Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ελλείψεις και προβλήματα σε υποδομές

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για το 7ο Δημοτικό Ανω Λιοσίων και το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Με οξυμένα προβλήματα λειτουργεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ανω Λιοσίων, καθώς φιλοξενεί 329 μαθητές, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να χωρέσουν οι μαθητές και τα τμήματα, αναγκάζονται να καταργούν την αίθουσα εκδηλώσεων, μέτρο που είναι συνηθισμένο στα σχολεία της περιοχής.

Επιπλέον, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στατικότητας της σχολικής μονάδας, ενώ και σε αυτό το σχολείο, όπως και στα υπόλοιπα της ευρύτερης περιοχής, δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος επιστημονικός αντισεισμικός έλεγχος, παρόλο που στην περιοχή υπάρχει ιστορικό μεγάλου σεισμού, της Πάρνηθας το 1999.

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε για το θέμα το ΚΚΕ, επισημαίνοντας παράλληλα πως «σε πολλά σχολεία της περιοχής και πολύ περισσότερο στο συγκεκριμένο, λόγω της σύνθεσης των μαθητών, είναι απαραίτητη η στελέχωση τμημάτων ένταξης και η στελέχωση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρόλο που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει». Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οριστικά τα οξυμένα προβλήματα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Την ίδια στιγμή, σε λυόμενες αίθουσες εξακολουθεί να στεγάζεται «προσωρινά» - από το 2013 - το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, αναμένοντας την αποκατάσταση που διατηρητέου κτιρίου που το στέγαζε και κρίθηκε ακατάλληλο. Οι 208 μαθητές του σχολείου στεγάζονται σε 9 kibo σε οικόπεδο της Νέας Παραλίας και φέτος προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας εκτός από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την αναμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος και άλλες πλευρές βελτίωσης του σχολείου τους - όπως η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων κατεύθυνσης - μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου τους και να μεταφερθούν οριστικά εκεί.

Χαρακτηριστικό των συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι ότι δεν υπάρχει περίφραξη στο κτίριο του σχολείου, πέρα από κάποια υποτυπώδη, η οποία μάλιστα σε κάποιο σημείο είναι πεσμένη αφήνοντας περιθώριο να μπαίνει και να βγαίνει στο χώρο οποιοσδήποτε. Στο δρόμο μπροστά από το σχολείο δεν υπάρχει διαγράμμιση, το σχολείο δεν διαθέτει κυλικείο, ενώ δεν υπάρχουν προστατευτικά στις μπασκέτες. Στο διπλανό λυόμενο κτίριο, που έχει κριθεί ακατάλληλο, εξακολουθούν να λειτουργούν συμπληρωματικές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς όμως να υπάρχει πετρέλαιο για θέρμανση, ενώ η στέγη του χρειάζεται στεγανοποίηση και οι τουαλέτες του επισκευή.

Στα παραπάνω αναφέρεται με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών το ΚΚΕ. Οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, που την υπογράφουν, ζητούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου, να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος και να αντιμετωπίσει το σοβαρό κτιριολογικό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ