ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»

Εμπνευσμένοι από τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, που είναι ο τίτλος της παράστασης, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ζωντανεύουν τους στίχους 26 μεγάλων Ελλήνων ποιητών, που έχουν μελοποιηθεί από δέκα μεγάλους συνθέτες.

Στην «καρδιά» του «Παρνασσού» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), από τις 21 Δεκέμβρη και κάθε Παρασκευή και Σάββατο τις μέρες των εορτών (21, 22 , 28 και 29 Δεκέμβρη και 4, 5, 12 Γενάρη) θα παρουσιάζεται αυτή η σπάνια μουσική παράσταση, που είναι μια περιδιάβαση στο μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τις μέρες μας.

Θα τραγουδηθούν οι ποιητές: Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Αγγελος Σικελιανός, Κ. Π. Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Αλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος. Οι συνθέτες που μελοποίησαν αυτά τα ποιήματα είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός, Νίκος Ξυδάκης και Λένα Πλάτωνος.

Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Λιάνης. Πιάνο - ενορχηστρώσεις: Αχιλλέας Γουάστωρ. Μπουζούκι - μαντολίνο: Ηρακλής Ζάκκας. Ωρα έναρξης, 21.00. Τηλέφωνο: 210.6109.513. Προπώληση: viva.gr, τηλ. 11876.

«Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου»

Οταν παρακολουθείς μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου», συχνά αναρωτιέσαι τι έχουν να ζηλέψουν από μία επαγγελματική ομάδα. Αυτό είναι αλήθεια και για το τελευταίο έργο που ανεβάζουν, το «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη.

Οι δύο ηθοποιοί επί σκηνής παίζουν περίφημα, η σκηνοθεσία ευρηματική, το σκηνικό και τα κοστούμια ταιριαστά και όσο πρέπει λιτά, η πρωτότυπη μουσική πολύ ταιριαστή με το θέμα, ο φωτισμός και ο ήχος προσεγμένοι και σε απόλυτη αρμονία με την παράσταση. Ομως, αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία να αναφερθεί, είναι η επιλογή του έργου. Το έργο είναι σύγχρονο, γράφηκε και παίχτηκε στη Γερμανία μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Το έργο έχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του «Ζωτικού Χώρου» (Lebensraum), σύμφωνα με την οποία ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικές, φυλετικές, αμυντικές, οικονομικές του ανάγκες.

Οι θεατές, ή μάλλον το κοινό, όπως αναφέρεται στην ίδια την παράσταση, καλούνται να συμμετέχουν σε ένα «πείραμα» πάνω στη σκηνή. Αν και από την αρχή αποκαλύπτονται μόνο δύο πρωταγωνιστές, δηλαδή ο Χειριστής του πειράματος, ένας μαυροφορεμένος τύπος που συνοδεύει την κάθε του απάντηση με ένα σαρδόνιο χαμόγελο, και ο εθελοντής, που προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής, ο θεατής σύντομα ανακαλύπτει ότι στόχος του πειράματος είναι το δικό του μυαλό, ή ακόμα καλύτερα τα όρια του «Ζωτικού Χώρου» του μυαλού του. Πόσο θα αντισταθεί η ηθική και η λογική του πειραματόζωου (και του θεατή) στο πείραμα; Τι θα κάνει όταν τα αστεία σταματούν και το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει; Ο Χειριστής διαβεβαιώνει το πειραματόζωο ότι μπορεί να φύγει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. Ομως το τυράκι έχει ήδη δοθεί. Η αμοιβή του είναι ανάλογη της ώρας που θα κάτσει. Και μόλις παραδοθεί στο φόβο της απώλειας της αμοιβής, μόλις δηλαδή αφήσει τον φόβο να του πάρει λίγο από το ζωτικό χώρο του μυαλού του, ο φόβος θα αρχίσει να κυβερνάει την κάθε του κίνηση, την κάθε του απόφαση και τελικά την ίδια του τη ζωή. Οσο για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο Χειριστής του πειράματος για να πετύχει το στόχο του, ή μάλλον αυτοί που βρίσκονται από πίσω, όπως καταγγέλλει το πειραματόζωο, αυτά είναι πολλά...

Σκηνοθεσία: Σήφης Πολυζωίδης. Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Γεροκομής, Σήφης Μανταδάκης. Πρωτότυπη μουσική: Φίλιππος Περιστέρης.

Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. στη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου» (Θεοτόκου 33, Καματερό). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλ. επικοινωνίας: 6944935221

Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο...

Από τις 8 Δεκέμβρη και κάθε Σάββατο στις 21.30 και Κυριακή στις 20.00 στο «Gazarte» θα λαμβάνει χώρα μια σπουδαία συνάντηση. Σταύρος Ξαρχάκος και Χάρις Αλεξίου θα συναντηθούν στη σκηνή και θα μας αποκαλύψουν τον μελωδικό κόσμο του Γιώργου Ζαμπέτα.

Μαζί τους οι μουσικοί: Νεοκλής Nεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα, νυκτά, έγχορδα), Ηρακλής Ζάκκας (α' μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιώργος Λιμάκης (κιθάρες) και Αντώνης Τσίγκας (κοντραμπάσο).

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τιμά τον Θ. Μικρούτσικο

Τον Θάνο Μικρούτσικο θα τιμήσει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) στο 35ο συνέδριό της, που φέτος ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Συγκεκριμένα, το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας γίνεται στις 7, 8 και 9 Δεκέμβρη, με θέμα «Μαθηματικά: Ερευνα και εκπαίδευση τον 21ο αιώνα».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου η ΕΜΕ αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον συνθέτη - δημιουργό και μαθηματικό Θάνο Μικρούτσικο για το σπουδαίο έργο του και την προσφορά του στον πολιτισμό. Για τον συνθέτη θα μιλήσουν:

  • Μηλιός Γιάννης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Σαν φακός να μεγεθύνει!», σκέψεις για την τέχνη του Θάνου Μικρούτσικου.
  • Γεωργάκη Αναστασία, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αναφορές στη μαθηματική δόμηση της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου».
  • Πασχαλίδης Μίλτος, τραγουδοποιός - μαθηματικός, «Ο μαθηματικός Θάνος Μικρούτσικος».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ηράκλειο Αττικής), αύριο Παρασκευή 7 Δεκέμβρη και ώρα 20.00.

Μετά την εκδήλωση ο συνθέτης θα παρουσιάσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Θύμιου Παπαδόπουλου και του Κώστα Θωμαΐδη.

Διαμαρτυρία αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία στο Ανάκτορο του Γαλέριου, στην πλατεία Ναυαρίνου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, που αντιδρούν στην απόλυση 57 συναδέλφων τους που απασχολούνται στο έργο της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων της Διεύθυνσης Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Απαίτησαν από το υπουργείο να πάρει πίσω τις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, να φύγουν οι ανάδοχοι - εργολάβοι από τα έργα του ΥΠΠΟΑ. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Πάτρα και Γιάννενα.

Οι 57 εργαζόμενοι στο έργο της Ψηφιοποίησης, μετά από 22 συμβάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μηνιαίες και διμηνιαίες, απολύθηκαν οριστικά και ενώ είναι απλήρωτοι για δύο μήνες. Το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να τους απολύσει και να σταματήσει το έργο της ψηφιοποίησης, με πρόσχημα την έκπτωση της ιδιωτικής αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει να δημιουργήσει το πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα υποδεχόταν το πλήθος των πληροφοριών που συλλέγουν οι αρχαιολόγοι εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι η ψηφιακή καταγραφή κινητών και ακίνητων μνημείων θα έπρεπε να νοείται μόνιμη υποχρέωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση από μόνιμο προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ