ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Με ενιαίο κριτήριο μπροστά στην κάλπη, απορρίπτοντας τη λογική του «μικρότερου κακού»

Στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Ο Ν. Σοφιανός μιλώντας στους μουσικούς
Ο Ν. Σοφιανός μιλώντας στους μουσικούς
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες που εργάζονται στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, όπως και συνολικά οι εργαζόμενοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στο Ραδιομέγαρο ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συνοδευόμενος από τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η περιοδεία ξεκίνησε με συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μουσικών Συνόλων, μαέστρο Αναστάσιο Συμεωνίδη, ο οποίος μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σύνολα, όπως το ότι πολλοί από τους δημιουργούς είναι συμβασιούχοι, ότι δεν παίρνουν τα επιδόματα που δικαιούνται για τα μουσικά τους όργανα κ.ά., με τον Ν. Σοφιανό να αναδεικνύει ότι η προσπάθεια να αναβαθμιστεί το καλλιτεχνικό έργο προσκρούει στην πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος μίλησε στο διάλειμμα της Χορωδίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας καθώς και σε δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους.

Μιλώντας στους μουσικούς, εξήρε το έργο τους και θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει συνεργαστεί με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, για τη διοργάνωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής και στην έδρα του στον Περισσό, σε μια προσπάθεια του Κόμματος να αναδειχθεί ότι η κλασική μουσική δεν είναι για μια «ελίτ», δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά πρέπει να μπορεί να την απολαμβάνει πλατιά ο λαός.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των καλλιτεχνών τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει άσχημη τρία χρόνια μετά το «μαύρο»: Τα μεγάλα κενά παραμένουν, δεν υπάρχει οργανόγραμμα, συμβασιούχοι καλύπτουν Σύνολα που έπρεπε να απαρτίζονται από μόνιμους δημιουργούς, τα επιδόματα παραμένουν υποσχέσεις κ.ο.κ.

«Μην περιορίσετε τις προσδοκίες σας στη λογική του "μικρότερου κακού". Μπροστά στις εκλογές μην υποκύψετε στις μειωμένες απαιτήσεις. Μην υποκύψετε στα διλήμματα επιλογής ανάμεσα στο μικρότερο κακό», είπε απευθύνοντας κάλεσμα στήριξης του ΚΚΕ. Ξεχωρίζοντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς, να διαμορφώνονται τα Μουσικά Σύνολα με το ένα τρίτο των εργαζομένων τους να είναι συμβασιούχοι, να μην μπορεί να υπάρξει ένας προγραμματισμός με επίκεντρο τη δυνατότητα σήμερα να αναπτυχθεί η σκέψη του εργαζόμενου, ακούγοντας κλασική μουσική, ερχόμενος σε επαφή με αυτά τα μοναδικά έργα. Υπογράμμισε ότι όπως μια ορχήστρα ή μια χορωδία δεν μπορεί να λειτουργεί με «ανακυκλούμενους» καλλιτέχνες, «έτσι δεν μπορεί να ανακυκλώνονται και οι προσδοκίες, οι διαθέσεις μας μπροστά στην κάθε κάλπη».

Τους ενημέρωσε ότι με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση, το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων να καταργηθεί το άρθρο του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οπως είπε, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση «γιατί η λογική ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι συμβασιούχοι ανακυκλούμενοι είναι κεντρική πολιτική επιλογή. Γι' αυτό το αρνούνται και γι' αυτό έχουν θεσμικά κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι να μην έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Ανέδειξε ότι το κριτήριο με το οποίο θα τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι είναι ενιαίο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς «ο ίδιος άνθρωπος θα ψηφίσει σε όλες τις κάλπες, με την ίδια άδεια τσέπη, με την ίδια σκέψη βομβαρδισμένη από προβλήματα και αδιέξοδα». «Αρα, η επιλογή δεν πρέπει να είναι "μια από τα ίδια". Μπορεί να υπάρξει πολιτική διαφορά, "μέγεθος" σε αυτήν την πολιτική διαφορά, γιατί την επόμενη μέρα, άσχετα με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, χρειάζεται ένας κόσμος που αντιλαμβάνεται και έχει μια ριζοσπαστική σκέψη ένα ισχυρό ΚΚΕ, για να είναι δίπλα του, να τον στηρίξει, να προβάλει τις διεκδικήσεις, τα αιτήματά του, αλλά και για να δώσει ώθηση στην πολιτιστική ανάταση του λαού...».

Γιατί σαπίζουν τα ασθενοφόρα στο γκαράζ του δήμου Αμαρουσίου;

Από τη φιέστα της ΚΕΔΕ για την παραλαβή των ασθενοφόρων, Φλεβάρης 2016
Από τη φιέστα της ΚΕΔΕ για την παραλαβή των ασθενοφόρων, Φλεβάρης 2016
Το γεγονός ότι «σύγχρονα ασθενοφόρα σαπίζουν εδώ και μήνες στο γκαράζ του δήμου Αμαρουσίου, με ευθύνη του δημάρχου της πόλης και υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη, που σημειωτέον είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών», αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής. Τονίζοντας ότι προφανώς πρόκειται για τα ίδια ασθενοφόρα τα οποία ο δήμαρχος, με την ιδιότητά του προέδρου της ΚΕΔΕ, παρέλαβε το Φλεβάρη του 2016 ως δωρεά από την «Ομοσπονδία Εθελοντών Σαμαρειτών» της Γερμανίας, σε εκδήλωση στο Ζάππειο, αναφέρει σε σχόλιό της:

«Τα ασθενοφόρα παραλήφθηκαν, οι κορδέλες κόπηκαν, οι φωτογραφίες γεμάτες χαμόγελα τραβήχτηκαν, τα παχιά λόγια ειπώθηκαν, οι φίρμες "Δήμος Αμαρουσίου" κολλήθηκαν στα ασθενοφόρα...

...και τελικά, μετά από τρία χρόνια, ο δήμαρχος κ. Πατούλης και υποψήφιος περιφερειάρχης, ο ορκισμένος εχθρός της "κακοδιαχείρισης", ακόμα δεν έχει καταφέρει να τα θέσει σε κίνηση, να τα λειτουργήσει προς όφελος του λαού της πόλης που διοικεί...

Και την ίδια στιγμή, το ΕΚΑΒ έχει αποδεκατισμένο, ανεπαρκή και σαραβαλιασμένο στόλο, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις.

Συμπέρασμα; Η "νέα αρχή" που ευαγγελίζεται είναι ίδια και απαράλλαχτη με αυτή που φιλοδοξεί να παραλάβει από τη διοίκηση Δούρου, αποδεικνύοντας ότι εκτός από την αντιλαϊκή επίθεση, "συνέχεια" έχει και η κοροϊδία, η στάχτη στα μάτια των εργαζομένων».

Φλεβάρης 2019: Τα ασθενοφόρα δίχως πινακίδες σαπίζουν στο γκαράζ του δήμου Αμαρουσίου
Φλεβάρης 2019: Τα ασθενοφόρα δίχως πινακίδες σαπίζουν στο γκαράζ του δήμου Αμαρουσίου
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΙΚΑΙΑΣ
Θέλουμε τη νεολαία όρθια, να παλεύει για τη ζωή που της αξίζει

Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Παναγιώτη Κατηφέ για τη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο Νίκαιας

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στην περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο Νίκαιας, η οποία έχει μετατραπεί σε εστία διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

Για την κατάσταση αυτή, σε μια γειτονιά όπου βρίσκονται το 6ο Γυμνάσιο, το 4ο Λύκειο, η μεγαλύτερη παιδική χαρά της πόλης και οι εργατικές πολυκατοικίες, ο Παναγιώτης Κατηφές, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε:

«Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, διαδοχικά από ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά. Είναι η πολιτική που υποχρηματοδοτεί και αφήνει χωρίς προσωπικό προγράμματα απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ και το "18 Ανω", και υποστελεχώνει τα Κέντρα Πρόληψης.

Είναι η ίδια πολιτική που αφήνει όλους τους δήμους του Πειραιά χωρίς Κέντρο Πρόληψης, που ενώ έχει αποφασιστεί από το 2015 η λειτουργία του και έχει επιχορηγηθεί με 200.000 ευρώ, ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Ζήτημα για το οποίο έχουν ευθύνη η Περιφέρεια και η σημερινή δημοτική αρχή Νίκαιας - Ρέντης, που συμμετέχει στο ΔΣ, και παρά τις συνεχείς Ερωτήσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν έχουμε πάρει ουσιαστικές απαντήσεις για τη μη λειτουργία του εδώ και δύο χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και ήδη εδώ και 7 χρόνια το έχει επισημάνει η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όταν φορείς και μαθητές διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά του προγράμματος υποκατάστασης με μεθαδόνη και βουπρενορφίνη στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Απέναντί μας δεν είναι οι εξαρτημένοι αλλά η πολιτική που τους έχει φέρει στη χρήση, τα αδιέξοδα που γεννά ο σημερινός χαρακτήρας της κοινωνίας, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, που σπρώχνει χιλιάδες νέους στο περιθώριο της ζωής.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" διεκδικούμε μία αντιναρκωτική πολιτική που θα πατά στο τρίπτυχο Πρόληψη - Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη. Είμαστε αντίθετοι με τη γενίκευση του θεραπευτικού μοντέλου με τα υποκατάστατα ηρωίνης το οποίο επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι αναποτελεσματική γιατί απευθύνεται μόνο σε ηρωινομανείς, όταν το 85% των Ελλήνων χρηστών σήμερα κάνουν χρήση πάνω από τρεις ουσίες παράλληλα. Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να σπάσουν πιάτσες από το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά και να τις μεταφέρουν περιφερειακά και γύρω από τα νοσοκομεία σχεδόν όλης της Αττικής. Σήμερα τα προγράμματα με υποκατάστατα ηρωίνης του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αποτελεσματικότητα 10% για τους χρήστες ηρωίνης και μόνο για μία ουσία, ενώ παράλληλα τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του "18 Ανω" έχουν αποτελεσματικότητα περίπου 70% για όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Αυτή η πολιτική είναι η ίδια που από τη μία υποβαθμίζει την πρόληψη και τη θεραπεία και από την άλλη προωθεί την αθώωση των ναρκωτικών, γιατί θέλουν τη νέα γενιά στο περιθώριο της ζωής και των αγώνων. Για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" αυτό το ζήτημα, δηλαδή της ζωής και των αναγκών των νέων ανθρώπων, είναι ζήτημα μάχης και πρώτης γραμμής.

Παλεύουμε για λειτουργία Κέντρου Πρόληψης στην πόλη μας το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Παλεύουμε για δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό για κάθε νέο της πόλης, στα προγράμματα του δήμου. Παλεύουμε για χώρους Αθλητισμού και Πολιτισμού στην πόλη τα οποία θα ενισχύουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Παλεύουμε για μέτρα ενάντια στη σχολική διαρροή και για υποδομές Εκπαίδευσης στην πόλη με σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Θέλουμε τη νεολαία όρθια και με καθαρή συνείδηση, για να μπορεί να παλέψει για τη ζωή που δικαιούται και της αξίζει».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Σήμερα η σύσκεψη με φορείς και σωματεία για την Υγεία

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Κάλεσμα σε φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας να δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που διοργανώνει η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, για την οργάνωση δράσεων για «Υγεία για όλο το λαό», απευθύνει η δημοτική αρχή της πόλης.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.

Η δημοτική αρχή καλεί όλα τα «σωματεία και τους φορείς να πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί το ζήτημα της Υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι κάτι πολύ σοβαρό. Να απαιτήσουν από το κράτος όλα όσα χρειάζονται, χωρίς "κόφτες" και μακριά από τη λογική των ελάχιστων απαιτήσεων. Να αγωνιστούν για Κέντρα Υγείας με στελέχωση, να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων στο "Αττικόν", για να ανοίξει το "Λοιμωδών" ως σύγχρονο δωρεάν νοσοκομείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ