Οι «Opera Chaotique» |
Οι εκκεντρικοί «Opera Chaotique» με την ιδιαίτερη αισθητική και η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin (Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά), που εδρεύει πλέον και δημιουργεί στο Βερολίνο, ενώνουν τις δυνάμεις τους, μεταφέρουν τους «Βατράχους» στη σημερινή εποχή και παρουσιάζουν μια συναρπαστική ιστορία με μουσικές αλχημείες, σκοτεινές μπαλάντες, σουρεαλιστική φαντασία, γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, εντυπωσιακές κούκλες και μάσκες.
Λίγα λόγια για το έργο...
Η διασκευή της κωμωδίας μεταφερόμενη στη σημερινή εποχή προσεγγίζει σοβαρά ζητήματα μέσω του χιούμορ και προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Ο Διόνυσος, μετά από 2.500 χρόνια, παραμένει απογοητευμένος από το χαμηλό πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων και αποφασίζει να στραφεί ξανά στους πεφωτισμένους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Στο ταξίδι του συναντάει, εκτός από τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, τους Ρεμπώ, Μπουκόφσκι, Πόε, Εμπειρίκο και άλλα λαμπρά πνεύματα του παρελθόντος, σε μια αναζήτηση που στο τέλος έχει μια απρόσμενη ανατροπή.
Για τη μουσική της παράστασης οι «Opera Chaotique» σημειώνουν: «Η σύνθεση της μουσικής για τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από την εμμονή μας να σμίγουμε παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με δυτικές τεχνοτροπίες. Αναπόφευκτη η επιρροή του βερολινέζικου καμπαρέ, φιλτραρισμένου υπό το πνεύμα του Τομ Γουέιτς και των Καταραμένων ποιητών. Στη φόρμα τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν μια οικειότητα με τους χαρακτήρες, ενώ τα αυτοσχεδιαστικά μέρη τους δίνουν μια νέα διάσταση. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναμείξουμε τη διονυσιακή οργιακή έκσταση με τη σκοτεινή μας πλευρά, καθώς και το χιούμορ με τη μελαγχολία».
© Nikos Pandazaras |
Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της.
Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας, και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας τη μεγαλειώδη προσφορά της. Αυτό το πραγματικό γεγονός γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα.
Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ... Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία. Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας.
Μαζί της, η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Φωτισμοί: Αλεξ Αλεξάνδρου. Σκηνικά - Κοστούμια: Αση Δημητρολοπούλου. Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη. Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύουν η Πένυ Μπαλτατζή και η Ευσταθία.
Πρόκειται για την παγκόσμια περιοδεία για τον εορτασμό 50 χρόνων από την πρώτη πρεμιέρα στα Μπολσόι. Πρώτα, ο Σοβιετικός συνθέτης συνέθεσε μια εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο «Σπάρτακος» (1956), εμπνεόμενος καθαρά από την αρμένικη λαϊκή μουσική παράδοση. Στη συνέχεια, ο χορευτής Γιούρι Νικολάγεβιτς Γκριγκορόβιτς δημιούργησε την εκπληκτική και δυναμική χορογραφία του «Σπάρτακου», με ομολογουμένως μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το 1968. Ο «Σπάρτακος» θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας.
Ο «Σπάρτακος» είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία Ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο αι. π.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος - μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 Οκτώβρη έως τις 12 Νοέμβρη.
Μέρες και ώρες λειτουργίας από 12 έως 31 Οκτώβρη: Τρίτη έως Κυριακή 08.00 - 20.00, Δευτέρα 12.00 - 20.00.
Από 1 έως 12 Νοέμβρη: 08.30 - 15.30, Δευτέρα κλειστά.
Η Μιρέλα βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας της, έχοντας πλέον κυκλοφορήσει τον δεύτερο δίσκο της με τίτλο «Λίγο χρώμα». Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε στο πλευρό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Γιώργου Νταλάρα και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, δίνοντας συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η Μαριάννα φέρνει μαζί της τη θεατρική της ταυτότητα και την παντρεύει με τη μουσική της πορεία και τις δυνατές συνεργασίες της. Από τις σημαντικότερες στιγμές της η δισκογραφική συνάντηση με τον Θάνο Μικρούτσικο στον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Στην ομίχλη των καιρών». Στο βιογραφικό της έχει πολλές ακόμα σπουδαίες συνεργασίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Νίκο Κυπουργό και τον Κώστα Λειβαδά.
Μαζί τους στη σκηνή θα είναι οι Δημήτρης Σινογιάννης (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Αγγελος Κουσάκης (τύμπανα), Σωτήρης Παπάκος (επιμέλεια και εκτέλεση ήχου) και Γιάννης Μπράτσης (επιμέλεια και εκτέλεση φωτισμού). Ενορχήστρωση - μουσική επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου. Είσοδος 13 ευρώ (μπίρα - κρασί).