ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Ρούτε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Brexit, μετανάστευση, ασφάλεια, ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης στο επίκεντρο

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Ρούτε στη Χάγη

AP 2018

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Ρούτε στη Χάγη
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η μετανάστευση, δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, προχτές το βράδυ στη Χάγη.

Στη σημασία να καταλήξουν οι ηγέτες της ΕΕ σε ένα αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της επόμενης βδομάδας σχετικά με τη συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρθηκε ο Μ. Ρούτε, για «να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει όσο πιο ομαλά γίνεται».

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε «κρίσιμη φάση», είπε η Αγκ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως αυτές αφορούν βασικά «τη συμφωνία απόσυρσης της Βρετανίας, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, και στη συνέχεια το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων». Πάντως, ξεκαθάρισε, για ακόμη μια φορά πως «συμφωνούμε ότι θέλουμε φιλικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, κυρίως μια πολύ, πολύ στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, τόσο από πλευράς καταπολέμησης της τρομοκρατίας όσο και στρατιωτικής συνεργασίας». Μένουν ακόμη να διευκρινιστούν τα οικονομικά ζητήματα.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε μια σειρά από αποφάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της και το στρατιωτικό της πλεονέκτημα απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου (Ρουμανία) στις αρχές της άνοιξης του 2019 «θα μιλήσουμε για την επόμενη πενταετία» και «θέλουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, μια πρακτική, ρεαλιστική πολιτική για τη μετανάστευση, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την ισχυρή οικονομία και την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Επίσης, η Μέρκελ έθεσε ως «σταθμό» και τη Σύνοδο Κορυφής ASEM (συνάντηση Ασίας - Ευρώπης) μέσα στον Οκτώβρη, στην οποία επισήμανε ότι θα συμμετάσχουν χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, με τις οποίες η ΕΕ προωθεί σειρά εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ακόμη συζητήθηκε το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης αλλά και η τραπεζική ένωση. «Χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση», όπου θα «τηρούνται οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και το Σύμφωνο Ανάπτυξης», τόνισε ο Μ. Ρούτε.

Τέλος, σχετικά με τη μετανάστευση, πέρα από την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και τα ελεγχόμενα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών/προσφύγων, θα επιδιωχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διαμορφωθούν με συγκεκριμένο τρόπο οι σχέσεις ΕΕ - Αφρικής. Ανάμεσα σε άλλα, αυτές περιλαμβάνουν αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων και μεγαλύτερη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική διείσδυση των ευρωπαϊκών ομίλων.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σκέψεις για άρση κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ

ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την άρση ορισμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα εξετάζει η νοτιοκορεατική κυβέρνηση, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κανγκ Γκιάουνγκ Χα, αναφερόμενη σε μέτρα που λήφθηκαν μετά από γεγονότα που το 2010 είχαν προκαλέσει το θάνατο 46 Νοτιοκορεατών ναυτικών. Η Κανγκ υποστήριξε ότι έτσι ενδέχεται να δημιουργηθεί μεγαλύτερη «διπλωματική ορμή» (μομέντουμ), δεδομένων των διαρκών βημάτων που παίρνουν Σεούλ και Πιονγιάνγκ για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους.

Χτες, ωστόσο, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Τσο Μιγιούνγκ Γκιόν, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα ο ΟΗΕ, είπε ότι «στην παρούσα φάση είναι λίγο νωρίς για μας να ζητήσουμε την άρση ή χαλάρωση των κυρώσεων του ΟΗΕ». Ακολούθως, η Κανγκ εμφανίστηκε να ανασκευάζει τις πρώτες της δηλώσεις, αναφέροντας ότι μένει ακόμα καιρός για την κυβερνητική αναθεώρηση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Νοτιοκορεάτες «δεν θα το κάνουν αυτό χωρίς την έγκρισή μας», καθώς «δεν κάνουν τίποτα χωρίς την έγκρισή μας».

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν αντιδράσεις στη Νότια Κορέα. Για παράδειγμα, οι «Τάιμς της Κορέας» ανάρτησαν ανάλυση με τίτλο «Τα σχόλια του Τραμπ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία».

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χαλαρές επικρίσεις στη Σ. Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες φήμες πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ», Τζαμάλ Κασόγκι, σφαγιάστηκε πριν από περίπου 10 μέρες από πράκτορες της Σ. Αραβίας μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί «συνεργάζονται πολύ στενά με την Τουρκία και εργάζονται με τη Σαουδική Αραβία για να διαλευκάνουν τι συνέβη στον δημοσιογράφο που συχνά επέκρινε τα τελευταία χρόνια τη σαουδαραβική μοναρχία». Ωστόσο, όταν τον ρώτησαν στο FOX NEWS εάν θα σκεφτόταν την πιθανότητα να «παγώσει» τις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία σχεδόν την απέρριψε λέγοντας ότι αυτό «θα ήταν ένα πολύ σκληρό, σκληρό χάπι να καταπιεί η χώρα μας». Ο Τραμπ σε άλλο σημείο είπε πως συνομίλησε με Σαουδάραβες αξιωματούχους αποφεύγοντας να αναφέρει τι του απάντησαν. Παρόμοιες επικοινωνίες κυρίως με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχαν χτες από τις ΗΠΑ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είπε πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε τέτοιο περιστατικό». Αναρωτήθηκε δε «πώς είναι δυνατόν σε ένα προξενείο, σε μία πρεσβεία να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας. Εάν πετάξει κουνούπι ή πουλί αυτά τα συστήματα θα τα καταγράψουν. Και οι Σαουδάραβες έχουν τα πιο προηγμένα», κατέληξε, αμφισβητώντας την «άγνοια» των αρχών της Σ. Αραβίας. Αργότερα, Τούρκοι αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αμφισβήτησαν τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ πως Αμερικανοί ερευνητές μετέχουν στις έρευνες για τον αγνοούμενο.

Παράλληλα χτες και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας (χώρα που πουλά μαζικά όπλα στη Σ. Αραβία) προειδοποίησε τις σαουδαραβικές αρχές ότι κινδυνεύουν να υποστούν «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.-- Ο κυκλώνας «Μάικλ», η σφοδρότερη από τις καταιγίδες που πλήττουν τη Φλόριντα τις τελευταίες δεκαετίες, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων από πτώση δέντρων, σημαντικές υλικές ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Μέξικο Μπιτς, όπου τα νερά από την πλημμύρα πλησίασαν τις οροφές σπιτιών. Στέλεχος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι έως και 320.000 κάτοικοι της ακτής της Φλόριντα στον Κόλπο αψήφησαν τις εντολές και τις οδηγίες των αρχών και παρέμειναν στις εστίες τους καθώς δεν είχαν τα μέσα ή τα χρήματα να αναζητήσουν αλλού ασφαλέστερο καταφύγιο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σταμάτησαν χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων μετά από το φονικό σεισμό που έπληξε τη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας στις 28 Σεπτέμβρη. Επίσημα είχαν καταγραφεί μέχρι χτες 2.045 νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 5.000. Περίπου 200.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, δεδομένου ότι όχι απλά έμειναν χωρίς σπίτι, αλλά και ότι οι τεράστιες ζημιές σε υποδομές εμποδίζουν την επαρκή πρόσβαση σε τρεχούμενο και πόσιμο νερό κ.τ.λ. Νέα σεισμική δόνηση ύψους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά των ινδονησιακών νησιών Ιάβας και Μπαλί χτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δεκάδες συνδικαλιστές συνελήφθησαν χτες σε προσυγκέντρωση διαδήλωσης κατά της οικονομικής κρίσης στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε και στις πόλεις Μουτάρε και Μασβίνγκο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για το Βrexit και κατά του σχεδίου της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ τάχθηκε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Εχει επανειλημμένως υποστηρίξει τη ματαίωση του Brexit, όπως νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ενδεχόμενο εκλογών συζητιέται το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ με αφορμή τις διαφαινόμενες δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη δικαστική έρευνα σε βάρος του για διαφθορά. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες δείχνει το δεξιό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού να έρχεται πρώτο με 32 έδρες στην 120μελή Βουλή, δεύτερο το κεντρώο Γες Ατίντ με 18 έδρες και τρίτη η Σιωνιστική Ενωση (στην οποία συμμετέχει και το Εργατικό Κόμμα) με 12 έδρες. Ο Νετανιάχου εξακολουθεί να προβάλλει ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 38% έναντι του πρώην διοικητή του στρατού Μπένι Γκαντζ που έρχεται δεύτερος με 12%.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Η κατάσταση των παιδιών προσφύγων που κρατούνται στο νησί Ναουρού έχει επιδεινωθεί τόσο ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημικωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν, κατήγγειλε η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF). Το Ναουρού είναι στον Ειρηνικό και εκεί η Αυστραλία έχει φτιάξει «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για μετανάστες.

Αναγκαστική προσγείωση του διαστημόπλοιου «Σογιούζ»

ΜΟΣΧΑ.--

Βλάβη σημειώθηκε σε έναν από τους κινητήρες του διαστημόπλοιου «Σογιούζ», που είχε απογειωθεί από το Καζακστάν με κατεύθυνση τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο «Σογιούζ» μετέβαιναν δύο αστροναύτες, ο Αμερικανός, Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος Αλεξέι Οβτσίνιν, οι οποίοι εγκατέλειψαν μέσα στις κατάλληλες κάψουλες το διαστημόπλοιο, όταν αυτό ήταν σε ύψος περίπου 70 χλμ. και προσγειώθηκαν σε απόσταση 400 χλμ. βορειοανατολικά από το σημείο απογείωσης, στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Σύμφωνα με τους γιατρούς που τους εξέτασαν είναι καλά στην υγεία τους. Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.

Επίσης, ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει αρκετές προμήθειες σε τρόφιμα και νερό και η ματαιωθείσα άφιξη του νέου πληρώματος στον σταθμό δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ