Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ASEAN
Κοινές ασκήσεις με την Κίνα για πρώτη φορά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενδεικτική της προσπάθειας της Κίνας για την ενίσχυση των σχέσεών της με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοινώθηκε ότι θα κάνουν για πρώτη φορά μαζί της τα μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας). Οι ασκήσεις ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν στις 28 του μήνα, στην περιοχή γύρω από τη Τζαντζιάνγκ (νοτιοδυτική Κίνα, κοντά στη νήσο Χαϊνάν και ανατολικά των βιετναμέζικων ακτών), και όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Σιγκαπούρης, Ναγκ Ενγκ Χεν, πρόκειται να «οικοδομήσουν εμπιστοσύνη» μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η διεξαγωγή τους αποφασίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ASEAN, όπου ωστόσο αποφασίστηκε ότι τα μέλη της Ενωσης θα κάνουν αντίστοιχη άσκηση και με τις ΗΠΑ, μέσα στο 2019.

Ωστόσο, η διενέργεια κοινών γυμνασίων από Κίνα και ASEAN είναι αξιοσημείωτη, δεδομένων των «τριβών» στις σχέσεις του Πεκίνου με πολλά μέλη της Ενωσης (π.χ. Βιετνάμ), εξαιτίας και εδαφικών διαφορών για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, σε ανακοινωθέν των υπουργών της ASEAN αναφέρεται ότι τα κράτη - μέλη «θα ενισχύσουμε τη φιλία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολεμικών ναυτικών δυνάμεων των κρατών - μελών και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού» της Κίνας, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτή η «παράλληλη» ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών είναι ενδεικτική των παράλληλων σχεδιασμών που «τρέχουν» για τη Ν/Α Ασία, που αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για εμπορικούς, ενεργειακούς και συνολικότερα γεωστρατηγικούς διαύλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ