ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσει τώρα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο

Ούτε σκέψη για τη δημιουργία και νέου χώρου στο νησί

Το ΚΥΤ στη Σάμο

Eurokinissi

Το ΚΥΤ στη Σάμο
Να κλείσει άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και να μη γίνει νέο ΚΥΤ στο νησί ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει κι ενισχύει την πιστή εφαρμογή της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Αυτό αποδεικνύει και η πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία νέου hot spot στο νησί, μεγαλύτερης χωρητικότητας και με δομή προαναχωρησιακού κέντρου. Επιμένει, δηλαδή, η κυβέρνηση στον εγκλωβισμό ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί και τη χώρα. Εχει τεράστιες ευθύνες για τη μέχρι τώρα πολιτική της και σε αυτό το ζήτημα, τις συνέπειές της στη ζωή των κατοίκων και των προσφύγων - μεταναστών, αλλά και για την πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει. Η κυβέρνηση προκαλεί και κοροϊδεύει.

Κανένα νέο ΚΥΤ δεν μπορεί να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες εφόσον προορίζεται για χώρο μαζικού εγκλωβισμού ανθρώπων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και εντείνουν τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και άλλα φασιστικά μορφώματα. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους εξακολουθούν να ρίχνουν το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που τώρα, αφού τα "βρήκαν" με την κυβέρνηση και τη ΝΔ για νέο ΚΥΤ "εκτός οικιστικού ιστού", στρέφονται ενάντια ακόμα και σε μικρά παιδιά, επιχειρώντας να ποτίσουν με ξενοφοβία και ρατσισμό τα παιδιά μας με αποφάσεις μη αποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολειά.

Ο λαός πρέπει να απομονώσει όσους προωθούν αυτές τις απάνθρωπες αποφάσεις και να δείξει την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ανοίξει την αγκαλιά του στα προσφυγόπουλα. Το ΚΚΕ καλεί σε συσπείρωση και δράση για να κλείσει το ΚΥΤ.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες να ταυτοποιούνται και να διατυπώνουν αιτήματα ασύλου κ.λπ. σε δομές της ενδοχώρας, απ' όπου σύντομα να παίρνουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους. Εκεί να μεταφερθούν και οι υπηρεσίες ασύλου και ταυτοποίησης με εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στα ΚΥΤ να απορροφηθούν στις υπηρεσίες του δήμου.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΕΚΣ και το αίτημα για κλείσιμο του hot spot και καλεί όλους τους μαζικούς φορείς, το λαό και τη νεολαία του νησιού να στηρίξουν τα αιτήματα και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στις 17 Οκτώβρη στην πλατεία Πυθαγόρα, ώρα 7 μ.μ.».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
«Οχι» στο ρατσιστικό δηλητήριο για τα προσφυγόπουλα

Eurokinissi

«Και εσείς μανάδες, του κόσμου μανάδες, σαν αντικρίσετε τα καπνισμένα μάτια των παιδιών, σκεφτείτε...».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Χίου απευθυνόμενη σε όλες τις μανάδες του νησιού, που επειδή είναι μανάδες πρέπει να σταθούν δίπλα στα παιδιά, σε εκείνα τα παιδιά που είναι θύματα πολέμων και βρίσκονται στο νησί όχι για να ζουν στην εξαθλίωση, στην πείνα και την αμορφωσιά.

Αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση:

«Αγαπητές μητέρες, τις επόμενες μέρες υποδεχόμαστε με μια μεγάλη λαϊκή αγκαλιά τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στα σχολεία μας, σαν να είναι παιδιά μας. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να κλείσουν τ' αυτιά στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Οποιος νοιάζεται για τα παιδιά του, νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους. Δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, σε σκηνές μέσα στις λάσπες και στο κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα.

Κάθε γειτονιά στο νησί μας έχει πλούσια ιστορία, συνδεδεμένη με την πίκρα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Εχουμε χρέος να παλέψουμε για να έχουν και αυτά τα παιδιά ρούχα καθαρά, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, να ζωγραφίσουν τις ζωγραφιές τους, μακριά από το λασπότοπο της ΒΙΑΛ.

Καλούμε κάθε μητέρα που ανησυχεί για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της να καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Να διεκδικήσουμε:

Να κλείσει ΤΩΡΑ το "hot spot".

Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες - τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, και εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Μόρφωση όλων των παιδιών μέσα στα σχολεία, με αποκλειστική κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και να δοθούν ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών Υγείας καθώς και να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής.

Να στηριχτούν και να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές (εκπαιδευτικοί, μεταφορά, καθαριότητα).

Δείχνουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, συγκεντρώνοντας σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα (στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Χίου, Καλαμπόκα 74)».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Οκτώβρη

Αυξάνονται τα καλέσματα σωματείων προς τους εργαζόμενους για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου την Τετάρτη 17 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα με κύριο αίτημα να κλείσει το hot spot στο νησί και να μην ανοίξει άλλο αλλά και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν χτες ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου. Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνουν:

«Το τελευταίο "διάγγελμα" του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία νέου, μεγαλύτερου hot spot στο νησί (χωρίς να αποκαλύπτουν πού θα γίνει), κλείνοντας το υπάρχον, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους. Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία μιας άλλης... Μόριας και στο νησί μας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δυστυχώς φεύγουν από τις εστίες τους κυνηγημένοι είτε από τις βόμβες είτε από τη φτώχεια. Δεν θέλουν να μείνουν εδώ αλλά η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και την Τουρκία τούς φυλακίζουν στο νησί μας και στα άλλα νησιά του Αιγαίου σε άθλιες συνθήκες (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot οριστικά και αμετάκλητα και να μην ανοίξει άλλο (...) Καλούμε τους εργαζόμενους την οργή τους να τη διοχετεύσουν στον αγώνα να κλείσει το hot spot, να μην ανοίξει άλλο και στον απεγκλωβισμό των προσφύγων. Να δείξουν ανυπακοή στις απαράδεκτες συμφωνίες κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας».

Νέες δομές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Δύο νέες δομές θα δημιουργηθούν για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε γνωστό χτες μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο από την ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί για τους πρόσφυγες. Η μία δομή θα λειτουργήσει στην περιοχή της Μοναστηρίου και η άλλη στο Βαγιοχώρι.

Στη δομή που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους στην περιοχή της Μοναστηρίου, θα μπορούν να φιλοξενούνται για 48 ώρες το πολύ 70 άτομα τα οποία έχουν έτοιμα τα χαρτιά τους και έχουν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία. Για τη στέγαση της δομής εξετάζεται ακίνητο στο οποίο ήδη στεγάζονται υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η δομή που ήδη λειτουργεί στο Βαγιοχώρι θα αδειάσει, θα καθαριστεί και θα αναδιαμορφωθεί σε δομή τράνζιτ. Εκεί θα φιλοξενούνται άτομα για 30 - 35 μέρες, σε κατάλληλες θέσεις υποδοχής και βιώσιμες κατασκευές, όσο περιμένουν να τους διατεθεί θέση σε δευτερεύουσα δομή στην ενδοχώρα.

Αυτήν τη στιγμή παραμένουν στο Βαγιοχώρι 165 άτομα, που μέχρι τέλος του μήνα σχεδιάζεται να σταλούν σε άλλες δομές ή σε κάποια ξενοδοχεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΧΙΟΥ
Καταγγέλλουν προσπάθεια εκφοβισμού

Την προσπάθεια παρεμπόδισης σωματείων και φορέων της Χίου, με την κλήση της αστυνομίας, να ενημερώσουν τους γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου για το δικαίωμα των προσφυγόπουλων να πάνε στο σχολείο, καταγγέλλουν με σχετική χτεσινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου. Ανάλογο περιστατικό συνέβη και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, που την ενημέρωση των γονιών πραγματοποιούσαν μέλη του Συλλόγου Δασκάλων. Εκεί άλλος «καλοθελητής» ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Τις ανακοινώσεις μας τις είχαμε δημοσιοποιήσει το προηγούμενο διάστημα στα τοπικά ΜΜΕ και αντίστοιχη ενέργεια είχαμε πραγματοποιήσει σε σχολεία, εκφράζοντας την ξεκάθαρη θέση μας υπέρ αυτού του δικαιώματος των προσφυγόπουλων, διεκδικώντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα.

Η κλήση της αστυνομίας δείχνει ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν εντάσεις με σκοπό να αποπροσανατολίσουν από το βασικό ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου στη μόρφωση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τις μητέρες να επαγρυπνούν. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν αποδέκτες τέτοιων ενεργειών φίμωσης συνδικαλιστών αλλά και εκφοβισμού. Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν μαζικά στο καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων σε όλα τα σχολεία».

Για την παρέμβαση της αστυνομίας στην προχτεσινή ενημέρωση των γονιών πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την τοπική ΕΛΜΕ, όπως και τους Συλλόγους Δασκάλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ