ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος, το διαβατήριο για τις «αγορές»

Στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των πλειστηριασμών και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων δείχνουν οι «θεσμοί»

Eurokinissi

Στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των πλειστηριασμών και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων δείχνουν οι «θεσμοί»
Σειρά από νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και άλλες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση για τις επόμενες βδομάδες στο πλαίσιο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» και ενόψει της έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Φλεβάρη.

Τα πορίσματα της συγκεκριμένης έκθεσης αναφορικά με την «πρόοδο» που συντελείται σε 16 «προαπαιτούμενα», ουσιαστικά θα αποτελέσουν τον «προπομπό» των αποφάσεων του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, σχετικά με την εκταμίευση προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό ποσού της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012, και που στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής εποπτείας» λειτουργούν ως «τυράκι» για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Το κυρίαρχο ζήτημα σε αυτήν τη φάση είναι η νέα νομοθετική παρέμβαση αναφορικά με τη διάλυση του καθεστώτος προστασίας που ισχύει για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια στην πρώτη κατοικία και ο νόμος «περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», που πλαισιώνεται από παρεμβάσεις όπως το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό, οι εκκρεμότητες στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη «βελτίωση» της λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι το τρωτό σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία» στην υποτιθέμενη προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, «αλλά την ίδια στιγμή να αποφευχθούν ο ηθικός κίνδυνος και τα κίνητρα για στρατηγική αθέτηση των υποχρεώσεων»...

Στην κατεύθυνση της διατήρησης των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων και της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων δείχνει και η πρώτη «έκθεση συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ, στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα. Μεταξύ άλλων, το κλιμάκιο του ΔΝΤ, εστιάζοντας στα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνει πως «οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του νομικού πλαισίου αφερεγγυότητας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών», τη γενίκευση δηλαδή των πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια.

Η έξοδος στις χρηματαγορές

Την ίδια ώρα, με «αβάντα» και με καλύτερο κράχτη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για μια σχετικά περιορισμένη έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές μέσω έκδοσης κρατικού ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Το νέο εγχείρημα στηρίζεται και στη σχετική βελτίωση που καταγράφουν σε αυτήν τη φάση οι αγορές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Πρόκειται για «κοινοπρακτική έκδοση» που θα «τρέξουν» οι τράπεζες Bank of America, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale.

Εξάλλου, το ελληνικό κρατικό χρέος, τόσο σε απόλυτο όσο και σε σχετικό μέγεθος, συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης, ως αποτέλεσμα βέβαια των διαδοχικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης αναφορικά με τα επιτυχή κλεισίματα των «αξιολογήσεων» και με την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τέλος του γ' τριμήνου του 2018 εμφανίζεται στα 335 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 11,6 δισ. σε σχέση με το β' τρίμηνο και κατά 21,5 δισ. σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2017.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, έφτασε στο 182,2% του ΑΕΠ από 174,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε όσους πίνουν νερό στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ και ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους την εναντίωση σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της λεγόμενης «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως είναι η Ενέργεια, αναδεικνύουν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με αφορμή την παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Με κοινή τους δήλωση, ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Νώντας Στολτίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης, η Αντωνία Χόλμπα - Τζιφρή, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας, η Μιμίκα Ναλπαντίδου, υποψήφια δήμαρχος Φλώρινας, και ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αμυνταίου, σημειώνουν:

«Οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του διαγωνισμού, φέρνουν στην επιφάνεια την ουσία της "απελευθέρωσης της αγοράς" - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ολες οι κινήσεις γίνονται με στόχο την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων και των συμπράξεών τους, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ (μόνιμοι, συμβασιούχοι, εργολαβικοί), μακριά από τις ανάγκες του λαού, συνολικότερα, για πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Στα παζάρια έχει μπει η μείωση του μισθολογικού κόστους, με "εθελούσιες εξόδους", πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις προσωπικού, για να "προικοδοτηθούν" οι λιγνιτικές μονάδες ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Αποδεικνύεται έτσι από πού βγαίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς τα υψηλά και ανταγωνιστικά κέρδη απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ΑΕ και ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους την εναντίωση σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως είναι η Ενέργεια. Να γυρίζουν την πλάτη σε όσους κεντρικά και τοπικά (κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, τοπικές παρατάξεις και παράγοντες) "πίνουν νερό" στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" - ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και διαφοροποιούνται μόνο στον τρόπο που αυτή θα προχωράει, ανάλογα με τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Να διεκδικήσουν:

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό, γιατί έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους.

-- Να μειωθεί κατά 30% η τιμή της κιλοβατώρας για τη λαϊκή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

-- Να γίνει διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή.

-- Η Ενέργεια να πάψει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματιών και να διεκδικήσει ο λαός να γίνει λαϊκή περιουσία, μέσα στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, με το κουμάντο να το κάνουν οι εργαζόμενοι».

Περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου στην έδρα της «Εγνατίας»

Στην έδρα της «Εγνατία ΑΕ», κατασκευάστριας και διαχειρίστριας της Εγνατίας Οδού, περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, τον πρόεδρο της εταιρείας και τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και εξυπηρετώντας άμεσα τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων κατασκευαστικών ομίλων, παραδίδει και την Εγνατία οδό, τη διαχείριση και τα κέρδη της, στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μέσα από τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε η ανησυχία τους για την τύχη της εταιρείας και των θέσεων εργασίας τους μετά την απόφαση του υπουργείου Υποδομών να τους καλέσει - εκβιάσει να δηλώσουν τη βούλησή τους να φύγουν από την εταιρεία και να μεταταγούν σε υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή σχεδιάζουν δραστικούς περιορισμούς προσωπικού.

Μάλιστα, το βασικό επιχείρημα του υπουργείου για να εκβιαστούν οι εργαζόμενοι να δεχθούν να φύγουν από την εταιρεία, ώστε να κλείσει για να περάσει η διαχείριση στους ιδιώτες, είναι ότι «με τις μετατάξεις και την άρνηση υπογραφής του προϋπολογισμού της εταιρείας από το υπουργείο Υποδομών, προστατεύονται η εταιρεία και οι εργαζόμενοι, πιέζεται το ΤΑΙΠΕΔ». Δηλαδή, η κυβέρνηση κλείνει την εταιρεία και «εξαφανίζει» τους εργαζόμενους για να... προστατέψει και την εταιρεία και τους εργαζόμενους.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος ενημέρωσε για τη σημασία που δίνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε δίκτυα μεταφοράς όπως η Εγνατία Οδός, όχι μόνο για εμπορικούς σκοπούς, δηλαδή κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και για στρατιωτικούς λόγους, ως υποδομές μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί το κύριο μέρος του «μεντεσέ» της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατηγικής στα Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό εταιρειών για την ανάληψη της διαχείρισης του έργου, με τεράστια, εξασφαλισμένα κέρδη από τα διόδια, τα οποία θα αυξάνονται. Τόνισε ότι σκοπός της «εξαφάνισης» των εργαζομένων είναι όχι μόνο η «ελάφρυνση» της παραχωρησιούχου εταιρείας από εργαζόμενους με σχετικά συγκροτημένα δικαιώματα και η αντικατάστασή τους από πάμφθηνο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, αλλά και η «εξαφάνιση» εκείνων των εργαζομένων που με τις γνώσεις και την πείρα τους έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την ιδιωτική εταιρεία σε θέματα ασφάλειας των μετακινήσεων και του υπέρογκου κόστους που θα επιρρίψουν σε κράτος και μετακινούμενους.

Σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί ο αγώνας των εργαζομένων, να γίνει πλατιά ενημέρωση του λαού που χρυσοπληρώνει με διόδια τη χρήση του αυτοκινητόδρομου, σε κατεύθυνση συσπείρωσης και κοινής δράσης, με αίτημα - στόχο: Εγνατία Οδός αποκλειστικά δημόσια (ιδιοκτησία και διαχείριση). Να δυναμώσει ο αγώνας για κατάργηση όλων των διοδίων, να μπει τέλος τώρα στις διαδικασίες μετάταξης του προσωπικού με πλήρη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με όλα τα κατακτημένα δικαιώματα.

Οπως είπε ο Σ. Ζαριανόπουλος, παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, «η εταιρεία σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές - κατασκευαστικές - ερευνητικές εταιρείες του Δημοσίου πρέπει να αποτελέσουν τη βάση συγκρότησης ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που μπορεί να ικανοποιήσει τις πιεστικές ανάγκες για κατασκευαστικά έργα για τις λαϊκές ανάγκες και τη συντήρησή τους (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.), αξιοποίησή τους για αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, εξασφαλίζοντας μόνιμη εργασία σε όλες τις ειδικότητες (εργαζομένων και επιστημόνων) που απασχολούνται σε κατασκευαστικά έργα και αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια κάθε φορά που αυτά τελειώνουν».

Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο, που απαντά σε άμεσες, πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, συνεπάγεται σύγκρουση με τον πυρήνα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεπάγεται ένταση των αγώνων, κοινωνική συμμαχία και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στο κίνημα και στις εκλογές, παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ