ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επισπεύδονται οι αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις»

Σήμερα η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που έως την Παρασκευή θα ψηφιστεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο

ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΟΦΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Επιπλέον «αέρα» στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά., δίνει σήμερα στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, η υπογραφή και επίσημα του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 χωρών - μελών.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, επισημαίνεται πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα γίνει με το «νέο όνομα» της χώρας που δρομολογήθηκε από την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η επικύρωσή του από τα Κοινοβούλια των 29 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με πρώτο το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Φλεβάρη.

Ο Ν. Βούτσης προδιέγραψε ότι θα προωθηθεί προς ψήφιση ως απλή διακρατική συμφωνία. Αυτό σημαίνει πρακτικά διαδικασία «fast track». Δηλαδή, μία μέρα στην Επιτροπή, που σύμφωνα με τον Ν. Βούτση θα γίνει αύριο Πέμπτη, και μία μέρα συζήτηση στη Βουλή, που θα είναι η Παρασκευή. Μάλιστα, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων προβλέπεται ότι θα έχουν το πολύ 5λεπτες ομιλίες, ενώ δικαίωμα ομιλίας θα έχουν μόνο όσοι δεν ψήφισαν υπέρ στην Επιτροπή. Δικαίωμα παρέμβασης έχουν μόνο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού δεν προβλέπεται στις διακρατικές συμφωνίες άνοιγμα καταλόγου ομιλητών.

Αμέσως μετά την επικείμενη κύρωση του πρωτοκόλλου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και οι πρόσφατες συνταγματικές τροποποιήσεις.

Στις ΗΠΑ ο Ντιμιτρόφ

Νωρίτερα, είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπου συναντήθηκε προχτές βράδυ με τον Αμερικανό απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται πως ο Μίτσελ χαρακτήρισε «ιστορικές τις στιγμές» αυτές της επικείμενης εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο Ντιμιτρόφ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ελπίδα πως το Πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα ψηφιστεί σύντομα και από την αμερικανική Γερουσία.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ συναντήθηκε με τους διευθυντές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπέρκλεϊ και Μάρκους Τόμι, ενώ ακολούθως είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του «Εθνικού Δημοκρατικού Ιδρύματος» (NDΙ) Ντέρεκ Μίτσελ, την αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ιδρύματος Τζούντι Βαν Ρεστ, τον διευθυντή του Ιδρύματος Heritage Λουκ Κόφεϊ. Τέλος, λίγο πριν αναχωρήσει για την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Ντιμιτρόφ συναντήθηκε και με μέλη της Γερουσίας και του αμερικανικού Ατλαντικού Συμβουλίου στο οποίο έκανε στη συνέχεια και μία σύντομη ομιλία.

Ξανά στο τραπέζι τα σχέδια «ανταλλαγής εδαφών» για Κόσσοβο

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της βδομάδας βρίσκονται στις ΗΠΑ ή μετέβαιναν στην Ουάσιγκτον και άλλοι αξιωματούχοι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, κ.ά. Η παρουσία αυτών των αξιωματούχων σε μία κρίσιμη περίοδο ενόψει της έναρξης επίσημων παζαριών για τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας μόνον τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ορισμένα ΜΜΕ μάλιστα, όπως το «Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο» (IBNA) χτες επανέφεραν στο προσκήνιο πληροφορίες πως υπάρχει στα σκαριά συμφωνία μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για ανταλλαγές εδαφών, ώστε το Πρέσεβο (νότια Σερβία) με σημαντική αλβανική μειονότητα, να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο. Φέρεται επίσης πως προτείνεται να πάρει το στάτους «ειδικής περιοχής» ο (σερβικός) δήμος Μπουγιάνοβατς, που έχει επίσης σημαντική αλβανική μειονότητα, και ο παρακείμενος δήμος Μεντβέντα να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με κάποια άλλα χωριά. Φέρεται, επίσης, να προτείνεται το βόρειο Κοσσυφοπέδιο να πάρει «ειδικό καθεστώς» και οι δήμοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεπόσαβιτς να δοθούν στη Σερβία. Εγγραφο που επικαλείται το IBNA φέρει τις σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο να παίρνουν ένα ιδιότυπο «καθεστώς ανεξαρτησίας».

Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο το χτεσινό «ξέσπασμα» του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού, Ράμους Χαραντινάι, που αντιδρά σε μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης Τραμπ για «διορθώσεις συνόρων» μεταξύ Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας και γι' αυτό λέγεται πως του αρνήθηκαν οι ΗΠΑ την έκδοση βίζας για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και να συμμετάσχει αύριο Πέμπτη σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

Ο Χαραντινάι, λοιπόν χτες, διόρισε σαν «πολιτικό σύμβουλό» του τον καταδικασμένο εγκληματία πολέμου, πρώην διοικητή των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Σουλεϊμάν Σελίμι, τον οποίο και καλωσόρισε σαν «ζωντανό ήρωα που θα κάνει το Κοσσυφοπέδιο καλύτερο και ασφαλέστερο», προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις Σέρβων αξιωματούχων. Επιπλέον, ο Χαραντινάι αντέδρασε έντονα σε δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποδοκίμασε την πρόσφατη προσπάθεια της Πρίστινας να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σερβικών ορυχείων στην Trepca του βορείου Κοσσυφοπεδίου και πρότεινε να τεθεί το ζήτημα στο τραπέζι διαπραγμάτευσης μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων αξιωματούχων. Χαρακτήρισε τέλος την αντίδραση εκπροσώπου της ΕΕ «απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη», εκτιμώντας ότι είναι «ένδειξη πως η ΕΕ έχει χάσει τον δρόμο της στη δική της αυλή».

Βλέπουν «επενδυτικές ευκαιρίες»

Στο μεταξύ, την επίσκεψή του στη Βουλγαρία ολοκλήρωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που είχε σειρά συναντήσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ και άλλους αξιωματούχους. Οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία «στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας, πρωτοβουλιών δράσεων» έως το 2021, ενώ ο Ζάεφ εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή «συμπληρώνει» το διμερές «Σύμφωνο Φιλίας». Ο Μπορίσοφ, από τη μεριά του, πρότεινε την αύξηση των έργων υποδομών στους τομείς των μεταφορών και ανάπτυξης και την κατάργηση των δασμών μεταξύ ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι «εάν οι συντελεστές υποχωρήσουν στο μηδέν μεταξύ Βουλγαρίας και Μακεδονίας το εμπόριο θα ανέλθει στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

Νωρίτερα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός «Enterprise Greece» με την παρουσίαση εκθέσεων από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ρουμανία παρουσιάστηκαν τα «σημαντικά περιθώρια για επενδύσεις και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών». Ηδη, βέβαια, το ελληνικό κεφάλαιο βρίσκεται στην πρώτη θέση των επενδύσεων στην Αλβανία και στην τρίτη στην ΠΓΔΜ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα «σπρώχνουν» και το νέο παζάρι

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει το παζάρι πάνω στη διχοτομική «λύση» των «δύο συνιστώντων κρατών», θα συνεχίσει τις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία) τις επόμενες μέρες.

Ταυτόχρονα, ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς για την αποτίμηση των συναντήσεων της Λουτ έχει προγραμματίσει ο Ν. Αναστασιάδης στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή ενώ κυπριακά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι διατεθειμένος για μια συνάντηση άμεσα με τον Μ. Ακιντζί, ενώ φέρεται να έθεσε στις συνομιλίες κυρίως τα ζητήματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους τόνισε περισσότερο τα ζητήματα της πολιτικής ισότητας στο ομόσπονδο κράτος. Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, υπογράμμισε ότι «η υποχώρηση πρωτίστως από την πολιτική ισότητα αλλά και από τις συμφωνίες στις οποίες υπήρξε κατάληξη μέχρι σήμερα, δεν θα προσφέρει υπηρεσία προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας». Επίσης, ο Ακιντζί τις επόμενες μέρες θα ενημερώσει την κυβέρνηση και τη Βουλή του ψευδοκράτους.

Από την πλευρά του ο Πρόδρομος Προδρόμου, εκπρόσωπος του Αναστασιάδη, σημείωσε ότι «όπως ήταν φυσικό, έχουν εγερθεί θέματα που αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις». Ερωτηθείς αν θα έχει απευθείας επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Μ. Ακιντζί, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει και στο παρελθόν την ετοιμότητά του να έχει συνάντηση με τον κ. Ακιντζί».

Οι προετοιμασίες για το νέο παζάρι γίνονται την ίδια ώρα που μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί («ExxonMobil», «Total», ENI, «Γκαζπρόμ» κ.λπ.) διαγκωνίζονται για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής, ενώ η Τουρκία που διεκδικεί μερίδιο συνεχίζει τις προκλήσεις με διενέργεια ερευνών, με το πλοίο της «Μπαρμπαρός», μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Και βεβαίως όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν τα στρατιωτικά πλοία τους και στήνουν βάσεις για τις συνεχιζόμενες επεμβάσεις τους και την προστασία των συμφερόντων των μονοπωλιακών τους ομίλων, των ενεργειακών αγωγών, τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και προκαλώντας νέους κινδύνους για τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ