ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2019 - Κυριακή 14 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Με χιλιοειπωμένα ψέματα προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους σε αγρότες - κτηνοτρόφους

Πληρωμένη απάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, όπως η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει τους αγρότες στο δρόμο, κόντρα και στην προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο δίκαιος αγώνας τους

Eurokinissi

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, όπως η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζει τους αγρότες στο δρόμο, κόντρα και στην προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο δίκαιος αγώνας τους
Το χιλιοειπωμένο ψέμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει λύσει τα προβλήματα των αγροτών και άρα δεν υπάρχει λόγος για αγροτικές κινητοποιήσεις επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα χυδαία επίθεση στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στοχεύοντας στις ψήφους αγροτών και κτηνοτρόφων.

Απαντώντας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει ότι «η αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της προπαγάνδας της είναι η αφορμή για την αήθη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «γι' αυτό έχουν αμοληθεί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθυμοι δημοσιογράφοι, διάφοροι παράγοντες υπουργείων και οργανισμών, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποκαταστήσουν την εικόνα της κυβέρνησης στους αγρότες».

Απάντηση σε ένα προς ένα τα ψέματα

Αποκαλύπτοντας ένα προς ένα τα ψέματα και την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρει μεταξύ άλλων:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Το αφορολόγητο όριο, έστω και κουτσουρεμένο, οι αφορολόγητες ενισχύσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα δεν είναι παραχώρηση της κυβέρνησης, αλλά κατάκτηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και των κινητοποιήσεων του 2016 με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα επί 40 συνεχή μερόνυχτα, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να το ψηφίσει, ενώ αρχικά διατυμπάνιζε ότι οι αγρότες δεν θα έχουν αφορολόγητο.

Είναι χοντρό ψέμα ότι το 90% των αγροτών δεν πληρώνει φόρο ή πληρώνει ελάχιστα επειδή έχει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο. Διότι οι αγρότες, όπως και άλλα λαϊκά στρώματα, φορολογούνται όχι με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά με βάση τα πλασματικά τεκμήρια διαβίωσης και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία υπερφορολογείται. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει δεκάδες φοροελαφρύνσεις για εφοπλιστές και βιομηχάνους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές στον ΕΦΚΑ από ό,τι πλήρωνε στον ΟΓΑ. Η μείωση που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ για τις εισφορές αφορά σε ένα πολύ μικρό μέρος, το 8% των αγροτών που έχουν υψηλά εισοδήματα και αυτό το παραδέχθηκε με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός, κ. Αραχωβίτης, ο οποίος είπε ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ ανακουφίζουμε τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες. Η απαράδεκτη σύνδεση της εισφοράς με τον κατώτερο μισθό των εργαζομένων προσπαθεί να δημιουργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό». Φέτος, που αυξήθηκε ο μισθός με λίγα ψίχουλα, αυξήθηκαν επιπλέον οι ασφαλιστικές εισφορές μας. Και βεβαίως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουμε συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστέο εισόδημα της επόμενης χρονιάς, με συνέπεια να πληρώνουμε ακόμη περισσότερα. Οσο για το τεράστιο ψέμα για τις αγροτικές συντάξεις, όποιος έγραψε την ανακοίνωση ξεπερνάει και τον εαυτό του.

Με τον απαράδεκτο νόμο Κατρούγκαλου ο αγρότης που βγαίνει σε σύνταξη παίρνει 49 ολόκληρα ευρώ για το 2019 και μόνο επειδή πλήρωνε για τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές στον ΟΓΑ η σύνταξή του κυμαίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία στα 320 ευρώ. Σύνταξη πείνας μετά από δεκάδες χρόνια δουλειάς στο χωράφι. Οσο για τις παροχές του ΕΦΚΑ, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό, το ίδιο τα νοσοκομεία, όποιος δεν έχει χρήματα να πληρώσει καλύτερα να μην αρρωστήσει (...) Για το ακατάσχετο, που και αυτό κάτω από την πίεση των τρακτέρ δόθηκε κουτσουρεμένο και μόνο για τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, θέλουμε να συγχαρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μαθηματικά που μας διδάσκει.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: Εχουν τόσο λερωμένη τη φωλιά τους που δεν τολμούν να πουν λέξη για το αίσχος των ανοιχτών τιμών σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που μας ανάγκασε να προσφύγουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη ληστεία που γίνεται σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, ενώ έπρεπε να λυθεί το θέμα με ευθύνη της κυβέρνησης (...) Δεν λένε λέξη για το ακριβότερο πετρέλαιο σε όλη την ΕΕ, όπου η μέση τιμή του είναι 60 λεπτά/λίτρο, και στην Ελλάδα 1,40 - 1,50 ευρώ/λίτρο.

Οτι η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση του αιτήματός μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως παίρνουν οι εφοπλιστές, με το επιχείρημα των «δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών» της χώρας. Ομως, οι ίδιες «δημοσιονομικές συνθήκες» επέτρεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει από τον προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο ή επιστροφή στον ειδικό φόρο καυσίμων σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες, ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες (...) Δεν λένε κουβέντα για το νέο χαράτσι, το πράσινο τέλος στο νερό, που επέβαλε η κυβέρνηση, ενώ το 2017 είχε δεσμευτεί ότι θα το παγώσει για 5 χρόνια.

ΕΛΓΑ: Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Χρωστάτε όλες οι κυβερνήσεις από 35 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2012 και δεν έχετε δώσει ούτε ένα ευρώ. Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί μόνο με τις δικές μας ασφαλιστικές εισφορές και από αυτές πληρώνονται οι εργαζόμενοι, καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδά του, δίνονται ποσά σε μνημονιακές υποχρεώσεις και ό,τι μένει μοιράζεται σαν φιλανθρωπία στους αγρότες επειδή οι κτηνοτρόφοι πολύ σπάνια αποζημιώνονται. Ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με τους αγώνες μας (...)

ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: Εχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, που σέρνουν στα «αγροτοδικεία» και στα ανακριτικά τμήματα τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους, όπως έγινε με την πρωτοφανή δίωξη στο Μπλόκο Νίκαιας, τη δεύτερη κιόλας μέρα των κινητοποιήσεων, χωρίς καν να έχουν το δικαίωμα της απολογίας οι αγρότες (...) 30 χρόνια δεν σταμάτησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις από την ποινικοποίηση και τον αυταρχισμό ούτε και τώρα θα σταματήσουν γιατί μας αναγκάζει η βάρβαρη πολιτική σας να βγαίνουμε στο δρόμο. Εσείς είσαστε οι «ηθικοί αυτουργοί» των μπλόκων και όχι οι συνδικαλιστές. Η δική σας πολιτική μάς εξαθλιώνει, μας ξεκληρίζει, κλείνει σπίτια.

Ο δίκαιος αγώνας θα συνεχιστεί

Κλείνοντας, η ανακοίνωση επισημαίνει: «Το ποια αιτήματα θα διεκδικεί το αγροτικό κίνημα και ποια μορφή αγώνα επιλέγει κάθε φορά, το αποφασίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και όχι εσείς (...) Τα προβλήματα και η αντιλαϊκότητα της πολιτικής σας δεν κρίνονται κάθε φορά από τον αριθμό των τρακτέρ που βρίσκονται στο δρόμο και παρεμπιπτόντως στο Μπλόκο Νίκαιας ήταν υπερδιπλάσια από ό,τι λέει η ανακοίνωσή σας (...) Εμείς εδώ θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια να διεκδικούμε γιατί πάνω από όλα είμαστε περήφανοι για τον δίκαιο αγώνα και την αξιοπρέπεια με την οποία τον δίνουμε, σε αντίθεση με τους εμπνευστές της χυδαίας ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας».


Απεργία των εργαζόμενων οδηγών δικύκλων

Από τη μαζική μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα

INTIME NEWS

Από τη μαζική μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα
24ωρη απεργία και μαζικές μηχανοκίνητες πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων (ντελίβερι - κούριερ), απέναντι στις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, «στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στη διανομή και τις ταχυμεταφορές, σε χώρους που βασιλεύουν η εκμετάλλευση, η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία, οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Η κακοπληρωμένη εργασία, η "ευελιξία" και η εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς υποτυπώδεις κανόνες προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ένταση στους κλάδους του Επισιτισμού, των Μεταφορών, αλλά και εκατοντάδων χώρων δουλειάς που απαιτείται η εξωτερική εργασία και στους οποίους δουλεύουν χιλιάδες συνάδελφοι».

«Οι κινητοποιήσεις που βάζουν μπροστά αιτήματα διεκδίκησης στους μισθούς, στην ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων είναι δίκαιες, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των συμφερόντων της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών τους», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει πλάτες στην εργοδοσία και να πάρει άμεσα μέτρα

Σε δήλωσή του για την απεργία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κούριερ - ντελίβερι, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε τα εξής:

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των διανομέων οδηγών δικύκλων, που αγωνίζονται για το μεροκάματο, για την ασφάλισή τους, για μέτρα προστασίας της ζωής τους. Τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα", πολλά από αυτά θανατηφόρα, στην πραγματικότητα εργοδοτικά εγκλήματα, αποτελούν την άλλη όψη της "ανάπτυξης" στους κλάδους των Μεταφορών και του Επισιτισμού. Η κυβέρνηση, αντί να κάνει πλάτες στην εργοδοσία, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία και να ικανοποιήσει άμεσα το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων ντελίβερι - κούριερ».

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα με την απεργία σημειώθηκε στην Αθήνα ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργαζόμενο διανομέα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε περισσότερους από 12 νεκρούς διανομείς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο 37χρονος εργαζόμενος διανομέας επιχείρησε να διασχίσει περπατώντας τη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, όταν κάθετα διερχόμενο αυτοκίνητο τον σκότωσε ακαριαία.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Αναδεικνύοντας τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των διανομέων καθώς και τις διεκδικήσεις τους, το ΚΚΕ επανακατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Χρήστου Κατσώτη, προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Η Επίκαιρη Ερώτηση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί τη μέρα της απεργίας, ωστόσο η συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κωλύματος της αρμόδιας υπουργού.

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ απαιτεί να λάβει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα για:

Εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας, με πλήρη Ασφάλιση για τους εργαζόμενους του κλάδου. Υποχρεωτική εφαρμογή κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ώρου για τους διανομείς. Ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη για την καταλληλότητα του εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς. Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση. Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ