ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στις νέες αντεργατικές συμβάσεις στον ΣΥΦΑ

Σε σύσκεψη το Σάββατο 9/3 στις 7 μ.μ. στο γραφείο του Συνδικάτου, στον 4ο όροφο του ΕΚΘ, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την εργοδοσία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ), της μεγαλύτερης φαρμακαποθήκης στη Θεσσαλονίκη.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εργοδοσία του ΣΥΦΑ «κοιτάζει να πετσοκόψει τον πενιχρό μισθό των εργαζομένων, να ξεμπερδεύει με κάθε τρόπο με τους παλιούς, απαιτεί με πιέσεις και εκβιασμούς την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας, στην οποία ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, μετατρέποντας το 5ήμερο σε 6ήμερο, μεταβάλλοντας ακόμα και το ημερήσιο ωράριο εργασίας από συνεχές σε διακεκομμένο, σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας και όποτε θέλει, κάτι που στην ουσία σημαίνει παραίτηση από την προηγούμενη σύμβαση και υπογραφή μιας νέας, χειρότερης».

Η περηφάνια της εργοδοσίας για τα κέρδη και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα μάλιστα με το κλαδικό Συνδικάτο, αυτή η επίθεση έρχεται την ώρα που η εργοδοσία του ΣΥΦΑ «ανακοινώνει με περηφάνια την αναφορά του περιοδικού "Forbes" στην επιχείρηση ως μία από τις πιο κερδοφόρες του κλάδου στην Ελλάδα και διαφημίζει την επέκτασή της με νέα κτίρια και υπηρεσίες, με στόχο την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας της».

Το Συνδικάτο έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία της εργοδοσίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 22 Φλεβάρη. Επίσης έχει παρέμβει στην ίδια την εργοδοσία και στο χώρο εργασίας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους να μην υπογράψουν το νέο ψαλίδισμα των δικαιωμάτων τους, καλώντας τους σε κινητοποιήσεις και στη σύσκεψη του Σαββάτου για την οργάνωση αγωνιστικής απάντησης.

Παράλληλα επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «πανηγυρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να την στηρίξουν γιατί επαναφέρει τους μισθούς στην "κανονικότητα". Με απύθμενο θράσος, επιδεικνύουν στους εργαζόμενους και ειδικά στους νέους τα ψίχουλα της αύξησης και αξιώνουν από αυτούς να αγνοήσουν το τσάκισμα των συλλογικών μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, που συντελείται στη βάση του ισχύοντος αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου».

«Το παραμύθι που λέει πως όταν πάει καλά η επιχείρηση ευημερούν και οι εργαζόμενοι το νιώθουμε σήμερα στο πετσί μας!», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί «τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί την πάλη».

Τις ενέργειες της εργοδοσίας του ΣΥΦΑ καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και καλεί την εργοδοσία να ανακαλέσει τις νέες «συμβάσεις» που προτείνει στους εργαζόμενους.

«Η Ομοσπονδία μας καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο τους και να αντιπαλέψουν την εργοδοτική επίθεση», αναφέρει η ΟΕΦΣΕΕ. «Δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους στη μάχη αυτή».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Κατέρρευσε άλλο ένα σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος συνδικαλιστών

Σε δίκη που διεξήχθη χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά κατέρρευσε άλλο ένα σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος μελών της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στην τελευταία από τις εκατοντάδες μηνύσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί από την εργοδοσία ή για λογαριασμό της την περίοδο 2008 - 2010, στο πλαίσιο της βιομηχανίας διώξεων που είχε στηθεί ενάντια στο Συνδικάτο. Υπενθυμίζεται ότι και μέχρι χτες, όσα μέλη της διοίκησης σύρθηκαν στα δικαστήρια είχαν τελικά απαλλαγεί.

Στη χτεσινή δίκη κατηγορούμενοι ήταν ο Μύρωνας Σημαντήρης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, και ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου στον Πειραιά. Η κατηγορία αφορούσε αγωνιστική δράση του Συνδικάτου από τον Ιούλη του 2010, στην εταιρεία «Λάμδα Ναυς» η οποία είχε αναλάβει τις εργασίες επισκευής θαλαμηγού στα ναυπηγεία «Ατλας» στο Πέραμα. Η εταιρεία δεν πλήρωνε τους εργάτες, με αποτέλεσμα το Συνδικάτο να πετύχει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της επιχείρησης. Οταν έγινε γνωστό ότι η εταιρεία θα μετακινούσε τα εργαλεία της, μέλη του Συνδικάτου πήγαν στο χώρο των εργασιών για να ενημερώσουν τους εργάτες και να εμποδίσουν την κίνηση αυτή. Η εργοδοσία είχε τοποθετήσει υπάλληλό της (πρόκειται για τον μηνυτή) στη σκάλα του πλοίου για να εμποδίσει τους εργαζόμενους. Ομως αυτό δεν έγινε κατορθωτό, οι εργάτες ενημερώθηκαν και κατέβηκαν από το πλοίο.

Ενα χρόνο μετά, ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια των μελών της διοίκησης του Συνδικάτου. Ο μηνυτής επιχείρησε να «φορτώσει» στους συνδικαλιστές κάποιες αναπηρίες που είχε ο ίδιος στα χέρια από τροχαίο ατύχημα το 2006, ισχυριζόμενος ότι τις προκάλεσαν τα στελέχη του Συνδικάτου. Οι ισχυρισμοί του ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται ούτε από όσα αναφέρει το «Τζάνειο» Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύτηκε. Επιπλέον, ενώ στην πρώτη μήνυσή του το 2010 ο μηνυτής δεν αναφερόταν σε βλάβες στα χέρια του, ένα χρόνο μετά, σε υπόμνημά του, ισχυρίστηκε ότι προειδοποίησε πως είχε χτυπημένα τα χέρια του και πως επίτηδες τον χτύπησαν οι συνδικαλιστές! Επίσης, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των συνδικαλιστών αναγνώστηκε χτες στο δικαστήριο αγωγή που έχει κάνει ο μηνυτής εναντίον ασφαλιστικής εταιρείας το 2013, στην οποία σε ανύποπτο χρόνο δεν αναφέρει ότι χτυπήθηκε από τα μέλη της διοίκησης, αλλά ότι τα υλικά οστεοσύνθεσης, δηλαδή οι λάμες που είχε στα χέρια του, σπάσανε από άλλη αιτία τον Σεπτέμβρη του 2010, και όχι τον Ιούλη του 2010 που κατηγορούσε τους συνδικαλιστές... Τελικά, στην απόφασή του το δικαστήριο μετέτρεψε το κατηγορητήριο από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε η δίωξη σε βάρος των συνδικαλιστών, αφού είχε παραγραφεί ως αδίκημα.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Τετάρτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός και η παρέα του θα παίξουν «ζωντανά» αγαπημένα τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, σε ένα όμορφο λαϊκό γλέντι.

Κινητοποίηση ενάντια σε συνδικαλιστικές διώξεις

Παναττική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια σε διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές του κλάδου έχουν κληθεί από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» για ανωμοτί κατάθεση, στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα όπως διατάραξη ειρήνης, αντίσταση, σωματικές βλάβες κ.ά. Η κλήση αφορά συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου, πριν από ένα χρόνο, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Απαίτησε ΣΣΕ που να απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) πραγματοποίησε χτες η ΔΑΣ ΟΑΣΑ για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ΔΑΣ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ, Γ. Γλυκό, στον οποίο παρουσίασε ένα πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων: Αύξηση μισθών, μείωση ωραρίου, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) κ.ά.

Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο δεν του επιτρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, επιβεβαιώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, με τη διατήρηση και εμβάθυνση του αντεργατικού οπλοστασίου. Ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «προσπαθεί να κάνει κάτι» για τα μέτρα ΥΑΕ.

Να σημειωθεί ότι η ΔΑΣ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ, καθώς η διοίκηση της ΟΣΥ μιλά για μηδενικές αυξήσεις στον βασικό μισθό, ενώ οι προτάσεις των πλειοψηφιών στα ΔΣ των σωματείων κινούνται επίσης σε αυτήν τη λογική.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, που πραγματοποιούν στελέχη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο θα γίνει από τις 14 έως τις 17 Μάρτη, και μάλιστα σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων, συγκεντρώσεων και εξορμήσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Αύριο, Πέμπτη, στον κλάδο των ναυτιλιακών, στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά.
  • Δευτέρα 18/2, στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, σε καταστήματα τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς και Alpha).
  • Τρίτη 19/2, στον κλάδο των Μεταφορών, στον ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
  • Πέμπτη 21/2, στον κλάδο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, στα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
  • Σάββατο 23/2, στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο Καζίνο Πάρνηθας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «COSMOTE - eVALUE» ΑΤΤΙΚΗΣ
Από σήμερα οι αρχαιρεσίες, κόντρα στην εργοδοτική προσπάθεια παρεμπόδισης

Την άρνηση της διοίκησης της επιχείρησης στο αίτημα της εφορευτικής επιτροπής του Σωματείου για την παραχώρηση χώρου στις εγκαταστάσεις, της προκειμένου να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής.

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι αποτελεί το μοναδικό επιχειρησιακό σωματείο στη θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, «Cosmote - eValue», και η εταιρεία, με βάση τον συνδικαλιστικό νόμο, έχει σχετική υποχρέωση. Με έγγραφό του προς τη διοίκηση του Ομίλου και το υπουργείο Εργασίας ζητά: Αμεσα η επιχείρηση να υποδείξει τους χώρους που παραχωρεί για τη διεξαγωγή των εκλογών. Να παρέμβουν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου ώστε να μην παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση. Να μην προβεί η επιχείρηση σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παρακωλύσει τους εργαζόμενους από την ελεύθερη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, το Σωματείο ξεκαθαρίζει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά με το παρακάτω πρόγραμμα: Σήμερα Τετάρτη, 9 π.μ. - 1 μ.μ., κτίριο Αχαρνών, και 1.30 μ.μ - 5 μ.μ., κτίριο Αθηνάς. Αύριο Πέμπτη, 9 π.μ - 12 μ., κτίριο Αγίου Στεφάνου, και 1 μ.μ. - 5 μ.μ., κτίριο Τζιτζιφιών (Καλλιθέα). Παρασκευή 15/2, 12 μ. - 4 μ.μ., κτίριο Κεραμεικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ