ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Νομοθετική ρύθμιση ενταγμένη στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών
Τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - με τις γνωστές fast track διαδικασίες - στον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση».

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση:

-- Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο.

-- Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό «επίδομα» - χαρτζιλίκι ύψους 150 ευρώ, για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων μετακίνησης και διαμονής, μόνο μια φορά, για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετάσχει. Αν αποτύχει δεν θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα.

-- Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.

-- Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: Καλώς, Λίαν Καλώς, Αριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει τον γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια, σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

Κατηγοριοποίηση γιατρών αντί για ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι "άριστο", με στέρεη επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, που μπορεί και αξίζει να έχει ο λαός μας.

Το υπουργείο Υγείας για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας μάς διαβεβαίωνε ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ' επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές θα μας ενημερώσει έγκαιρα, ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί γι' αυτό, έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού, με τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος Υγείας και με περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα».

«Η νέα πρόκληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων - παραστάσεων διαμαρτυρίας. «Ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Απαιτούμε την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης. Να μην τολμήσουν να την εφαρμόσουν. Θα μας βρουν απέναντί τους».

Νέα αντιεπιστημονικά χτυπήματα πάνω στην άθλια κατάσταση της ΠΦΥ

Την πολιτική υποκατάστασης των δημόσιων Κέντρων Υγείας και ενός μέρους των αρμοδιοτήτων τους από τα φαρμακεία έρχεται να υπηρετήσει η τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο εμβολιασμός ωστόσο είναι ιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από γιατρούς ή άλλους υγειονομικούς με την παρουσία του γιατρού.

Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να «καλύψει» με αυτόν τον τρόπο την υποστελέχωση των μονάδων ΠΦΥ, την τεράστια έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού, να δώσει «λύση» που δεν θα «κοστίζει» στο κράτος.

Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για διεύρυνση των ιατρικών εργασιών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που είναι και διακηρυγμένος στόχος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Αντίστοιχα, η ίδια τροπολογία κατοχυρώνει τη διενέργεια πράξεων που αφορούν τη δημόσια Υγεία στις λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», δηλαδή στον συγκαλυμμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Ωστόσο, βήμα οπισθοδρόμησης αποτελούν και όσα προβλέπονται στο άρθρο 103 του νομοσχεδίου για την «ηλεκτρονική καταχώρηση παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων». Με το συγκεκριμένο άρθρο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις μαίες να συνταγογραφούν μια σειρά εξετάσεις όπως κύησης, τεστ Παπ.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκει να αποκρύψει όχι μόνο την τραγική έλλειψη που υπάρχει στην ΠΦΥ σε γυναικολόγους, αλλά και να μην προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις με μόνιμο και επαρκές προσωπικό σε γυναικολόγους με πλήρη δικαιώματα, για την κάλυψη των αναγκών του λαού, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερο το «κόστος».

Στην ουσία, με αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό τρόπο, η κυβέρνηση «υποκαθιστά» το ρόλο των γιατρών. Είναι μέτρα αντίστοιχα με την προώθηση της πρακτικής «τοκετός στο σπίτι», ως τάχα σύγχρονη αντίληψη που ουσιαστικά... επαναφέρει πρακτικές του περασμένου αιώνα με τους γνωστούς κινδύνους για τις έγκυες και τα έμβρυα! Είναι αντίστοιχη με τη θεωρία της «αυτοδιάγνωσης» και «αυτοφροντίδας» που προωθείται από την ΕΕ, ώστε οι ασθενείς να μην επιβαρύνουν μονάδες και προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας, αλλά να καταναλώνουν ένα μέρος των εμπορευμάτων της φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του κρατικού «κόστους», με δήθεν «μοντέρνα» φρασεολογία περιτυλίγονται σοβαροί αναχρονισμοί που συνιστούν οπισθοδρόμηση.

Μάλιστα, αυτήν την αλλαγή την ονομάζουν «αναβάθμιση» των μαιευτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για στρέβλωση. Αναβάθμιση θα ήταν η εξασφάλιση από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικής και σύγχρονης βασικής μόρφωσης και εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, στελέχωσης όλων των δημόσιων μονάδων με επαρκή αριθμό μαιών, περιορισμός των πολλών νυκτερινών βαρδιών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των επικουρικών κ.λπ. Αυτό που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι η θεσμοθέτηση ενός ορισμένου επιπέδου ιατρικών εργασιών στις μαίες δίχως την παρουσία εξειδικευμένων γιατρών, ακριβώς επειδή ο γιατρός «κοστίζει»...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρώτη δύναμη με τετραπλάσιες ψήφους η ΔΗΠΑΚ

Τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις ψήφους της, σε σχέση με τις εκλογές του 2015, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών - Συνεργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Λάρισας αναδείχθηκε, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, πρώτη δύναμη στις εκλογές του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκαν στις 27/2.

Για το νέο ΔΣ ψήφισαν 189 γιατροί (από 145 το 2015) και βρέθηκαν 13 λευκά και άκυρα.

Η ΔΗΠΑΚ πήρε 97 ψήφους (από 25 το 2015) και 4 έδρες.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 79 ψήφους (από 111) και 3 έδρες.

Για την ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 190 γιατροί (από 145), με 11 λευκά και άκυρα.

Η ΔΗΠΑΚ πήρε 107 ψήφους (από 38) και η «Αγωνιστική Συνεργασία» 72 (από 99).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΠ ευχαριστεί όλους όσοι τη στήριξαν, τονίζοντας ότι με όπλο και αυτό το θετικό αποτέλεσμα, με μαζικές διαδικασίες, «μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα αγωνιστούμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία (...) Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια νίκη όλων των γιατρών και θα αναζωογονήσει τον Σύλλογο ενάντια σε εκφυλιστικά και διαλυτικά φαινόμενα».

Σε συνέχεια των αρχαιρεσιών, στην πρώτη συνάντησή της με τον διοικητή των δυο νοσοκομείων της πόλης, Π. Νάνο, και τον αναπληρωτή διοικητή, Δ. Λιόλιο, η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) έθεσε τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στον τομέα της Υγείας και στο νομό Λάρισας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, αφού σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για το τρέχον έτος είναι κατά 1,5 εκατ. ευρώ μικρότερη από το 2018, τόνισε την ανάγκη για άμεση επίλυση της υποστελέχωσης Τμημάτων και Μονάδων (Ακτινολογικό, Ορθοπεδικό, Γυναικολογικό, Παιδοχειρουργικό, Παθολογικό, Μονάδα Αιμοκάθαρσης και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας κ.ά.), καλώντας τη διοίκηση να δεσμευθεί εγγράφως με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρωτιά για τη ΔΗΠΑΚ Γιατρών και στον Πύργο

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ και στις εκλογές της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, στις 5/3.

Για το νέο ΔΣ ψήφισαν 42 γιατροί. Η ΔΗΠΑΚ πήρε 29 ψήφους και η ΑΚΙ 10.

Για τον αντιπρόσωπο στην ΟΕΝΓΕ, η ΔΗΠΑΚ πήρε 35 ψήφους και η ΑΚΙ 7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ