Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Με βάση την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων για δωμάτιο στις εστίες, 121 πρωτοετείς φοιτητές και 50 μεγαλύτερων ετών απορρίφθηκαν παρότι πληρούν τα κριτήρια για να πάρουν δωμάτιο. Μάλιστα, οι φοιτητές που έγιναν δεκτοί στην εστία χρειάζεται να πληρώσουν 30 ευρώ για την εγγραφή τους και να καταβάλλουν 5 ευρώ το μήνα για να πάρουν το κλειδί του δωματίου τους. Συνολικά δηλαδή έχουν να πληρώσουν εφάπαξ 90 ευρώ, καθώς προβλέπεται ότι το «ενοίκιο» του πρώτου χρόνου δίνεται όλο μαζί κατά την παράδοση του κλειδιού.
Οι φοιτητές που απορρίφθηκαν από τις εστίες προχώρησαν σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και μαζί με τους Συλλόγους Φοιτητών αποφάσισαν κλιμάκωση με νέες κινητοποιήσεις, στη Διεύθυνση των Εστιών σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αύριο Παρασκευή στις 12 μ.
Απαιτούν: Να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία με ευθύνη του κράτους για όσους φοιτητές έμειναν εκτός εστιών. Οσοι φοιτητές πήραν δωμάτιο να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για το απαράδεκτο ενοίκιο που τους ζητάνε.
Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για το 7ο Δημοτικό Ανω Λιοσίων και το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
Επιπλέον, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στατικότητας της σχολικής μονάδας, ενώ και σε αυτό το σχολείο, όπως και στα υπόλοιπα της ευρύτερης περιοχής, δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος επιστημονικός αντισεισμικός έλεγχος, παρόλο που στην περιοχή υπάρχει ιστορικό μεγάλου σεισμού, της Πάρνηθας το 1999.
Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε για το θέμα το ΚΚΕ, επισημαίνοντας παράλληλα πως «σε πολλά σχολεία της περιοχής και πολύ περισσότερο στο συγκεκριμένο, λόγω της σύνθεσης των μαθητών, είναι απαραίτητη η στελέχωση τμημάτων ένταξης και η στελέχωση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρόλο που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει». Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οριστικά τα οξυμένα προβλήματα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Την ίδια στιγμή, σε λυόμενες αίθουσες εξακολουθεί να στεγάζεται «προσωρινά» - από το 2013 - το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, αναμένοντας την αποκατάσταση που διατηρητέου κτιρίου που το στέγαζε και κρίθηκε ακατάλληλο. Οι 208 μαθητές του σχολείου στεγάζονται σε 9 kibo σε οικόπεδο της Νέας Παραλίας και φέτος προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας εκτός από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την αναμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος και άλλες πλευρές βελτίωσης του σχολείου τους - όπως η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων κατεύθυνσης - μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου τους και να μεταφερθούν οριστικά εκεί.
Χαρακτηριστικό των συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι ότι δεν υπάρχει περίφραξη στο κτίριο του σχολείου, πέρα από κάποια υποτυπώδη, η οποία μάλιστα σε κάποιο σημείο είναι πεσμένη αφήνοντας περιθώριο να μπαίνει και να βγαίνει στο χώρο οποιοσδήποτε. Στο δρόμο μπροστά από το σχολείο δεν υπάρχει διαγράμμιση, το σχολείο δεν διαθέτει κυλικείο, ενώ δεν υπάρχουν προστατευτικά στις μπασκέτες. Στο διπλανό λυόμενο κτίριο, που έχει κριθεί ακατάλληλο, εξακολουθούν να λειτουργούν συμπληρωματικές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς όμως να υπάρχει πετρέλαιο για θέρμανση, ενώ η στέγη του χρειάζεται στεγανοποίηση και οι τουαλέτες του επισκευή.
Στα παραπάνω αναφέρεται με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών το ΚΚΕ. Οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που την υπογράφουν, ζητούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου, να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και να αντιμετωπίσει το σοβαρό κτιριολογικό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Αντίθετα, ξεκάθαρη και σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από το σύνολο των απόψεων που εκφράστηκαν από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, όπως και τους θεσμικούς εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ (πρύτανη, αντιπρύτανη κ.λπ.), ήταν η θέση που ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αρνούμενη να πάρει μέρος σ' αυτό το «παζάρι», αποχώρησε ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης που μπορεί να αποτελέσει βάση για να δυναμώσουν η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως τμήματος και σχολής, κόντρα στη λογική «ο καθένας για την πάρτη του» την οποία καλλιεργούν διάφοροι. Σ' αυτό το μετερίζι καλεί τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να συμπορευτούν στο πλευρό των κομμουνιστών, που διαχρονικά παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν στη συνεδρίαση από τον δήμαρχο, τους πρυτάνεις και τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων "γαλαζοπράσινης" απόχρωσης, είχαν να κάνουν με τις επιμέρους αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό των ιδρυμάτων, την κατανομή των εδρών διοίκησης, τη διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων κ.λπ. Εξάλλου, είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι όλοι εκείνοι που σήμερα αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης είχαν σπεύσει να πάρουν μέρος στη διαβούλευση και να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων, για να εξασφαλίσουν τις "μπίζνες" και τις "θεσούλες" τους στα νέα όργανα διοίκησης των νεοϊδρυόμενων τμημάτων, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πανεπιστημίου της αγοράς, της "επιχειρηματικότητας" και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία κλίνουν σε όλες τις πτώσεις».
Την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικού Ναυτικού, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ιονίων Νήσων (Κεφαλονιά) και συνολικά στη ναυτική εκπαίδευση, ζητά η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).
Η ΠΕΜΕΝ επικαλείται καταγγελίες των νεοεισερχόμενων σπουδαστών στη σχολή και των οικογενειών τους για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και συγκεκριμένα λέει ότι «από την πρώτη μέρα που οι σπουδαστές θα διέμεναν στην εστία της σχολής, διαπίστωσαν την έλλειψη κλινοσκεπασμάτων, αναγκάζοντάς τους να τα αγοράσουν οι ίδιοι, ενώ τους ενημέρωναν ότι θα πρέπει να αγοράσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση των κοριών!
Επίσης οι σπουδαστές ήρθαν αντιμέτωποι "με το καλημέρα" στη σχολή με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο σύνολο της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να τους προτρέπουν και για την αγορά βιβλίων».
Για όλα αυτά η ΠΕΜΕΝ ζητά την παρέμβαση του υπουργείου.
Επίσης, το Σάββατο 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», καλεί γονείς και μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου σε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και το σχολείο των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας».
Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνουν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ρόδου και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, το νόμο για τις νέες δομές, την «αξιολόγηση», αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι αγώνες για να είναι νικηφόροι. Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ,
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην αίθουσα ισογείου (κτίριο «Κλεόβουλος»), στις 6 το απόγευμα.