Από κινητοποιήσεις των ΕΠΑΛ ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων |
Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης και η μαζικοποίησή της σε σχέση με τη λεγόμενη γενική εκπαίδευση, αφού όπως λέει και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα: «Στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας του Επαγγελματικού Λυκείου και στη βελτίωση της εικόνας του στην κοινωνία και στους ίδιους τους μαθητές, μέσα από ένα σύνολο δράσεων».
Στην προκειμένη περίπτωση, τα σχέδια δράσης μπορεί να αφορούν τους τομείς των επιστημών, Τεχνολογίας, Τεχνών και Μαθηματικών, επίσης κοινωνικά θέματα, δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το υπουργείο, σε άψογη ευρωενωσιακή «γλώσσα», κάνει λόγο για δράσεις εξωστρέφειας των σχολείων, σημειώνοντας ότι «μέσα από αυτές τις δράσεις του προγράμματος, ενθαρρύνονται πρωτοβουλίες για "άνοιγμα" της σχολικής μονάδας στην τοπική κοινωνία».
Κόντρα όμως στο ιδεολογικό και πρακτικό περιεχόμενο που επιδιώκει να δίνει η κυβέρνηση σε τέτοιες δράσεις (όπως έγινε παλιότερα με τη «θεματική εβδομάδα» και άλλα προγράμματα), οι εκπαιδευτικοί έχουν πείρα να αξιοποιούν τέτοιες δράσεις και να τους δίνουν διεκδικητικό περιεχόμενο, να σκύβουν πάνω στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών τους, που παρά τα πολυδιαφημισμένα κυβερνητικά προγράμματα μένουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα... Ποιος δεν θυμάται εξάλλου τα μαζικά κλεισίματα τμημάτων ΕΠΑΛ τα τελευταία χρόνια, τις διαρκείς μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές κ.λπ. (βλ. «Ριζοσπάστης» 14/11/2018, σελ. 14).
Ακόμα και οι βασικές δράσεις του προγράμματος «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ» (πέρα από τα παραπάνω projects) σε συνδυασμό με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ανάμεσα σε αυτές τις βασικές δράσεις είναι ο εξοπλισμός των ΕΠΑΛ με υποδομές τηλεδιασκέψεων / τηλε-εκπαίδευσης, κάτι που παραπέμπει και σε περισσότερες περικοπές πραγματικών διδακτικών ωρών που μπορούν να αντικαθίστανται από εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ακόμα, βασικές δράσεις είναι η εφαρμογή εναλλακτικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών, αλλά και η στελέχωση των ΕΠΑΛ με ψυχολόγους που θα στηρίξουν ψυχοκοινωνικά τους μαθητές. Για αυτές τις δυο δράσεις, το υπουργείο Παιδείας έχει προσλάβει φέτος 442 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (φιλολόγους και μαθηματικούς) και 223 ψυχολόγους, για ένα σύνολο σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ που φτάνουν σχεδόν τις 400 (398) σε όλη τη χώρα. Είναι φανερό λοιπόν ότι και η επέκταση του πολυδιαφημισμένου προγράμματος φτάνει μόλις στις μισές μονάδες.
«Πετιούνται στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς και προσπάθειας συναδέλφων που γυρνούσαν όλη την Ελλάδα, μακριά από τις οικογένειές τους και χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους (...) Ο κάθε συνάδελφος αναγκάζεται να προσπαθεί συνεχώς να αποδείξει ότι είναι "άξιος" και "ικανός" να εργάζεται στην Εκπαίδευση!
Οι αναπληρωτές οδηγούνται σε μια κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ τους για το ποιος θα είναι μέσα στους ελάχιστους διορισμούς, που στην πραγματικότητα καλύπτουν ένα μηδαμινό ποσοστό των πραγματικών αναγκών.
Ακόμα κι αν πραγματοποιηθούν οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με 10.000 περίπου κενά, που θα καλυφθούν ξανά από συμβασιούχους, για τις ανάγκες μόνο των δομών Ειδικής Αγωγής».
Η Πρωτοβουλία επαναλαμβάνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να επιτρέψουν να κυριαρχήσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε». «Εχθρός μας δεν είναι οι συνάδελφοι αναπληρωτές, αλλά η κάθε κυβέρνηση που μας κρατά για χρόνια στην ομηρία της αδιοριστίας και μας βάζει να "τρωγόμαστε" μεταξύ μας για το ποιος θα διοριστεί στην Εκπαίδευση, η οποία έχει τόσες ανάγκες που στην πραγματικότητα δεν περισσεύει κανείς!», τονίζει και καταλήγει:
«Ο μόνος τρόπος για να δουλέψουν και οι παλιοί συνάδελφοι, εξασφαλίζοντας όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά και οι νέοι απόφοιτοι με το βασικό πτυχίο τους, είναι να γίνουν μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία! Ακόμα και στο σημερινό σχολείο, το οποίο λειτουργεί στοιχειωδώς, μετά από τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίου και Δημοτικού, την κατάργηση υπεύθυνου στο Ολοήμερο, τις καταργήσεις τμημάτων κ.λπ., χρειάζονται πάνω από 30.000 αναπληρωτές! Κάτι που σημαίνει ότι για να λειτουργούν σωστά τα σχολεία, και όχι υποτυπωδώς, χρειάζονται πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί! Είναι λοιπόν τουλάχιστον πρόκληση να μας καλεί η κυβέρνηση να πούμε και "ευχαριστώ" για την απόλυση συναδέλφων μας, για το ότι τα επόμενα πολλά χρόνια η Εκπαίδευση θα στηρίζεται σε χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς χωρίς δικαιώματα!».
«Η νέα χρονιά να μας βρει πιο δυνατούς στον αγώνα για τις ανάγκες των παιδιών μας!», καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΜΚΣ), δηλώνοντας ότι δεν εφησυχάζει και θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα για τις ανάγκες των σχολείων. Η Ενωση ξεκαθαρίζει ότι η απόσυρση του άρθρου 40 (που αφορούσε τα μουσικά σχολεία) από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι «μία ξεκάθαρη κατάκτηση του μαθητικού και γονεϊκού κινήματος. Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η συλλογική δράση είναι δυνατόν να εμποδίσει τους σχεδιασμούς μιας κυβέρνησης», σημειώνει η Ενωση. Παράλληλα, θέτει μεταξύ άλλων ερωτήματα που αφορούν τα συγκεκριμένα σχολεία:
Η ΠΕΜΚΣ καλεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι τόσο στα σχέδια του υπουργείου για το Λύκειο, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να δημοσιοποιηθούν μέσα στο Γενάρη, όσο και σε αυτά για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας!».
Πρόσκληση σε σύσκεψη απευθύνουν σε Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και «Σωκράτης», την Τετάρτη 9 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα).
Καλώντας τους εκπαιδευτικούς «να προετοιμάσουμε τη μάχη για το επόμενο διάστημα με στόχο την οργάνωση αγωνιστικής - απεργιακής απάντησης στην κυβερνητική πολιτική», οι δύο Σύλλογοι αναφέρονται στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως οι ανακοινώσεις αυτές «όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας, αλλά οδηγούν στις απολύσεις και στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται για χρόνια στην Εκπαίδευση ως συμβασιούχοι».