ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με θύματα πρόσφυγες

Μόλις δέκα μέρες πριν, 11 πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από τροχαίο στην Καβάλα (φωτ.). Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τέλος

/ AFP PHOTO / STR

Μόλις δέκα μέρες πριν, 11 πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από τροχαίο στην Καβάλα (φωτ.). Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τέλος
Δύο παιδάκια έχασαν τη ζωή τους όταν πλοιάριο που μετέφερε ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε, νωρίς χτες το πρωί, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τις δυτικές ακτές της Τουρκίας, κοντά στο Μπόντρουμ. 17 άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοιάριο διασώθηκαν και 3 κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά μόνοι τους κολυμπώντας. Δύο πέθαναν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν, καθώς υπήρχε πιθανότητα να αγνοούνται επιβάτες του πλοιαρίου.

Το χτεσινό ναυάγιο έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, και είναι μία ακόμα απόδειξη της έντασης της δράσης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Τα μέτρα καταστολής και η συμφωνία ΕΕ - κυβέρνησης - Τουρκίας μεγαλώνουν τη μαύρη λίστα με νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες. Και βεβαίως, όσο υπάρχουν οι πόλεμοι, η φτώχεια, η δυστυχία και το σύστημα που τα γεννά, τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε τρόπο, τόσο τα δρομολόγια των διακινητών θα γίνονται πιο επικίνδυνα και θα στέλνονται στο θάνατο άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες σκάφος με ξεριζωμένους βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Σμύρνης. Στη λέμβο επέβαιναν 35 άτομα, τα οποία είχαν προορισμό τη Χίο. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων, η λέμβος ανατράπηκε με αποτέλεσμα όσοι επέβαιναν να βρεθούν στη θάλασσα. Από το ναυάγιο κατάφερε να διασωθεί μία Ιρακινή πρόσφυγας. Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν δύο νεκρούς στη θάλασσα και άλλους δύο στη στεριά, στην παραλία Kuyucak της περιοχής. Είχαν εντοπιστεί 9 σοροί, ενώ αγνοούνταν περίπου 25 άτομα.

Τον Ιούνη, ταχύπλοο με 16 επιβαίνοντες βυθίστηκε ανοιχτά της Αττάλειας στη νοτιοδυτική Τουρκία, με αποτέλεσμα να πνιγούν εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι παιδιά και μία γυναίκα. Τον Ιούλη έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μωρά, έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, καθώς βυθίστηκε η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 16 ανθρώπους από το Αϊβαλί προς τη Λέσβο. Διεσώθησαν εννέα άνθρωποι, ενώ υπήρχε και ένας αγνοούμενος. Το Μάρτη, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, λόγω ανατροπής λέμβου στην οποία επέβαιναν 22 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και ένα βρέφος, ενώ υπήρχαν και τρεις αγνοούμενοι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Κλιμακώνει τις δράσεις της το επόμενο διάστημα

Στιγμιότυπο από πρόσφατη σύσκεψη της Επιτροπής
Στιγμιότυπο από πρόσφατη σύσκεψη της Επιτροπής
Σε κλιμάκωση της δράσης της προχωρά το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, με στόχο τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα και τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης, καθώς και έργων υποδομής για την προστασία του λαού. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε αυτήν την προσπάθεια «καλούμε όλους τους κατοίκους των περιοχών μας, τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία και συνδικάτα, που μέσω του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής μάς στηρίζουν σταθερά εδώ και 3 μήνες, καθώς και όλους εκείνους τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στάθηκαν αλληλέγγυοι όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε όποιον αντιμετωπίζει σαν κόστος την αναβάθμιση και προστασία των ζωών των δικών μας και των παιδιών μας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες και αναφέρει πως έγινε συνάντηση με αντιπροσωπείες και των δύο δήμων, με τον αντιδήμαρχο Α. Λάσκο στον δήμο Μαραθώνα και τον δήμαρχο Ευ. Μπουρνούς στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, καθώς και τους γενικούς γραμματείς, στη διάρκεια των οποίων κατατέθηκε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Αυτό το πλαίσιο αιτημάτων ζήτησε να συζητηθεί σε επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, να υιοθετηθεί από τα ΔΣ και ξεκινώντας από εκεί, οι δύο δημοτικές αρχές να στοιχηθούν αγωνιστικά στο πλευρό των πυρόπληκτων και να διεκδικήσουν μαζί την άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της Επιτροπής.

Οπως ενημερώνει η Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι εκπρόσωποι των δήμων επικαλέστηκαν το «τέρας της γραφειοκρατίας», τις σύνθετες διαδικασίες, την καθυστέρηση του κεντρικού κράτους σε μία σειρά από ζητήματα, καθώς και την έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένες θέσεις. «Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη κατάσταση, που ακόμα και σήμερα, 3 μήνες μετά την πυρκαγιά, βιώνουν όλοι οι πυρόπληκτοι, εξαιτίας της λογικής του μικρότερου κόστους που έχει το κράτος, συντασσόμενοι μαζί του και υπερασπιζόμενοι τη στάση του. Ταυτόχρονα, λέγοντάς μας πως αντιλαμβάνονται τη θέση στην οποία βρισκόμαστε και ότι είναι στο πλευρό μας, απέφυγαν να απαντήσουν ανοιχτά στο ερώτημα που έθεταν ξανά και ξανά τα μέλη της Επιτροπής, για το αν θα υποστηρίξουν αγωνιστικά τις όποιες διεκδικητικές ενέργειες των πυρόπληκτων».

Ετσι, «το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται και από τις δύο συναντήσεις από πλευράς της Επιτροπής, είναι ότι οι δημοτικές αρχές καμία διάθεση δεν έχουν να απαιτήσουν από το κεντρικό κράτος, ασκώντας τις απαραίτητες πιέσεις για την ικανοποίηση των αυτονόητων αιτημάτων μας. Ενα κράτος που μας αντιμετωπίζει σαν επαίτες, για αυτό και κάνει λόγο για κρατική αρωγή και όχι αποζημίωση. Αλλωστε, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν τη δυσμενή κατάσταση, λόγω ελλείψεων που προκύπτουν από την απουσία χρηματοδότησης για την πυρασφάλεια, που ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρει η Επιτροπή, καταλήγοντας ότι «σε αυτόν τον μαραθώνιο αγώνα μας, θα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και σε αυτές όλων των συντοπιτών μας, πυρόπληκτων και μη, που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς».

Στοιβαγμένος σε σακιά ο αμίαντος στο Μάτι

Σακί με αμίαντο που μαζί με άλλα έχουν αφεθεί σε οικόπεδο στην περιοχή Κ. Λιμανάκι
Σακί με αμίαντο που μαζί με άλλα έχουν αφεθεί σε οικόπεδο στην περιοχή Κ. Λιμανάκι
Στοιβαγμένος σε σακιά παραμένει ο αμίαντος από τα δεκάδες κατεστραμμένα λυόμενα που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» σε σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για επικίνδυνο και τοξικό υλικό, του οποίου η εισπνοή είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα.

Σήμερα δημοσιεύουμε νέο φωτογραφικό υλικό, που δείχνει πώς έχουν αφήσει κάποιοι το επικίνδυνο αυτό υλικό σε οικόπεδο της περιοχής. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, τα τσουβάλια είναι εδώ και έναν μήνα παρατημένα εκεί... Υπενθυμίζεται πως πολλές φορές οι κάτοικοι της περιοχής έχουν υποβάλει εκκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για το πρόβλημα αυτό, αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί.

Σημειώνεται πως ο καθαρισμός των κτιρίων στο Μάτι γίνεται από εξειδικευμένες εταιρείες με συμβάσεις του υπουργείου Υποδομών. Οι σχετικές εργασίες είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο με αυτοψίες και αποκομιδή των αποβλήτων. Υπολογιζόταν ότι η εκκαθάρισή του θα ολοκληρωνόταν τρεις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλά σημεία με κατεστραμμένα σπίτια όπου δεν έχει γίνει τίποτα. Λόγω δε των καθυστερήσεων, αλλά και της άγνοιας, πολλοί ιδιοκτήτες προβαίνουν σε αυθαίρετη αποκομιδή των χαλασμάτων που προκαλεί διασπορά της μόλυνσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνονται δειγματοληψίες επιβεβαίωσης της καθαρότητας του χώρου.

Αθλιότητες αστυνομικών σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας πρόσφυγα

Ενα ακόμη κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά προσφύγων και μεταναστών καταγράφηκε στη Μόρια της Λέσβου. Σε ντοκιμαντέρ ιταλικού καναλιού καταγράφεται αστυνομικός με πολιτικά να βρίζει χυδαιότατα μια ηλικιωμένη πρόσφυγα, ενώ άλλοι τρεις ένστολοι εμφανίζονται να βλέπουν ατάραχοι την σκηνή.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο ανακλήθηκαν άμεσα στις υπηρεσίες τους, σε Αττική, Ιωάννινα και Εδεσσα. Παράλληλα, σε βάρος των συγκεκριμένων αστυνομικών διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, στην οποία θα διερευνηθεί αν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Ο ένας από τους αστυνομικούς, που εμφανίζεται να εξυβρίζει την ηλικιωμένη πρόσφυγα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ το αν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι άλλοι τρεις θα εξεταστεί, σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., άμεσα, στο πλαίσιο της ΕΔΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ