Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Μαντουδίου
Μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στην Εύβοια |
Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:
«Πέρασαν ήδη 5 μέρες από τις καταστροφικές πλημμύρες που κατέστρεψαν ολοσχερώς καλλιέργειες, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, ζωοτροφές, εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, μεγάλες απώλειες σε ζωντανά.
Στα χωριά μας πλημμύρισαν σπίτια, μαγαζιά, μεγάλες καταστροφές έγιναν σε Σπαθάρι, Μετόχι, Προκόπι, Πήλι κ.α., ενώ ακόμα το ρεύμα και το νερό δεν έχουν αποκατασταθεί παντού. Το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο κάνει σχεδόν απαγορευτική την επικοινωνία των χωριών μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φτάσουμε στους στάβλους και τις αποθήκες για να γλιτώσουμε ό,τι απόμεινε από το βιος μας.
Τα σούρτα - φέρτα των κυβερνητικών κλιμακίων, της Περιφέρειας και του δήμου προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι "όλα θα γίνουν", την ώρα που πολλοί από εμάς κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι και σε όποιους έχει απομείνει κάτι.
Ολοι εμείς γνωρίζουμε καλά ότι έχει καεί η γούνα μας από τέτοιες καταστροφές, είτε προέρχονται από πλημμύρες, είτε από πυρκαγιές, είτε από άλλες αιτίες.
Δεν φταίει το κακό το ριζικό μας για την καταστροφή. Μας λένε ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον κακό τους τον καιρό! Εμείς ξέρουμε καλά ότι η περιοχή μας είναι αφημένη στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Οσο έντονα και να ήταν τα καιρικά φαινόμενα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τέτοιας έκτασης ζημιές εάν είχαν παρθεί μέτρα και είχαν υλοποιηθεί έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, το καθάρισμα και την εμβάθυνση του Κηρέα, των παραποτάμων και των ρεμάτων. Η Λίμνη κάηκε πριν δυο χρόνια και ήταν σίγουρο ότι θα πλημμύριζε, αφού όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έγιναν ήταν για τα μάτια του κόσμου.
Οι συνέπειες της μεγάλης καταστροφής δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με παρακάλια, ούτε με συσκέψεις και διαβούλια των κυβερνητικών παραγόντων, των παραγόντων του δήμου και της Περιφέρειας, και μάλιστα όταν σ' αυτά αγνοούν εμάς τους κατεστραμμένους και απαξιούν να καλέσουν και να συζητήσουν με τον Αγροτικό μας Σύλλογο.
Οι πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα Αττικής ακόμα περιμένουν...
Ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
Τώρα όλοι μαζί αγρότες - κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες - έμποροι, εργαζόμενοι, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ίδιας μας της ζωής, του βιος μας στα χέρια μας.
Ολοι και όλες στην ανοιχτή συγκέντρωση - σύσκεψη τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Μαντουδίου.
Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο δήμος να αφήσουν τα διαβούλια και να πάρουν άμεσα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε τόσο τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης όσο και την αποκατάσταση των ζημιών, για να μπορέσουμε να δώσουμε τον αγώνα της επιβίωσης, που έτσι και αλλιώς δύσκολα και με μεγάλες στερήσεις τα βγάζαμε πέρα.
Διεκδικούμε:
Ερώτηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Πελοποννήσου από τον κυκλώνα «Ζορμπά» κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, αναφέρεται:
«Καταστροφές από τον κυκλώνα "Ζορμπά" προκλήθηκαν στην Πελοπόννησο το Σάββατο 29/9/18. Η κακοκαιρία έπληξε τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και ιδιαίτερα περιοχές στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, δημοτικά διαμερίσματα του Δ. Κορινθίων και της Νεμέας) και την Αργολίδα (Αργος, Νέα Κίος, και Κιβέρι), όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.
Στο Αργος ξεχείλισε ο χείμαρρος Ξεριάς με αποτέλεσμα το νερό να εισχωρήσει σε μέρος της πόλης, παράλληλα το ποτάμι Πάνιτσα "έσπασε" και μπήκε στη Νέα Κίο, με αποτέλεσμα να γίνουν εκκενώσεις κατοικιών. Στο Κιάτο υπερχείλισαν και τα τέσσερα ρέματα της πόλης, το ίδιο έγινε στο Βραχάτι στο ύψος του γεφυριού της ΠΕΟ και στα υπόλοιπα χωριά της παραλιακής ζώνης της Κορινθίας.
Εγιναν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Ειδικότερα στο Κιάτο, με αποτέλεσμα για πολλές μέρες ένα μέρος της πόλης να μην έχει νερό.
Επίσης, η κακοκαιρία έπληξε και την αγροτική παραγωγή, κυρίως τα ελαιόδεντρα και τα κηπευτικά.
Καταστροφές που οι περιοχές αυτές δεν είναι πρώτη φορά που τις αντιμετωπίζουν. Αναδεικνύεται έτσι, για μια ακόμα φορά, η διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.
Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (που απέφυγε να τοποθετηθεί για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στις 1/10/18, δύο μέρες μετά τις καταστροφές, ενώ προκλητικά μοίρασε 1.485.000 ευρώ στην "Πελοπόννησος ΑΕ"), άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη.
Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης του κινδύνου από τις πλημμύρες δεν αποτελεί τεχνοκρατικό πρόβλημα. Οφείλεται στην ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος.
Τα έργα της Ολυμπίας οδού και του Προαστιακού σιδηρόδρομου έχουν συμβάλει στην επιδείνωση του πλημμυρικού φαινομένου, γιατί στη βάση του μεγαλύτερου κέρδους δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.
Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση και γι' αυτό είναι επιλέξιμα και από την ΕΕ, όπως η ανάπλαση της πλ. Αγ. Πέτρου και της λαϊκής αγοράς του Αργους, η πλ. Π. Τσαλδάρη (Περιβολάκια) στην Κόρινθο κ.ά., υλοποιούνται γρήγορα, με fast track διαδικασίες.
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ερώτησή τους αναφέρουν συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Τρεις αγνοούμενοι, εκ των οποίων δύο στο Μαντούδι και ένας στον Αλμυρό Μαγνησίας, και τεράστιες καταστροφές σε δρόμους, σπίτια, μικρομάγαζα, υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες, στάβλους και ζωικό κεφάλαιο σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και άλλες περιοχές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και σχεδιασμού. Πολλές περιοχές έμειναν χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.
Επισημαίνεται ότι με διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, που ακολουθούν την πολιτική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, δεν υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα και συνολικά έργα υποδομής σε ποτάμια που παρουσιάζουν φαινόμενα υπερχείλισης κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην επείγουσα ανάγκη ενεργοποίησης του "Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ", προκειμένου:
-- Να δοθεί πλήρης αποζημίωση στους πληγέντες των παραπάνω περιοχών για τις ζημίες σε κατοικίες, οικοσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικά μηχανήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, και να τους καταβληθεί έκτακτο επίδομα;
-- Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές, τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης κ.ά.;
-- Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που έχουν καεί;».
Σε γκρεμό, στη θέση «Περδικόβρυση», ανάμεσα στα χωριά Παλαιοκερασιά και Σπαρτιά, εντοπίστηκε χτες ο άτυχος 73χρονος βοσκός από τον Αλμυρό που αγνοούνταν από το περασμένο Σάββατο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων στην Εύβοια.
Ο άτυχος κτηνοτρόφος φαίνεται ότι αποπροσανατολίστηκε από την ομίχλη και κάποια πτώση σε άγνωστο μονοπάτι στάθηκε μοιραία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άντρας βρέθηκε πολύ μακριά από το σημείο της εξαφάνισής του, γεγονός που καθυστέρησε και τον εντοπισμό του.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χτες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τη δημοτική ενότητα Σικυωνίων, τους δήμους Βέλου - Βόχας και Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των καταστροφών. Επίσης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο δήμος Σκιάθου.