ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αποπροσανατολιστικοί καβγάδες με φόντο τα αλισβερίσια και τις μεταγραφές

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκαν χτες οι αποπροσανατολιστικοί καβγάδες για τις μετακινήσεις βουλευτών, τα αλισβερίσια, τους αλληλοεκβιασμούς, που κυριαρχούν αυτήν την περίοδο στο αστικό πολιτικό σύστημα και αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της σαπίλας του.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο των αντιπαραθέσεων έδωσε η ειδική συνεδρίαση για ορισμένες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής που αποφάσισε προχτές η επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, όπου, σημειωτέον, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα δεν προχώρησε τελικά στις αλλαγές που προετοιμάζονταν για την «προστασία» της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

Στο επίκεντρο της χτεσινής συζήτησης βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο η παρέμβαση Τσίπρα στην Επιτροπή όσο και οι επιστολές των 6 βουλευτών, που ουσιαστικά προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο πλαίσιο της «λασπομαχίας», ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Τραγάκης είπε ότι «υπάρχει θεσμικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα δημοκρατίας» και πως «βρισκόμαστε σε μια θεσμική εκτροπή», επανέλαβε δε ότι η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τις επιστολές των έξι. Αντίστοιχα, ο Ανδρ. Λοβέρδος έκανε λόγο για «πολιτική κατάπτωση και παρακμή». Ενώ θεματοφύλακες του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας εμφανίστηκαν και οι χρυσαυγίτες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Παρασκευόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για ορολογία που «προκαλεί ευτελισμό», θυμίζοντας πως «δεν μίλησε κανείς για ευτελισμό όταν μετακινήθηκαν βουλευτές στη ΝΔ». Για «ανηθικότητα» και «ευτελισμό» έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ζητώντας ...δεσμεύσεις ότι «εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου δεν θα αλλάζουν κόμμα οι βουλευτές». Στο μεταξύ, σε συνέχεια των διεργασιών, χτες παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού ο Δ. Τσιόδρας και χρέη νέου εκπροσώπου του κόμματος ανέλαβε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μπακογιάννη.

«Δεν εκβιαζόμαστε και ούτε μπορεί κανείς να μας εκβιάσει», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ενώ παρεμβαίνοντας στην εκλογολογία είπε ότι «σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν για τις ευρωεκλογές του Μαΐου». Δείχνοντας ότι η συζήτηση περί «θεσμών» αφορά την αποτελεσματικότερη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Ν. Βούτσης είπε ότι ίσως με την αναθεώρηση του Συντάγματος «να συζητηθούν πιο αυστηροί κανόνες για τη διάλυση της Βουλής έτσι ώστε η τετραετία να είναι πιο οριοθετημένη και διασφαλισμένη».

Αποτέλεσμα της στρατηγικής σύγκλισης οι ανταλλαγές βουλευτών ανάμεσα στα αστικά κόμματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας ανέφερε, για το θέμα των μεταγραφών, ότι ο λαός πρέπει να δει ότι «υπάρχει τέτοια σύγκλιση στα στρατηγικά αλλά και σε επιμέρους θέματα ανάμεσα στα αστικά κόμματα της Βουλής που δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βουλευτής να φεύγει από το ένα κόμμα στο άλλο, από τη μία εφεδρεία στην άλλη». Σημείωσε ότι η πραγματική σύγκρουση ήταν και είναι μία, «ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται αυτό το σύστημα, όπως γίνεται και σήμερα, και ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να το ανατρέψουν, που είναι το ΚΚΕ. Και αυτό εκφράζεται και σήμερα στη Βουλή».

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική σύγκλιση εκφράζεται και στις κοινοβουλευτικές πρακτικές, καθώς όλα τα αστικά κόμματα, που υποκριτικά καβγαδίζουν, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ πήραν βουλευτές το ένα κόμμα από το άλλο, ενώ βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που έφυγε από το ναζιστικό μόρφωμα, ετοιμάζει κοινό δρόμο τώρα με τον Π. Καμμένο.

Μόνο το ΚΚΕ «έχει θέση αρχής που λέει ότι όποιος βουλευτής διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε στις εκλογές παραιτείται, πάει στο λαό». Αυτό σημείωσε δεν το κάνει κανένα αστικό κόμμα, γιατί «αυτό που προέχει είναι η στήριξη γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα που συντάσσονται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Κοροϊδία χαρακτήρισε επίσης την αντιπαράθεση γύρω από το αν η παρέμβαση Τσίπρα ήταν «παρέμβαση στη διάκριση εξουσιών». «Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται από το κόμμα που έχει την πλειοψηφία και μάλιστα πλαστή πλειοψηφία, γιατί κανένας δεν παίρνει 51% από το λαό» σημείωσε, τονίζοντας ότι δηλαδή «δεν είναι κάποιος θεσμός υπεράνω» και προσθέτοντας ότι το κόμμα που παίρνει την πλειοψηφία ελέγχει όλες τις Επιτροπές της Βουλής. Οπως είπε «Κανονισμός της Βουλής και Σύνταγμα ερμηνεύονται με την αρχή της πλειοψηφίας, το ίδιο συμβαίνει και με την τάχα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που παράλληλα με τον διορισμό των δικαστών από την κυβέρνηση, καλείται να εφαρμόσει τους νόμους "καρμανιόλα" που ψηφίζονται στη Βουλή από την πλειοψηφία».

Αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές ομάδες επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική «για να καταγράφεται σε έναν βαθμό η θέληση του λαού», ενώ σημείωσε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες που συγκροτήθηκαν με εκλογές, ανεξάρτητα αν οι βουλευτές τους αλλάζουν κόμμα, πρέπει «να μπορούν να λειτουργήσουν στη Βουλή».

Σημείωσε πως το πιο βασικό είναι ότι ο ευτελισμός του κοινοβουλίου προέρχεται από τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζει και πως «πράγματι ο κόσμος συχαίνεται αυτά που βλέπει και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, αλλά και τις απαράδεκτες συμπεριφορές».

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα

Σήμερα η εκδήλωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6).

ΚΚΕ
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σε όλα

Σε σχόλιό του για τις μεταγραφές βουλευτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σε όλα, αφού μετά τις συγκλίσεις τους στην αντιλαϊκή πολιτική, τώρα ταυτίζονται και στις κοινοβουλευτικές τους πρακτικές, αφού όλοι τους εντάσσουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες βουλευτές που εκλέχθηκαν με άλλα κόμματα. Το μόνο που αλλάζει είναι οι ρόλοι: Οι μεταγραφές του ενός θεωρούνται "πράξη συνείδησης", ενώ του άλλου "συναλλαγή" κι αντίστροφα.

Ολα τα άλλα είναι μια τεράστια υποκρισία και των μεν και των δε για μπόλικο αποπροσανατολισμό του λαού που δικαιολογημένα αηδιάζει με τα φαινόμενα σήψης που χαρακτηρίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ