τους από 22 Μάη έως 5 Ιούνη. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα διενεργούνται πλειστηριασμοί, ενώ στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας η αναστολή λειτουργίας θα είναι από 22 Μάη έως 7 Ιούνη.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά αρχικά από 22 έως 31 Μάη, και εφόσον υπάρξουν επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η αναστολή λειτουργίας θα παραταθεί μέχρι και τις 5 Ιούνη. Ολες οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν πριν από τις 22 Μάη και δεν περατωθούν, συνεχίζονται μετά τις 5 Ιούνη.

Τα ζητήματα λειτουργίας των δικαστηρίων για την αυτόφωρη διαδικασία και τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα ρυθμιστούν από τους διευθύνοντες των δικαστηρίων.

Ημερομηνίες λήξης μαθημάτων για Γυμνάσια και Λύκεια

Η Τετάρτη 29 Μάη ορίζεται ως ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γυμνάσια της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τον προγραμματισμό της χρονιάς. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι για τα Γυμνάσια, οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διεξάγονται κατ' εξαίρεση, λόγω της διενέργειας αυτοδιοικητικών εκλογών, από την Πέμπτη 30 Μάη έως την Πέμπτη 6 Ιούνη. Οι εξετάσεις για μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 10 Ιούνη. Επίσης, τα αποτελέσματα της πρώτης εξεταστικής περιόδου πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη 11 Ιούνη, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου αυτοί μπορούν να επιδίδονται στους γονείς και κηδεμόνες από 29 Μάη έως 11 Ιούνη, σε ημερομηνία που θα κρίνει κάθε σχολική μονάδα.

Αντίστοιχα, για τα Γενικά Λύκεια η ημερομηνία λήξης μαθημάτων ορίστηκε η Τετάρτη 22 Μάη. Οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α' και Β' τάξης καθώς και οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' τάξης διεξάγονται από την Πέμπτη 23 Μάη έως την Πέμπτη 13 Ιούνη, ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Θυμίζουμε ακόμα ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν φέτος στις 6 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και στις 7 Ιούνη για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ΓΕΛ.

Στο Νοσοκομείο Βόλου ο Δ. Κουφοντίνας

Στα επείγοντα του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας λόγω αδιαθεσίας ο 61χρονος κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας, που ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 2 Μάη, διαμαρτυρόμενος για τη μη χορήγηση άδειας από τις φυλακές. Να σημειωθεί ότι χτες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέγραψε πως αρνείται θεραπευτική αγωγή, δεν δέχεται ορό και φαγητό. Ο κρατούμενος νοσηλεύεται φρουρούμενος κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ειδικό χώρο κρατουμένων.

Θυμίζουμε ότι μετά από 6 θετικές κρίσεις, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική εισήγηση το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε το νέο αίτημα του ισοβίτη κρατούμενου για χορήγηση της έβδομης άδειάς του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας έχει επικαλεστεί λόγους που άπτονται του ελέγχου των ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων που έχει εκφράσει ο κρατούμενος και άλλα επιχειρήματα φρονηματικού περιεχομένου. Είναι η τέταρτη φορά που το μέλος της «17 Νοέμβρη» κάνει απεργία πείνας και ο οργανισμός του είναι ήδη πολύ καταπονημένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ