ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
Σελ. /20
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Οριακή η κατάστασή του, παρά τη «μαγική εικόνα» που πλασάρει η Περιφέρεια Αττικής

Συνάντηση με τον Σύλλογο «Η Αθηνά» πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Πρωτούλης

Εικόνες εγκατάλειψης
Εικόνες εγκατάλειψης
Παρά τις όποιες βελτιώσεις, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, το Πεδίον του Αρεως, ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της Αττικής, «πάσχει σήμερα από την αδυναμία λειτουργίας των βασικών υποδομών του και από συγκεκριμένο σχεδιασμό που θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία του σε μόνιμη βάση και βάθος χρόνου». Την πραγματικότητα αυτή καταγράφει το υπόμνημα που παρέδωσε η διοίκηση του Συλλόγου «Αθηνά» Πεδίον του Αρεως, στον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο πάρκο.

Μαζί με τον Γ. Πρωτούλη ήταν και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και εκ νέου υποψήφιος, και από τη συζήτηση που είχαν με τον Σύλλογο, καθώς και από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν σε διάφορα σημεία του πάρκου, αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η οριακή κατάστασή του, παρά τους πανηγυρισμούς της περιφερειακής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ). «Οι πιάτσες των ναρκωτικών μπορεί να έφυγαν και να μεταφέρθηκαν σε άλλη γειτονιά του κέντρου, όμως η ζωή στο πάρκο δεν επανέρχεται όσο δεν βελτιώνονται οι υποδομές του», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων: Τα στάσιμα νερά στην «υδάτινη διαδρομή», τις βρύσες και τα κανάλια νερού που δεν λειτουργούν, την κατεστραμμένη μεγάλη παιδική χαρά, την ανυπαρξία μηχανημάτων υπαίθριας άθλησης. Επίσης, τις εικόνες εγκατάλειψης και ερειπίων στα αναψυκτήρια και τα κλειστά κιόσκια που, παρότι είναι νοικιασμένα σε εταιρεία από την Περιφέρεια, δεν λειτουργούν. Δεν λειτουργεί κανένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού, δεν υπάρχει πρόγραμμα για ήπιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ο λόφος Φινόπουλου είναι παραμελημένος, με κατεστραμμένους διαδρόμους, ρημαγμένο αναψυκτήριο...

Πινακίδα της Περιφέρειας, που διαφημίζει σημεία του πάρκου τα οποία δεν λειτουργούν
Πινακίδα της Περιφέρειας, που διαφημίζει σημεία του πάρκου τα οποία δεν λειτουργούν
Ολα τα παραπάνω και πολλά ακόμα «διώχνουν κόσμο αντί να τον προσελκύουν στο πάρκο, γι' αυτό παραμένει χωρίς ζωή. Οπότε, πάει πολύ να λέει η κ. Δούρου ότι το πάρκο είναι σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για "μαγική εικόνα". Οι όποιες παρεμβάσεις έκανε η Περιφέρεια ήταν για να κυκλοφορήσει ιλουστρασιόν φυλλάδια παραμονές των εκλογών, με φωτογραφίες από το πάρκο που ούτε κι εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε πού τραβήχτηκαν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδείχθηκε από τη συζήτηση ήταν η έλλειψη μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσει το πάρκο. «Είχε 35 εργαζόμενους, που βγήκαν στη σύνταξη. Τώρα είναι μόνο 7 οι μόνιμοι, εκ των οποίων οι 6 διοικητικό προσωπικό», αναφέρθηκε, κάτι που δείχνει τη γύμνια, που με τη σειρά της φέρνει την εργολαβοποίηση τομέων του πάρκου, δηλαδή την εμπορευματοποίηση και την αποσπασματική λειτουργία του αν και όποτε βρίσκεται ιδιώτης να αναλάβει τη δουλειά, και μάλιστα με προσωπικό που δουλεύει με μισθούς πείνας.

Ο Γ. Πρωτούλης, μεταφέροντας τις θέσεις του Κόμματος, ξεχώρισε την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην μπαίνει η λειτουργία του στη λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης εκτάσεών του για «να βγάζει τα έξοδά του», όπως λένε οι κυβερνήσεις. Επίσης, εστίασε στην ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλιώς ένα τέτοιο πάρκο δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από το ποιος θα έχει την «αρμοδιότητα», αν θα είναι η Περιφέρεια, ο δήμος ή το υπουργείο, τόνισε ότι αυτό είναι δευτερεύον, πρόκειται για αντιπαράθεση που γίνεται ώστε να συντηρείται το γνωστό παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών. «Το κύριο είναι να χρηματοδοτείται τακτικά και όχι εφάπαξ, να έχει όλο το απαραίτητο προσωπικό και να μη βάζει το χέρι στην τσέπη ο λαός για να το απολαμβάνει», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, τονίζοντας: «Χρειάζεται να είναι ελεύθερος, καθαρός, ασφαλής, καλοσυντηρημένος ο χώρος, για να ξαναγίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες που το έχουν ανάγκη. Αυτά είναι στοιχεία διεκδίκησης που αναδεικνύουμε διαρκώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρέπει να αποτελέσουν και κριτήριο ψήφου, για να ενισχυθεί η φωνή του ΚΚΕ μέσα και έξω από την Περιφέρεια».


Στάσιμα νερά
Στάσιμα νερά

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Με ΚΚΕ δυνατό οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι δεν σκύβουν άλλο το κεφάλι

Τους εργαζόμενους στα γραφεία της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής & Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Αθηνάς, επισκέφτηκε προχτές, Τετάρτη, ο Νίκος Σοφιανός, μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σπυριδάκη.

Σε μια πολύωρη περιοδεία σε όλα τα γραφεία της υπηρεσίας ο Νίκος Σοφιανός συζήτησε με τους εργαζόμενους, που έρχονται αντιμέτωποι και αυτοί με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο δήμος «γερνάει και συρρικνώνεται». Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι αλλαγές στα οργανογράμματα, τα προβλήματα από τη συγχώνευση των Διευθύνσεων Κτιριακής Υποδομής και Σχολικών Κτιρίων, οι επιπλέον αρμοδιότητες που δόθηκαν στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό, ήταν μερικά από τα προβλήματα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση με τον Νίκο Σοφιανό, ο οποίος τόνισε ότι η υποστελέχωση στις υπηρεσίες αυτές συνδυάζεται με την αντίστοιχη υποστελέχωση των τεχνικών συνεργείων τους. «Δείχνουν καθαρά ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης μεγαλώνει στο δήμο, είναι κεντρική πολιτική επιλογή», τόνισε. Πρόσθεσε ότι αυτές οι διαπιστώσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι «χρειάζεται να μεταφραστούν σε επιλογή που δεν θα είναι "μία από τα ίδια", αλλά να κάνουν την πραγματική διαφορά με ψήφο στο ΚΚΕ».

Συζητώντας ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους από τα 8μηνα του ΟΑΕΔ ο Νίκος Σοφιανός ανέδειξε «την ανάγκη εναντίωσής τους σε αυτό το καθεστώς, που ανακυκλώνει τους εργαζόμενους, που διαχειρίζεται την ανεργία με προγράμματα των 540 ευρώ μεικτά, προγράμματα που δείχνουν το αντίκρισμα που έχουν τα ψίχουλα της υποτιθέμενης αύξησης στον κατώτατο μισθό, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά είναι δικαίωμα αυτών των εργαζομένων, που έρχονται να καλύψουν τις επιβεβαιωμένες ανάγκες και τις ελλείψεις σε προσωπικό του δήμου». Ανέδειξε ότι είναι κεντρική πολιτική επιλογή των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, «που έχουν διαμορφώσει ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, καθώς και την ανάγκη να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και στην κάλπη».

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στον Τομέα Καθαριότητας του 1ου Διαμερίσματος Αθήνας μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Τζουμάκη. Συζητώντας μαζί τους ανέφερε ότι «είναι κρίσιμο τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι μπροστά στην κάλπη. Αν ψηφίσεις αυτούς που μας έφεραν έως εδώ είναι σαν να τους λες "αντέχω, φέρτε κι άλλα μέτρα"».

«Μπορούμε να βάλουμε φρένο. Το μέγεθος του ΚΚΕ στο δήμο, στην Περιφέρεια, στις ευρωεκλογές μετράει πολλαπλά, μετράει υπέρ του εργαζόμενου. Θα δείξει ότι ένας κόσμος είναι πια αποφασισμένος, δεν δέχεται να σκύβει άλλο το κεφάλι, δεν δέχεται άλλο να αφήνει τα δικαιώματά του στην άκρη, δεν δέχεται να προσαρμόζεται στα λιγότερα», τόνισε ο Ν. Σοφιανός, προσθέτοντας: «Βάζουν ξανά ψεύτικα διλήμματα και τη λογική του "μικρότερου κακού". Ομως, αυτοί που βάζουν τέτοια διλήμματα ευθύνονται για την απώλεια 4 - 5 μισθών το χρόνο, γιατί τέτοια είναι η κλοπή στο εισόδημα. Για παράδειγμα, το 2011 ο δήμος της Αθήνας πλήρωνε για μισθούς 178 εκατ. ευρώ και το 2019 δίνει 123 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 45 εκατ. είναι τα λεφτά που λείπουν από την τσέπη σας και οι συνάδελφοί σας που λείπουν, γιατί στη θέση του μόνιμου που συνταξιοδοτήθηκε, ήρθαν εργαζόμενοι που εναλλάσσονται και εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι και στο δήμο της Αθήνας στήνουν ψεύτικους καβγάδες, με τους υποψηφίους π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να χρεώνουν στον υποψήφιο της ΝΔ ότι θέλει να φέρει τις ΣΔΙΤ, ενώ τέτοιες συμπράξεις έφερε και ο Καμίνης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Ολοι μαζί ψήφισαν τον "Κλεισθένη", που προβλέπει ότι οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται με ιδιώτες, ότι οι δήμοι πρέπει να δίνουν σε εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων τα ακίνητά τους. Και η κα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίον του Αρεως έχει δώσει σε εργολάβους την καθαριότητα, το πράσινο και τη φύλαξη. Αρα, μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, γιατί είναι κοινή τους επιλογή η ιδιωτικοποίηση και οι συμπράξεις με τους ιδιώτες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μειώσεις των μισθών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ