ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά έως μεσαίου βεληνεκούς

Εντονη αντίδραση από τη Ρωσία, που διαψεύδει ότι παραβιάζει τη συμφωνία, ενώ ο Μπόλτον στη Μόσχα συζητά, μεταξύ άλλων, και την έναρξη ρωσο-αμερικανικού «στρατηγικού διαλόγου»

Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα
Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μόσχα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει το Σάββατο αποχώρηση και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (Συμφωνία γνωστή ως INF), που υπογράφηκε ανάμεσα στη χώρα του και την πρώην ΕΣΣΔ το 1987 (από τους τότε Προέδρους Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ), αντανακλά την κλιμάκωση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Ο Πρόεδρος Τραμπ γνωστοποίησε την (αναμενόμενη) απόφασή του από τη Νεβάδα ως «αναπόφευκτη», κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση «εδώ και πολλά χρόνια» της συμφωνίας του 1987. Εξέφρασε υποκριτικά «ανησυχία» για τη νέα κούρσα πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών. Εριξε παράλληλα στο «τραπέζι» πρόταση για νέα διαπραγμάτευση και με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, βάζοντας, όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις, έναν όρο: «Εκτός και εάν η Ρωσία και η Κίνα έρθουν σε εμάς και έρθουν όλοι σε μας και πουν "ας γίνουμε όλοι έξυπνοι ώστε κανένας μας να μην φτιάχνει τέτοια όπλα". Ομως η Ρωσία το κάνει και εάν και η Κίνα το κάνει και εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στη συμφωνία, τότε αυτό είναι απαράδεκτο!».

Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Γενάρη - Φλεβάρη η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποίησε τη νέα «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» και ένα νέο «πυρηνικό δόγμα». Το τελευταίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή όπλων «χαμηλότερης ισχύος», ώστε να καταστεί εφικτή η χρησιμοποίησή τους σε περιφερειακές και άλλες συγκρούσεις, όπου θεωρείται πως διακυβεύονται «σοβαρά εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ.

Διαβουλεύσεις για ρωσο-αμερικανικό στρατηγικό διάλογο

Δείχνοντας διάθεση για παζάρι και στον τομέα παλιότερων συμφωνιών που αφορούν στρατηγικά, πυρηνικά όπλα, η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε τη Δευτέρα τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, για διήμερες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με ανώτερους Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Από τους πρώτους που είδε ο Μπόλτον φτάνοντας χτες, ήταν ο Ρώσος ομόλογός του (πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσικής Ομοσπονδίας) Νικολάι Πατρούσεφ. Κατά ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ, Μπόλτον και Πατρούσεφ συζήτησαν «ευρεία γκάμα θεμάτων», από τις συμφωνίες για τον έλεγχο όπλων έως τη Συρία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζει ότι «μετά τις συνομιλίες, συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης διαλόγου για στρατηγικά ζητήματα ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον». Αργότερα χτες βράδυ, ο Μπόλτον συνάντησε και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντήσει και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συμφωνία INF για μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικά όπλα. Προειδοποίησε εντούτοις πως τυχόν παραβίαση της συμφωνίας θα αναγκάσει τη Ρωσία «να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», ιδιαίτερα εφόσον οι ΗΠΑ «όχι μόνο συγκεκαλυμμένα αλλά και άμεσα αρχίσουν να αναπτύσσουν τέτοια συστήματα». Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα απαιτηθεί δράση» και από άλλες χώρες, επισημαίνοντας: «Πολλές άλλες χώρες και στην Ασία και αλλού αναπτύσσουν όπλα που μπορεί να αξιολογηθούν ως μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, όμως παρ' όλα αυτά η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες - κλειδιά που είναι υπεύθυνες για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια». Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε πως η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με τη Ρωσία είναι «ένα επικίνδυνο βήμα», που θα προκαλέσει ρωσικά αντίποινα.

Στο ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος, Οάνα Λουνγκέσκου, δήλωσε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχει «επανειλημμένα» εκφράσει «ανησυχία» για τον ρωσικό πύραυλο τύπου 9Μ729 που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και ότι εν απουσία «οιασδήποτε αξιόπιστης απάντησης από τη Ρωσία για τον νέο αυτό πύραυλο, οι σύμμαχοι θεωρούν πως η Ρωσία παραβιάζει τη Συμφωνία ΙΝF».

Σε πιο αυστηρό τόνο κινήθηκε η ανακοίνωση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την οποία ασκούνται πιέσεις όχι μόνο για διατήρηση της συμφωνίας από τη Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, καθώς αναμένεται από τις τελευταίες «να σκεφτούν τις συνέπειες από την πιθανή αποχώρηση από τη Συμφωνία INF για τη δική τους ασφάλεια, την ασφάλεια των συμμάχων τους και όλου του κόσμου».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε τις ΗΠΑ να σκεφτούν τις συνέπειες, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις μελλοντικές προσπάθειες αφοπλισμού, της αποχώρησής τους από μια διεθνή συνθήκη που αποσκοπεί στην εξάλειψη μιας κατηγορίας πυρηνικών όπλων. Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, δήλωσε ότι η χώρα του στέκει «αποφασιστικά πίσω από την Ουάσιγκτον», υποστηρίζοντας πως η Ρωσία «κοροϊδεύει τη συμφωνία».

  • Δίωξη στην 44χρονη Ρωσίδα Ελενα Αλεξέεβνα Χουσιαΐνοβα άσκησε το βράδυ της Παρασκευής το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την πως διαδραμάτισε «καθοριστικό ρόλο» σε ρωσικό σχέδιο, υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο, για τη διεξαγωγή «ηλεκτρονικού πολέμου» εναντίον των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μιας προσπάθειας να επηρεαστούν οι ενδιάμεσες αμερικανικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοέμβρη.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης την Κυριακή

Πριμοδότηση «εναλλακτικών» επιλογών του κεφαλαίου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο κρατίδιο της Εσσης, οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), αλλά και της ίδιας της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει και του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) το Δεκέμβρη.

Μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη το αδελφό βαυαρικό κόμμα της CDU, η Ενωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στις εκλογές της Βαυαρίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα πέσει πολύ το ποσοστό της CDU, αλλά και των σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην Εσση στις 28 Οκτώβρη. Οι Πράσινοι εμφανίζονται στη δεύτερη θέση, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχιστεί η κυβερνητική συμμαχία τους με την CDU, καθώς - σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις - θα είναι δυνατές κι άλλες «εναλλακτικές» για το κεφάλαιο, όπως π.χ. μια τρικομματική κυβέρνηση Πρασίνων - SPD - «Αριστεράς» και πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Πρασίνων. Επίσης οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο με το 12% των ψήφων. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκπροσωπείται πλέον και στα 16 ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια. Η AfD εμφανίζεται να «αντλεί» ψήφους τόσο από την CDU, αλλά και από όσους απείχαν σε προηγούμενες εκλογές.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση χτες (Ινστιτούτο Forsa) σε εθνικό επίπεδο δείχνει την CDU να υποχωρεί στο 27%, ενώ οι Πράσινοι εμφανίζονται στη δεύτερη θέση με 21%. Ακολουθούν η AfD με 15%, το SPD με 14% και από 9% παίρνουν οι Φιλελεύθεροι του FDP και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά». Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δυνατή μια κυβέρνηση CDU - Πράσινοι, κάτι που δεν θεωρείται καθόλου ανέφικτο, δεδομένης της συμφωνίας των δυο κομμάτων σε στρατηγικά ζητήματα. Οι Πράσινοι, με θέσεις «σοσιαλδημοκρατικού τύπου», εμφανίζονται ως «εναλλακτική» εκδοχή του SPD, αλλά είναι και οι «παρά λίγο» κυβερνητικοί εταίροι της CDU και του FDP μετά τις εκλογές του 2017.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει πως το 35% των σοσιαλδημοκρατών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του SPD από τον «μεγάλο συνασπισμό».

ASEAN
Κοινές ασκήσεις με την Κίνα για πρώτη φορά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενδεικτική της προσπάθειας της Κίνας για την ενίσχυση των σχέσεών της με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοινώθηκε ότι θα κάνουν για πρώτη φορά μαζί της τα μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας). Οι ασκήσεις ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν στις 28 του μήνα, στην περιοχή γύρω από τη Τζαντζιάνγκ (νοτιοδυτική Κίνα, κοντά στη νήσο Χαϊνάν και ανατολικά των βιετναμέζικων ακτών), και όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Σιγκαπούρης, Ναγκ Ενγκ Χεν, πρόκειται να «οικοδομήσουν εμπιστοσύνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η διεξαγωγή τους αποφασίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ASEAN, όπου ωστόσο αποφασίστηκε ότι τα μέλη της Ενωσης θα κάνουν αντίστοιχη άσκηση και με τις ΗΠΑ, μέσα στο 2019.

Ωστόσο, η διενέργεια κοινών γυμνασίων από Κίνα και ASEAN είναι αξιοσημείωτη, δεδομένων των «τριβών» στις σχέσεις του Πεκίνου με πολλά μέλη της Ενωσης (π.χ. Βιετνάμ), εξαιτίας και εδαφικών διαφορών για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, σε ανακοινωθέν των υπουργών της ASEAN αναφέρεται ότι τα κράτη - μέλη «θα ενισχύσουμε τη φιλία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολεμικών ναυτικών δυνάμεων των κρατών - μελών και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού» της Κίνας, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτή η «παράλληλη» ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών είναι ενδεικτική των παράλληλων σχεδιασμών που «τρέχουν» για τη Ν/Α Ασία, που αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εμπορικούς, ενεργειακούς και συνολικότερα γεωστρατηγικούς διαύλους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα

Σε σχόλιό του για την απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει απ' τη συνθήκη για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς, που είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης, το 1987, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πόσο βαριά εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εξελίσσεται σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ