ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Οι λαοί θα νικήσουν

«

Λευτεριά στην Παλαιστίνη - οι λαοί θα νικήσουν».

Αυτό ήταν το μήνυμα που δέσποζε στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, για την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε κομμάτι της έμπρακτης αλληλεγγύης που δείχνουν πολύμορφα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Πανό συμπαράστασης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την εμπλοκή της χώρας, πλαισίωναν το γήπεδο του Σπόρτιγκ, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή - μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Να αναγνωριστεί άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος! Να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ», «Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, κόκκινες σημαίες και σημαίες της Παλαιστίνης ανέμιζαν στα συνθήματα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», στα συνθήματα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια, που επαναλαμβάνονταν.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της νεολαίας, ενώ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Το πολιτιστικό κομμάτι περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα από μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Ακούστηκαν τραγούδια επαναστατικά και διεθνιστικής αλληλεγγύης, καθώς και τραγούδια που μιλούν για τον αγώνα και τα βάσανα του λαού της Παλαιστίνης στη γλώσσα του.


ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Τίμησε με το «Αστέρι Φιλίας» τον Δ. Κουτσούμπα για τη συμβολή του ΚΚΕ

Η απονομή του μεταλλίου έγινε χτες από τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Από τη χτεσινή απονομή του μεταλλίου «Αστέρι Φιλίας» στην παλαιστινιακή πρεσβεία
Από τη χτεσινή απονομή του μεταλλίου «Αστέρι Φιλίας» στην παλαιστινιακή πρεσβεία
Το μετάλλιο «Αστέρι Φιλίας» απονεμήθηκε χτες, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, εκ μέρους του Προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της υποστήριξής του και της συμβολής του στην προώθηση των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού. Η απονομή έγινε στην παλαιστινιακή πρεσβεία από τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, και παραβρέθηκαν οι πρέσβεις του Βιετνάμ, Νουέν Μαν Κουνγκ, και της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίγα, ενώ τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΓΕ.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο διαβάστηκε στην εκδήλωση: «Ο Μαχμούντ Αμπάς, Πρόεδρος του Παλαιστινιακού κράτους και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, αποφάσισε να απονείμει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ του ΚΚΕ, το μετάλλιο του Αστεριού της Φιλίας, σε εκτίμηση της συνεισφοράς του στη διεθνή ειρήνη και αλληλεγγύη και στήριξη της εθνικής προσδοκίας του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία και εγκαθίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους».

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως επιλέχτηκε η σημερινή μέρα Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ώστε εκ μέρους του Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, να παραδώσει το παράσημο του Αστεριού Φιλίας στον Δημήτρη Κουτσούμπα, εκτιμώντας το ρόλο του για ένα καλύτερο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα, για ελευθερία και ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού λαού. Οπως είπε, «είστε στην καρδιά κάθε Παλαιστίνιου, γιατί εκπροσωπείτε τις αξίες της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων. Εχουμε ιδιαίτερη αγάπη για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, γιατί δεν υποκρίνεστε, λέτε πάντα την αλήθεια».

Συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση του Παλαιστινιακού λαού

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τους θερμούς, συναγωνιστικούς, αδελφικούς χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Αμπάς για τη μεγάλη τιμή που του έκανε, λέγοντας: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας, καθήκον μας απέναντι στον αδελφό παλαιστινιακό λαό την έκφραση συνεχούς, αδιάλειπτης αλληλεγγύης, κάθε μέρα, κάθε ώρα, όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα και στο μέλλον μέχρι να επιλυθεί οριστικά το παλαιστινιακό ζήτημα».

Αναφέρθηκε στην παραπέρα σκλήρυνση της στάσης του κράτους του Ισραήλ, τονίζοντας πως «είναι ένα κράτος - δολοφόνος, που επιτίθεται ενάντια στα δικαιώματα ενός λαού, δολοφονεί, φυλακίζει, εξοντώνει παιδιά, γυναίκες, το λαό της Παλαιστίνης, πως η σκλήρυνση αυτής της κατάστασης έχει να κάνει και με το ρόλο ισχυρών διεθνών δυνάμεων, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, οι οποίες με τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενθάρρυναν παραπέρα την ισραηλινή προκλητικότητα και επιθετικότητα. Θεωρούμε ότι έχουν ευθύνη διάφορες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους που στηρίζουν αυτήν την επιθετικότητα, την προκλητικότητα και τη δολοφονική στάση του Ισραήλ».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως, «παρότι προεκλογικά είχε βγει με συνθήματα υπέρ της συνεπούς πάλης για τον Παλαιστινιακό λαό, προχωράει σε στενές σχέσεις, σε συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ, όχι μόνο σε πολιτικές, διπλωματικές σχέσεις, αλλά και οικονομικές και κυρίως στρατιωτικές. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με το κράτος του Ισραήλ όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτές τις σχέσεις με αυτό το κράτος. Εκτιμάμε ότι αυτή η στάση δυναμιτίζει παραπέρα την κατάσταση, εμπλέκει τις χώρες της περιοχής σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, σε επεμβάσεις, σε συγκρούσεις, τις οποίες βεβαίως πληρώνουν πάντα οι λαοί, οι νέοι άνθρωποι των χωρών μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Βουλή πρέπει να αναγνωρίσει ουσιαστικά και πραγματικά το κράτος της Παλαιστίνης, την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως έχουν πράξει κι άλλες χώρες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε και το επόμενο διάστημα. Η λύση βρίσκεται σε ένα πραγματικά ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου πραγματικά ο λαός θα είναι νοικοκύρης στον τόπο του».

Τέλος, κατέληξε πως «ο αγώνας τελικά θα ευοδωθεί, χωρίς τείχος του αίσχους, χωρίς εποικισμούς, χωρίς καθημερινές διώξεις, δολοφονίες και φυλακίσεις Παλαιστινίων. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αλλά και οι μαζικοί φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπου δραστηριοποιούνται οι κομμουνιστές και έχουν την πλειοψηφία, θα πρωτοστατήσουμε με συνέπεια στην αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό για την ευόδωση όλων των οραμάτων, όλων των προσδοκιών και των θέσεων που έχουμε και παλεύουμε τόσα χρόνια μαζί».


ΠΑΜΕ - ΟΓΕ
Εμπρακτη στήριξη

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης, υπογραμμίζει με έμφαση: «Να αναγνωριστεί άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015. Καθώς επίσης να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που συνεχίζει και εμβαθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ειδικότερα σε μια περίοδο που κλιμακώνονται η βία και οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας».

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) τονίζει: «Βρισκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων γυναικών, που αργοπεθαίνουν οι ίδιες και τα παιδιά τους στις ισραηλινές φυλακές, που τα βλέπουν να δολοφονούνται εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό, που ζούνε μια ζωή αβίωτη, ενώ το τείχος της ντροπής χωρίζει τη γη τους και τα χωριά τους, που απομακρύνονται βίαια από τα σπίτια τους, ισοπεδώνονται οι παλαιστινιακοί οικισμοί και επεκτείνονται διαρκώς οι ισραηλινοί εποικισμοί.

Συνεχίζουμε γι' αυτό ανυποχώρητα τη δράση μας, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα του λαού και των γυναικών της Παλαιστίνης, αναδεικνύοντας ότι αυτοί που οπλίζουν και στηρίζουν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ δεν είναι άλλοι από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανάμεσα σ' αυτούς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναβαθμίζει τις οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το Ισραήλ και αρνείται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος».


ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση στο Σπόρτιγκ, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το Ισραήλ πρόσφατα έχει εντείνει τις εγκληματικές πρακτικές του, που φτάνουν στην εφαρμογή εκτελέσεων εναντίον άοπλων Παλαιστινίων πολιτών, στην κράτηση των σορών τους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα το Ισραήλ έχει σκοτώσει 215 Παλαιστίνιους και τα τελευταία 13 χρόνια, κατά μέσο όρο, ένα Παλαιστίνιο παιδί κάθε τρεις μέρες. Φέτος έχουν τραυματιστεί πάνω από 18.500 και έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000.

Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι απαράδεκτη και θα καταστρέψει το υπόλοιπο της ειρηνευτικής επιλογής με βάση μια λύση δύο κρατών.

Από εδώ, καλούμε τις κυβερνήσεις των κρατών να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες που έχουν επισυνάψει με το Ισραήλ, με το κράτος της κατοχής. Τις καλούμε να μην επενδύσουν στην αποικιοκρατία που ασκείται από το Ισραήλ και να αναγνωρίσουν τις νομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τυχόν συνεργασία με αυτό, λόγω των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».


Και συνέχισε: «Καλούμε τα κράτη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των κοινοβουλίων τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας Βουλής, στην οποία το Κομμουνιστικό σας Κόμμα είχε σημαντικό ρόλο στην ομόφωνη ψηφοφορία, πριν από τρία χρόνια, η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να συγκεντρώσει τις συλλογικές προσπάθειες για τον τερματισμό της αποικιακής κατοχής, την ενσάρκωση της κυριαρχίας του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και με την αναθεώρηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν με το Ισραήλ, τη δύναμη που ασκεί την κατοχή, ως κράτος που διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Και κατέληξε: «Εχουμε δεσμευτεί για τη λύση δύο κρατών, να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις, αφού λάβαμε αναγνώριση 139 κρατών σε διμερές επίπεδο, στην αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος - παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη το 2012, και στην προσχώρησή του σε περισσότερες από εκατό διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Παλαιστινιακός λαός επιδιώκει να κερδίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, στη γη του, στο δικό του κράτος, παρόμοια με όλους τους λαούς του κόσμου, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, για να ζήσουν τα δύο κράτη σε ειρήνη, ασφάλεια, σχέσεις καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, με την επίλυση του προβλήματος των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με το ψήφισμα 194, καθώς και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ