ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Εξω από το «κάδρο» το σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της Υγείας του λαού

Στη διαδικασία της συζήτησης του πορίσματος εισέρχεται από σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, αρχίζοντας με την ενότητα που αφορά την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα θα εκδοθεί σε 4 διαφορετικές ενότητες, που εκτός από το «Ντυνάν», αφορούν τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, των αρθροσκοπήσεων και του Φαρμάκου, ενώ «εκτός κάδρου» μένει, όπως έδειξε και η έως τώρα συζήτηση στην Επιτροπή, το σκάνδαλο των σκανδάλων, που είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, στο έδαφος της οποίας φύονται και αυτού του είδους τα σκάνδαλα.

Στο μεταξύ, χτες, ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η πλειοψηφία της Επιτροπής, έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμά του για το «Ερρίκος Ντυνάν», στο οποίο αναφέρει συμπερασματικά: «Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992 - 2014 (και κυρίως των ετών 2006 - 2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση διά πλειστηριασμού του Νοσοκομείου "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ") είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου, όσον και την μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προς το Κοινωφελές Ιδρυμα "Ερ. Ντυνάν", ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Ζητά περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, ενώ ειδικά για τους Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη, το πόρισμα της πλειοψηφίας ζητά την περαιτέρω διερεύνηση για τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων σχετικά με την εκτίμηση της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου και με την αξία πώλησής του.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου, ξεσηκώθηκε νέος γύρος αντιπαράθεσης στο πεδίο της σκανδαλολογίας, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έδειξε και τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

Χαρακτηριστικά, ο Αδ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «έπεσε» μέσα στις προβλέψεις του ότι «θα κάνουν ένα πόρισμα, θα λένε γενικές ευθύνες, θα το ψάξει η Δικαιοσύνη, ό,τι έκαναν για το "Ερρίκος Ντυνάν"», προσθέτοντας ότι «το πόρισμα είναι για τα σκουπίδια». Για πόρισμα - «φιάσκο» έκανε λόγο και ο Ανδ. Λοβέρδος, λέγοντας ότι «η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας» και πως «η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το πόρισμα της Εξεταστικής επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες τις σαφείς πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του "Ερρίκος Ντυνάν". Αυτό, ωστόσο, που αγχώνει πραγματικά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, είναι ότι επιπλέον ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους». Επιπρόσθετα, κυβερνητικά στελέχη χτες περιδιάβαιναν τους διαδρόμους της Βουλής, για να πουν ότι είναι «ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για προανακριτική» κ.ο.κ.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά τη μήνυση Κοτζιά

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε ο τ. ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ενώπιον της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων σε βάρος του, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση την οποία ανέθεσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για να διερευνήσει όσα περιγράφει ο τ. ΥΠΕΞ στη μηνυτήρια αναφορά του. Στη δικογραφία συσχετίζεται και το βίντεο με τη συνέντευξη του Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Π. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος, βίντεο που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη η ΝΔ μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην ουσία θα διερευνηθούν όλα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο και αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον Ν. Κοτζιά, είτε δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.

Στη μήνυση, άλλωστε, επισυνάπτονται δημοσιεύματα, με τον τ. ΥΠΕΞ να αξιολογεί ως συνέχεια της «εκστρατείας απειλών», ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα όσα αναφέρονται περί σχέσεων με τον Σόρος και την υπόθεση διεθνούς διαγωνισμού στο υπουργείο για υπηρεσίες έκδοσης βίζας.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια και πως, αφού δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, επιχειρήθηκε αμαύρωση της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε και δυσφήμιση του βασικού φορέα της, δηλαδή του προσώπου του.

Η υπόθεση έδωσε πεδίο για νέα δικομματική κοκορομαχία, με τη ΝΔ να σημειώνει ότι «δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια χρονικά πρώην υπουργός Εξωτερικών να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Αμύνης και ο θιασάρχης πρωθυπουργός να παραμένει άφωνος» και να ζητάει δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού.

ΠΟΤΑΜΙ
Συνέδριο διεργασιών

Με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη ως επικεφαλής και την εκλογή του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του αντιπροέδρου του Ποταμιού, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 3ο συνέδριο του μορφώματος.

Επίσης, ψηφίστηκε η πολιτική απόφαση του κόμματος με ποσοστό 90,33%, που περιγράφει τα βασικά σημεία για τη συμμετοχή του μορφώματος σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα, ενώ μειοψήφησε η πρόταση του Γ. Αμυρά, ο οποίος πρότεινε ένα «φιλελεύθερο τανγκό», όπως ο ίδιος το ονόμασε, δείχνοντας ουσιαστικά τη συμπόρευση με τη ΝΔ, πρόταση με την οποία τάχθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ διαφώνησε ο Σπύρος Δανέλλης.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα 7 σημεία που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ποταμιού, και που κατά βάση κολλάνε σε οποιοδήποτε σχήμα αστικής διαχείρισης. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τα σημεία περιλαμβάνουν την «πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους», τη «σύγχρονη ανοιχτή Παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα», τη «διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις», την «αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία».

Σημειωτέον, το ίδιο το συνέδριο του Ποταμιού έδωσε βήμα σε άλλη μια προσπάθεια προώθησης των σχετικών διεργασιών αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

«Να διαμορφώσουν έναν χώρο διαλόγου που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις» κάλεσε το Ποτάμι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης. Σημείωσε, επίσης, το γεγονός ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, αρκετές φορές στη Βουλή ψήφισαν από κοινού νομοσχέδια που αφορούσαν στα δικαιώματα ή συμπίπτουν σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν θυμίζει σε τίποτα μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. Τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές».

Από πλευράς του ΚΚΕ, στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, τονίζοντας ότι διανύουμε εποχή που υλοποιούνται τα μέτρα όλων των μνημονίων, με το λαό να σηκώνει όλα τα βάρη μέσα από αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις μέχρι και το 2060, ενώ η όποια ανάκαμψη της οικονομίας που θα στηριχτεί πάνω σε αυτά, θα είναι μικρή και αβέβαιη.

Παραπέρα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις σημειώνοντας ότι ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή είναι μπαρουταποθήκη, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα αν υλοποιηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, τους οποίους η κυβέρνηση υπηρετεί πιστά.

Τόνισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ με ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο διατυπώνει την κριτική του απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και προς τα υπόλοιπα κόμματα, επιδιώκει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω στα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων, που να βοηθούν το λαό να βγάζει τα σωστά συμπεράσματα.

Ανακοίνωσε και ο Μπακογιάννης

Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας ανακοίνωσε χτες και επισήμως ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Σήμερα, Τρίτη, στις 5.30 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα επισκεφτεί τα εμπορικά καταστήματα και τους επαγγελματίες στο κέντρο του Μενιδίου.

Αύριο, Τετάρτη, στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συνεστίαση - γλέντι στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου «Παλαί».

Το Σάββατο 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής διοργανώνει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στο δημοτικό κινηματοθέατρο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» στην Αγ. Βαρβάρα (Θεμιστοκλέους & Κρήτης 71). Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού καθώς και έκθεση βιβλίου.

Την Κυριακή 11 Νοέμβρη:

-- Η ΤΟ Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 12.30 μ.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Οι ΚΟ Ν. Σμύρνης Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε συνεστίαση, στις 12.30 μ.μ., στο 2ο - 3ο Λύκειο Ν. Σμύρνης (Νικομηδείας 7-9).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ