ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ και παρότρυνση σε πραξικόπημα

Μαζί με άλλες συμμαχικές τους κυβερνήσεις, αναγνώρισαν ως «μεταβατικό Πρόεδρο» τον Χ. Γκουαϊδό έναντι του εκλεγμένου Ν. Μαδούρο

Αλλη μια επιβεβαίωση της οξυμένης αντιπαράθεσης και διαπάλης που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα αποτέλεσε η χτεσινή μέρα, όπου με αφορμή τη λήξη της δικτατορίας του Μάρκος Πέρες Χιμένες πριν από 61 χρόνια, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης από το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αλλά και ενάντια σε αυτήν από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που ανοιχτά καλεί σε ανατροπή του Προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ως «καταχραστή της εξουσίας».

Μάλιστα ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Βουλής (η οποία από το 2016 ελέγχεται κατά τα 2/3 από την αντιπολίτευση, αλλά έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), αυτοανακηρύχθηκε χτες Πρόεδρος της χώρας και διακήρυξε ότι δήθεν «θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία και θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές». Τον συγκεκριμένο αστό πολιτικό έσπευσε να αναγνωρίσει αμέσως ως «μεταβατικό Πρόεδρο» η αμερικανική κυβέρνηση, με δηλώσεις τόσο του Προέδρου Ντ. Τραμπ όσο και του αντιπροέδρου Μ. Πενς. Σε αναγνώριση του Γκουαϊδό προχώρησαν επίσης ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Παραγουάη.

Μετά απ' αυτό, ο Μαδούρο ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρήσει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δίνοντας διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προέτρεψε την Εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα κατά της Βουλής για σφετερισμό αρμοδιοτήτων.

Τόσο ο Γκουαϊδό όσο και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον στηρίζουν έχουν καλέσει ανοιχτά το στρατό σε πραξικόπημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος έδωσε πλήρη κάλυψη στη στάση ομάδας αξιωματικών οι οποίοι έκλεψαν οπλισμό αλλά στη συνέχεια εξουδετερώθηκαν.

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην αποσταθεροποίηση της χώρας συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πλαίσιο το ΚΚ Βενεζουέλας, προτρέποντας σε λήψη επαναστατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των εργαζομένων. Επίσης ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος του τεράστιου πληθωρισμού μέσα από ένα άμεσο διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, των αγροτών και λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, μέτρα για τον άμεσο έλεγχο των αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, δίωξη των διεφθαρμένων υπαλλήλων όπου κι αν βρίσκονται. Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πρακτικές στην επαρχία της Αράγκουα, όπου διώκονται εργάτες συνδικαλιστές στην εταιρεία «Agropatria» οι οποίοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

ΣΥΡΙΑ
Σχεδιασμοί και αντιδράσεις σε κλίμα αναβρασμού και αντιθέσεων

Από τις πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές στη Λαττάκεια
Από τις πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές στη Λαττάκεια
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Την έντονη αντίδραση Ρωσίας και Συρίας προκαλούν οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, με την κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή, αναδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, τις συγκρούσεις συμφερόντων στην περιοχή. Το ίδιο διάστημα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μετέβη στη Μόσχα, βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλ. Πούτιν στο σχέδιό του για τουρκική «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 32 χλμ. στη βορειοανατολική Συρία. Το σχέδιο του Ερντογάν και οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων στη Συρία ξεδιπλώνονται στο φόντο της συνεχιζόμενης τουρκοαμερικανικής αντιπαράθεσης στα σχέδια της Αγκυρας για κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης σε βάρος των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG, που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, καλωσορίζοντας τον Ρ. Τ. Ερντογάν στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι είναι «προσωπικό επίτευγμα» του τελευταίου η σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων, εκτιμώντας ότι οι συχνές συναντήσεις τους «αποδίδουν θετικά αποτελέσματα». Ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες αναζητούν «λύσεις σε περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας», κρίνοντας πως συνεργάζονται στενά «για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Συρίας».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κάλεσε ξεκάθαρα το Ισραήλ να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δεινοπαθούσα επί χρόνια από τις ένοπλες συγκρούσεις Συρία να μετατραπεί σε πεδίο ξεκαθαρίσματος γεωπολιτικών λογαριασμών». Κάλεσε μάλιστα όλες τις πλευρές να αναλογιστούν τις ενδεχόμενες συνέπειες από έναν «νέο κύκλο χάους» στη Μέση Ανατολή. Η ίδια εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης στη βορειοανατολική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, διαπιστώνοντας στη συνέχεια πως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν «συγκεκριμένα μέτρα» για τη λεγόμενη «αποχώρηση των στρατευμάτων» τους από τη Βόρεια Συρία. Πρόσθεσε ακόμη πως το «κυριότερο ζήτημα τώρα είναι να μην επιτραπεί η κλιμάκωση της έντασης στη βορειοανατολική Συρία».

Σε προχτεσινοβραδινή ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τη Μέση Ανατολή, ο Σύρος πρέσβης Μπασάρ Τζαφάρι είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ και τους συμμάχους του ότι η Συρία θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα σε αυτοάμυνα και θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, εξαπολύοντας επίθεση στο ισραηλινό διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» στο Τελ Αβίβ. Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρέσβης Ντάνιν Ντανόν προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες επιθέσεις της χώρας του στην ξένη χώρα, οξύνοντας τη γεωπολιτική αντιπαράθεση με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ξανά για προσπάθειες περιφερειακής αποσταθεροποίησης και «αντι-ισραηλινές» επιθέσεις.

Νέα επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε πως θα πρέπει «να δοθούν εγγυήσεις» για την προστασία των συμμαχικών δυνάμεων «που πολέμησαν και πέθαναν πολεμώντας το "Ισλαμικό Κράτος"», υπονοώντας τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές». Ο Πομπέο επανέλαβε επίσης τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για τις τουρκικές «ανησυχίες ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, περίπου μία βδομάδα πριν την αποστολή Τούρκων διπλωματών στην Ουάσιγκτον στις 5/2 για συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επίκεντρο την κατάσταση στην τουρκο-συριακή μεθόριο και τα τουρκικά σχέδια για εισβολή και στο Μάνμπιτζ της ΒΑ Συρίας.

Παράλληλα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή αξιωματούχους ή ιδιώτες που «παρέχουν χρηματοδότηση» στη συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, τις συριακές αρχές ασφαλείας ή στην Κεντρική Τράπεζα Συρίας. Απώτερος στόχος των Αμερικανών βουλευτών είναι να μειωθεί ο ανταγωνισμός από ξένα μονοπώλια και να ανοίξει μελλοντικά ο δρόμος σε αμερικανικά μονοπώλια που θα θελήσουν να επωφεληθούν από το χορό εκατοντάδων δισ. δολαρίων που θα σημάνει το τεράστιο έργο μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Συρίας.

Ισραηλινές απειλές για επίθεση σε «Χεζμπολάχ» και «Χαμάς»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Απροκάλυπτες απειλές για στρατιωτική δράση κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας και κατά της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο εκτόξευσαν χτες ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πολώνοντας και δυναμιτίζοντας το κλίμα έντασης στις σχέσεις με γειτονικές χώρες περίπου δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (9 Απρίλη).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απείλησε, για μία ακόμη φορά, τη «Χαμάς» με κλιμάκωση στρατιωτικής δράσης και «σθεναρή απάντηση» λέγοντας στη διάρκεια επίσκεψης στη στρατιωτική βάση «Σίζαφον»: «Υπάρχουν κάποιοι στη Γάζα που σκέφθηκαν ότι μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι. Προτείνω να αντιληφθούν πως η απάντηση μπορεί να είναι καταστροφική και πολύ οδυνηρή και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και κλιμάκωση». Κατηγόρησε επίσης το Ιράν για αποσταθεροποιητική πολιτική χαρακτηρίζοντάς το «πρώτιστο εχθρό» και θεωρώντας πως έχει εκφράσει την πρόθεση «να μας καταστρέψει με πυρηνικά όπλα». Αυτά μολονότι το Ιράν δεν διαθέτει τέτοιου είδους οπλοστάσιο, όπως διαθέτει το Ισραήλ.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, συναντώντας τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, απείλησε με στρατιωτική επίθεση τον Λίβανο κατηγορώντας τη «Χεζμπολάχ» ότι κατασκευάζει με τη βοήθεια του Ιράν «πυραύλους ακριβείας στην καρδιά της Βηρυτού»! «Αυτή η δραστηριότητα είναι πιθανόν να μας αναγκάσει να απαντήσουμε και κάνοντάς το αυτό θα συρθεί όλη η περιοχή σε μία κλιμάκωση που θα βλάψει τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος, καλώντας τον Γάλλο Πρόεδρο να ασκήσει επιρροή και πιέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση του Λιβανέζου εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι να αναλάβει δράση ώστε να περιορίσει τις δραστηριότητες της «Χεζμπολάχ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες ενόψει τοπικών εκλογών

Παραιτήσεις και «τριγμοί» στο CHP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται οι διεργασίες στα αστικά πολιτικά κόμματα της Τουρκίας, όπου στις 31 Μάρτη θα στηθούν ξανά κάλπες (τοπικών εκλογών) με φόντο την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων ειδικά την τελευταία 5ετία.

Αν και συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για τις συνεργασίες στην αντιπολίτευση, ο νέος εκλογικός συντονισμός του σοσιαλδημοκρατικού CHP και του νεοφιλελεύθερου IYI δεν μπορεί να κρύψει τις πιέσεις που παραμένουν στο αντίπαλο στρατόπεδο του κυβερνώντος (ισλαμοσυντηρητικού) ΑΚΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ανακοίνωσε την παραίτησή του από το CHP ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, πρώην δήμαρχος (με τη στήριξη του CHP) στο δήμο Σισλί, στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενος ότι αν και απομένει μόλις ενάμισης μήνας για τις εκλογές, η ηγεσία του CHP δεν έχει ανακοινώσει υποψήφιο για το Σισλί. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του δημάρχου, γεννώντας εύλογα ερωτήματα για επαφές που πιθανώς ήδη «τρέχουν» στις παρυφές του CHP. Αλλωστε, μην ξεχνάμε τους «κλυδωνισμούς» που προέκυψαν για το CHP μετά και από τις περσινές προεδρικές εκλογές, όταν ο υποψήφιος Πρόεδρος, που στήριξε το κόμμα, Μουχαρέμ Ιντζέ, διεκδίκησε την ηγεσία του. Αφού απέτυχε (για δεύτερη φορά), ξεκίνησε περιοδεία σε όλη τη χώρα, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο προσπάθειες που εδώ και χρόνια γίνονται για τη συγκρότηση «πόλου» ικανού να αναμετρηθεί με το ΑΚΡ και την ηγεσία Ερντογάν.

Ενδεικτική για την κατάσταση στο CHP είναι και η παραίτηση του Αζίζ Κοτσάογλου, δημάρχου στην περιοχή Αλιάγα της Σμύρνης εδώ και 15 χρόνια, περιοχή που θεωρείται προπύργιο του CHP. Ο Κοτσάογλου αντέδρασε κι αυτός επειδή το CHP δεν έχει ορίσει ακόμα υποψήφιο δήμαρχο, δηλώνοντας κι αυτός ότι ακόμα και χωρίς την επίσημη στήριξη του CHP θα υποβάλει υποψηφιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ