ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση επιμένει στον αποκλεισμό χιλιάδων φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων

Να μη χάσει κανείς φτωχός αγρότης και κτηνοτρόφος την αποζημίωση, απαίτησε με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον αποκλεισμό χιλιάδων φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τις μειονεκτικές περιοχές, με την επαναχάραξη των σχετικών χαρτών με βάση τον Κανονισμό 1305/2013 της ΕΕ, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Αραχωβίτης χωρίς περιστροφές απάντησε ότι «τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά», δεν λαμβάνουν υπόψη δηλαδή το κριτήριο της επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν προχωρήσουμε σε αυτήν την οριοθέτηση (....) προπάντων σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός, θα κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις» από το 2019 και μετά.

Επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για το νέο αντιλαϊκό χτύπημα, ανέφερε ότι εξετάζεται η ενσωμάτωση των βοσκοτόπων στις ειδικές περιοχές, όπως και η ένταξη όλων των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών. Είπε ακόμα πως «παραμένουν ως είχαν» οι ορεινές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ τι θα γίνουν οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών που θα μείνουν «εκτός» χαρτών.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι είναι χιλιάδες οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα «που αποκλείονται μετά το 2019 από την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα. Οριοθέτηση που γίνεται οριζόντια σε αυτές τις περιοχές και δεν παίρνει υπόψη της κανένα κριτήριο επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων στις περιοχές που μένουν και απεντάσσονται, ενώ στην προηγούμενη οριοθέτηση ήταν εντός αυτών των περιοχών, δηλαδή ήταν μειονεκτικές περιοχές».

«Μιλάμε για εκεί που υπάρχουν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, μικρός άγονος κλήρος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν τοπικά διαμερίσματα, ακόμα και ολόκληροι δήμοι που μένουν εκτός, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας αποφασιστικά τη στρατηγική της ΕΕ, «λειτουργεί με τη λογική της σκούπας» σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, εξασφαλίζοντας παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Η εξέλιξη αυτή, τόνισε, «σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ - μεγάλο κόστος παραγωγής, κατρακύλισμα στην τιμή γάλακτος, καθυστέρηση πληρωμών, ανοιχτές τιμές κ.ά. - θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων, που ήδη είχαν δει την εξισωτική που λάμβαναν να μειώνεται μέχρι και 50% από το 2016».

Ο Ν. Μωραΐτης έθεσε επίσης και το προκλητικό γεγονός ότι «όλη η χώρα γίνεται ένα απέραντο αγροτοδικείο», για το οποίο ο υπουργός δεν έβγαλε άχνα...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει την καταδίκη αγωνιστών αγροτών στη Λάρισα

Τη νέα επίδειξη αυταρχισμού και ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων με την καταδίκη αγωνιστών αγροτών στη Λάρισα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Θυμίζουμε ότι προχτές το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, με τριετή αναστολή, στους Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Κ. Τζέλλα και Χρ. Πάσχο, γενικό γραμματέα και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αντίστοιχα, για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Νίκαιας το χειμώνα του 2013, στη διάρκεια της τότε πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης.

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Η καταδίκη των αγωνιστών συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος αποτελεί κομμάτι της προσπάθειας κυβέρνησης - εργοδοτών - ΕΕ να επιβάλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους με κάθε μέσο. Οταν ο λαός δεν δέχεται να περάσει τα "φύκια" της "δίκαιης ανάπτυξης" για "μεταξωτές κορδέλες", επιστρατεύεται η τρομοκρατία με διώξεις, συλλήψεις, ΜΑΤ. Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι οι συνδικαλιστές καταδικάστηκαν παρότι το σύνολο του κατηγορητηρίου κατέπεσε κατά την ακροαματική διαδικασία.

Η ποινικοποίηση των λαϊκών - εργατικών αγώνων δεν θα σταματήσει την τεράστια αγανάκτηση που συσσωρεύεται στα λαϊκά σπίτια από τη φοροληστεία, τις περικοπές, το σφαγιασμό δικαιωμάτων που επιβάλλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι. Αποδεικνύει μόνο ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως απόχρωσης, μόνο έτσι μπορούν να απαντήσουν στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη και η αγωνιζόμενη αγροτιά έχουμε μόνο δρόμο την επιλογή του αγώνα, της κοινής απάντησης στην αντιλαϊκή πολιτική, με πρώτο σταθμό τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 8 Νοέμβρη.

Η Τρομοκρατία Δε Θα Περάσει! Εργατιά - Αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά!».

«Βιομηχανία» οι δίκες εναντίον αγωνιστών

Για χτες ήταν προγραμματισμένο ένα ακόμα «αγροτοδικείο», αυτήν τη φορά στο Αίγιο, όπου διώκονται 10 αγρότες για τις κινητοποιήσεις του 2016. Τελικά, η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 7/11/2019. Στο Πρωτοδικείο, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», συγκεντρώθηκαν αγρότες για να διαμαρτυρηθούν.

Σήμερα, εξάλλου, στη Μεσσηνία δικάζονται συνδικαλιστές - στελέχη του ΠΑΜΕ, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Lidl» στην Καλαμάτα, στις 27/11/2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στα δικαστήρια, απαιτώντας την απόσυρση όλων των κατηγοριών.

ΠΑΣΕΒΕ
Εντείνονται οι εκβιασμοί σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων

Τη νέα κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, αναφορικά με την άρση του απορρήτου των φορολογουμένων που διατηρούν χρέη προς τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις και την Τοπική Διοίκηση καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στους σκοπούς της κυβέρνησης είναι η «ένταση των εκβιασμών και πιέσεων προς τους αυτοαπασχολούμενους».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «68% των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ και ο αριθμός (ξεπερνά το μισό εκατομμύριο) των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων, που οι οφειλές τους έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, δείχνουν ότι είμαστε στην "πρώτη γραμμή πυρός" μιας πολύπλευρης επίθεσης που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Φορτώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση της "δίκαιης ανάπτυξης" έχει φροντίσει για το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι έχουν "οφειλές" πάνω από 500 ευρώ να κινδυνεύουν από κατασχέσεις, τόσο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και "εις χείρας τρίτων" (π.χ. συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.)».

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, διεκδικώντας: Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Αμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Καμιά κατάσχεση 1ης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο. Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΣΟΥ
Πλήρης αποζημίωση και μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς

Πλήρη αποζημίωση για την κατεστραμμένη παραγωγή και μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών απαιτεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου.

Οπως καταγγέλλει, με ευθύνη της κυβέρνησης καθυστέρησε η έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, με αποτέλεσμα να χαθεί η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς στο νησί, επιβαρύνοντας παραπέρα το εισόδημα των 2.500 παραγωγών της Θάσου.

«Στόχος κυβέρνησης και Περιφερειακής Διοίκησης είναι να απαλλαγούν από την ευθύνη της δακοκτονίας, μεταφέροντας το κόστος στους συνεταιρισμούς και στις τσέπες του παραγωγού. Οι διάφορες συσκέψεις, οι ανακοινώσεις συμπάθειας από τους υπευθύνους δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση», τονίζει ο Σύλλογος, δηλώνοντας ότι θα πάρει πρωτοβουλίες με ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά του νησιού για την οργάνωση της πάλης και πανθασιακής κινητοποίησης.

Απαιτεί: 100% αποζημίωση από το κράτος της χαμένης παραγωγής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγραφή των ζημιών με τον τρόπο που γίνεται αφού δεν μπορούν να αποτυπωθούν η πτώση του καρπού επί 3 - 4 μήνες και η εξαφάνισή του από τη γη είτε από τη σήψη είτε από φυσικά αίτια είτε από τη βόσκηση. Απαλλαγή για 5 χρόνια της συμμετοχής του ελαιοπαραγωγού από το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Απαλλαγή για 3 χρόνια από την πληρωμή της άρδευσης στο δήμο Θάσου. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ
Καταγγέλλει τα ειδοποιητήρια για διακοπές ρεύματος

Τα ειδοποιητήρια για διακοπές ρεύματος που στέλνει η ΔΕΗ σε λαϊκά νοικοκυριά και στη Σάμο καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου.

«Η εξειδικευμένη εισπρακτική εταιρεία που προσλήφθηκε από τη ΔΕΗ, πιέζει και εκβιάζει, με την αποστολή εξωδίκων, τα λαϊκά νοικοκυριά να προσέλθουν στο ταμείο προκειμένου να ξοφλήσουν το χρέος τους, κόβοντας άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους και ενώ αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους έτσι και αλλιώς φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει η Λαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα που «η ΔΕΗ επενδύει τεράστια ποσά για να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια με εξαγορές και συμπράξεις» και η κυβέρνηση «προωθεί το "όραμα" για μια Ελλάδα ενεργειακό κόμβο», σχολιάζει, τα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ηλεκτροδότηση.

Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τα λαϊκά νοικοκυριά να οργανωθούν, να δυναμώσουν την πάλη τους απαιτώντας: Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικό σπίτι που δεν έχει να πληρώσει. Να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να γίνει διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ